Skip to content

Suomalaiset päättäjät haluavat Suomen väkisin Kreikan tielle?

kesäkuu 12, 2013

Matti Vanhanen, Erkko Liikanen, Libera-ajatushautomon poppoo ja moni muu taho on viime aikoina innostunut huutamaan sisäistä devalvaatiota Suomeen. Jopa jotkut perussuomalaiset ovat yhtyneet laulukuoroon, esimerkkinä Reijo Tossavainen (linkki hänen blogiinsa tässä). Suurena perusteluna on ollut se, että Suomi ei saa joutua Kreikan tielle. Mutta tämän aiheen suhteen on myöskin perussuomalaisiin kuuluva Henri Myllyniemi esittänyt harvinaisen oivaltavan kommentin asiasta (kommentti täällä):

Hmm… Kreikan tie on sisäisen devalvaation tie. Suomen tieksi halutaan sisäisen devalvaation tie.

Miten tästä voidaan päästä sellaiseen lopputulokseen, ettei Kreikan tie saisi olla Suomen tie. Sinnehän juuri varta vasten hakeudutaan.

Oivallus on erinomaisen osuva, sillä Kreikassa nimenomaan ongelmia on ratkaistu sisäisen devalvaation keinoin eli erottamalla julkisen sektorin työntekijöitä, leikkaamalla julkisia menoja, heikentämällä sosiaaliturvaa, leikkaamalla eläkkeitä, leikkaamalla palkkoja, kiristämällä verotusta ja muutenkin toteuttamalla juuri sitä mitä sisäistä devalvaatiota esittävät haluavat.

Lopputulokset tuosta linjasta on hyvin nähtävissä Kreikassa, Irlannissa, Portugalissa, Espanjassa ja Italiassa. Kaikissa noissa maissa sisäinen devalvaatio on vain pahentanut tilannetta. Toisin sanoen sisäinen devalvaatio on juuri se tie, jota pitkin Portugali ja Espanja ovat suistuneet taloudelliseen ja sosiaaliseen katastrofiin. Asuntovelallisten maksuhäiriöt, valtavat määrät pk-yritysten konkursseja, asuntojen pakkohuutokauppoja ja omaisuusarvojen tuhoutumista ovat noissa maissa toteutetun politiikan selkeitä seurauksia.

Kyllä, Henri Myllyniemi on kommentissaan harvinaisen oikeassa. Sisäistä devalvaatiota haluavat vaativat Suomen ehdottomasti noudattavan sitä samaa tietä, jota pitkin Kreikka, Portugali ja Espanja ovat no niin ”menestyksekkäästi” kulkeneet.

Suomalaiset päättäjät toisin sanoen haluavat Suomen ehdottomasti kulkevan Kreikan viitoittamaa tietä. Mikäli he eivät sitä haluaisi, niin ratkaisukeinoiksi tarjottaisiin jotain muuta kuin kriisimaissa jo kokeiltua lääkettä.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. Pekka permalink

  Pohdiskelin aiemmin miten demarit suhtautuvat näihin sisäisen devalvaation näkymiin, koska heidän perinteinen kannattakuntansa saisi varmaankin pahiten runtua. Löysinkin erään viisaan demarin blogin:
  http://seijahaataja.fi/2013/06/12/sisainen-vai-ulkoinen-devalvaatio/

  Seija pohdiskelee yllättävän ansiokkaasti sisäisen devalvaation vaikutuksia, mutta valitettavasti lopussa ei seiso kiitos, koska seijan loppupäätelmä näyttää tältä:
  ”Ulkoinen devalvaatio ei taasen ole mahdollista valuutan kellumisen vuoksi, eikä silläkään korjausta nykytilanteeseen saisi. Sanon siis ehdottoman EIn sisäiselle devalvaatiolle”

  Loppupäätelmä ilmeisesti on se ettei mitään voida tehdä, koska mikään ei auta; ns. viimeinen sammuttaa valot skenaario. On myös ilmeisesti ymmärretty väärin mitä valuutan kelluminen tarkoittaa. Toivoisin SDP:n virallista, huolellisesti artikuloitua ja koherenttia kantaa tähän asiaan. Se saattaisi auttaa heidän viisaimpia äänestäjiään.

  • Demareilla on tämän asian kanssa poikkeuksellisen vaikea paikka. Lipponen oli pääministeri kun euro runnottiin täysin järjenvastaisesti läpi. Siksi demareiden on vähän vaikea muodostaa mitään tarkastelua kestävää kantaa koko asiaan.

   Kannattaa huomata, että sisäistä devalvaatiota suosittelevat esittävät laikkeuksia toisille. Tuskin palkkojen leikkaukset yms osuisivat asiasta puhuviin eli tulojen leikkauksia ja köyhtymistä on helppo suositella muille jos ei usko sen osuvan itseensä.

   Tuo on muuten yleinen harhaluulo, eli siis se että kelluvan valuutan arvoa ei voi laskea. Kelluvan valuutan arvoa voi aina laskea, keskuspankin ei tarvitse tempun tehdäkseen muuta kuin vähän ostella toisia valuuttoja. Esimerkkina SNB.

 2. hakki47 permalink

  Näinhän se on ollut jo kauan, kovin kauan. Mutta ansiokkaasti kaikki ”vastuulliset” ja vastuuttomatkin puolueet ovat oman kortensa kekoon kantaneet.

  http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2012/05/kreikan-tauti-tuhoaa-suomen.html

 3. Kari permalink

  Nykyaika muistuttaa vuotta 1991. Silloinkin konsensus tuki älytöntä politiikkaa siihen asti, kun rahat kerta kaikkiaan loppuivat ja oli pakko devalvoida. Niin käy nytkin. Europolitiikkaa tuetaan, kunnes kerta kaikkiaan ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa markka käyttöön hirveiden tappioiden jälkeen. Pelastukoon ken voi.

 4. Pekka permalink

  Syksyllä ilmeisesti on tapahtumassa jotain tämän suhteen. Olen tulkinnut tilanteen niin, että ainakin demarit ja kokoomus ovat saavuttaneet jonkinlaisen yhteisymmärryksen sisäisen devalvaation tarpeesta. Ilmeisesti keskustakin on mukana. Onko mitään veikkauksia minkälaisia lainsäädännöllisiä muutoksia on tulossa.
  Jotain tuon tapaista:
  http://www.euwid-paper.com/news/singlenews/Artikel/wage-cuts-and-strikes-at-stora-enso-barcelona.html
  Vai vielä rajumpaa settiä? Helpotuksia irtisanomiseen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: