Skip to content

Talouskasvu ja alhaiset korot ovat ristiriitainen tavoite – molempia ei voi saavuttaa yhtä aikaa

kesäkuu 14, 2013

Muutamassa lukemassani lehtijutussa tai analyysissä on kirjoitettu, että markkinakorkojen nousu voi tappaa talouden muuten nousun merkkejä osoittavissa talouksissa kuten Japanissa ja USA:ssa. Talouden elpyminen ja korkojen alhaisuus ovat kuitenkin ristiriitaisia tavoitteita, minkä vuoksi nuo analyysit ja kommentit ovat saaneet minut hämmennyksen valtaan.

Markkinakorot määräytyvät inflaatio-odotusten ja tuotto-odotusten perusteella. Mikäli sijoitusten tuottojen oletetaan olevan hyvin alhaisia tai jopa negatiivisia, niin tuo komponentti painaa korkotasoa alaspäin. Vastaavasti mikäli odotukset inflaatiosta ovat alhaisia, niin myös tuo painaa korkotasoa alaspäin. Toisin sanoen markkinakorot nousevat mikäli tuotto-odotukset paranevat ja inflaatio-odotukset nousevat.

Talouden tervehtyminen ei taas ole mahdollista mikäli taloudellinen aktiviteetti ei lisäänny ja tuotto-odotukset eivät parane. Kun tervehtyminen on riittävän pitkällä, niin kysynnän parantumisesta johtuvat inflatoriset paineet johtavat inflaatio-odotusten nousuun. Lopputuloksena lainanantajien vaade saatavalle korolle nousee, mikä johtaa markkinakorkojen nousuun.

Käytännössä alhaiset markkinakorot kertovatkin talouden heikosta tilanteesta. Terveeseen ja kasvavaan talouteen liittyvä normaali korkotaso on aivan toinen kuin esimerkiksi Euroalueen lähellä nollaa matava taso. Puhumattakaan Japanin käsittämättömän alhaisesta korkotasosta.

Toisin sanoen talouden tervehtyminen johtaa väkisin korkotason nousuun. Siksi on vain luonnollista, että esimerkiksi USA:n tai Japanin valtioiden velkojen korot nousevat kun talous paranee.

Ei ole mahdollista saavuttaa samanaikaisesti alhaista korkotasoa ja kasvavaa taloutta, jossa työllisyysaste on korkea. Talouspolitiikalla, erityisesti rahapolitiikalla, ei voi samanaikaisesti tähdätä korkojen pitämiseen alhaalla ja talouden piristämiseen – nuo tavoitteet ovat lähtökohtaisesti ristiriidassa keskenään.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. Olettaen, että markkinat ovat tehokkaat. Itse en siihen usko, joten lyhyellä aikajänteellä on mahdollista nähdä korkojen nousu, mikä johtaisi assettien myyntiaaltoon. Olen samaa mieltä siitä, että korkojen nousu ei itsessään ole mikään katastrofi edes velkaisille maille: talouskasvun on välttämätöntä maksukyvyn varmistamiseksi.

  • Joo, on totta, että markkinat eivät ole täysin tehokkaat ja viiveettömät tässä(kään) kuviossa. Toisaalta talouden kasvu on aina tuonut mukanaan korkeammat korot. Lyhyellä aikajänteellä voi tosiaan mainiosti käydä niin, että tuotto-odotukset nousevat mutta inflaatio-odotukset pysyvät alhaalla (kuten Jenkkilässä on ilmeisesti käymässä). Tuolloin markkinakorot eivät nouse samaa vauhtia kun talous lähtee nousuun.

   Samalla voi myös tosiaan käydä niin, että korot nousevat esimerkiksi kasvaneiden inflaatio-odotusten vuoksi vaikka tuotto-odotukset pysyisivät alhaalla. Tuolloin koronnousu on ikävä asia.

   Lyhyellä tähtäyksellä odotukset eivät aina mene tasatahtia, mutta hieman pitemmällä kyllä.

 2. Kari permalink

  Matalat korot aiheuttavat myös ongelmia esimerkiksi eläkeyhtiöille, joiden on haastavaa saavuttaa riittäviä pääomatuottoja. Tämä alkaa olla paha ongelma monille yhdysvaltalaisille eläkerahastoille, kuten Calpersille. Tuottoja on pakko hakea korkeariskisemmistä kohteista, kun valtion lainoilla ei saa tarpeeksi tuottoa.

 3. juuri tuota tarkoitan. Virheellliset allokoinnit matalien korkojen aikana satuttavat sitten aivan jumalattomasti, kun reaali elpyy. Markkina kun on jo tapissa.

 4. anonyymi permalink

  Hehe! Sitä luullaan, että japanin ja usan valtioiden velkakirjojen tuottoprosentti eli ”markkinakorko” määräytyy markkinaehtoisesti. Voi teitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: