Skip to content

Matti Vanhanen vaatii sisäistä devalvaatiota eli taloudellista tuhoa

kesäkuu 12, 2013

Nimimerkin Pekka linkkaaman uutisen mukaan Matti Vanhanen vaatii sisäistä devalvaatiota, linkki uutiseen täällä. Vanhasen kommentit ovat umpityperiä, mutta on niissä jotain lohduttavaa, sillä niitä lukiessani minun ei tarvinnut muuttaa Vanhasesta ja hänen kyvyistään jo vuosia sitten muodostamaani mielipidettä. Sama taloudellisen ymmärrys ja nerokkuus oli havaittavissa jo kauan sitten.

Matti Vanhanen syyllistyy hölmöyden lisäksi myös puhtaaseen valehteluun tuossa haastattelussa väittäessään, että sisäinen devalvaatio ei tarkoita palkkojen alentamista. Toinen vaihtoehto on se, että hän todella uskoo sanomaansa, mikä on itse asiassa vielä pelottavampaa kuin suora valehtelu. Ehkä joku talousasioita tunteva voisi kuitenkin kertoa hänelle, että sisäisen devalvaation onnistumisen ehdoton edellytys on nimenomaan palkkojen lasku verrattuna kilpailijamaiden palkkojen tasoon.

Olen jo aikaisemmin esittänyt asiasta laskelmia, joiden mukaan sisäisen devalvaation tuloksena reaaliansiot heikkenevät huomattavasti enemmän kuin ulkoisen devalvaation avulla. Tuo laskelmani löytyy täältä.

Olen myös aikaisemmin kirjoittanut siitä miksi ulkoinen devalvaatio nostaa kansantalouden lamasta, juttu täällä. Kuten on oikein havainnollisesti nähty Irlannissa, Portugalissa ja Espanjassa, niin sisäinen devalvaatio tuhoaa kansantalouden ja pudottaa rajusti ihmisten reaalista ansiotasoa. Ulkoinen devalvaatio on taas toistuvasti osoittautunut pomminvarmaksi keinoksi nostaa kansantalous lamasta.

Kaiken kaikkiaan pienen avoimen kansantalouden kannalta oma valuutta ja kyky vaikuttaa valuutan arvoon on yksi tehokkaimpia keinoja maan talouden pitämiseksi tolpillaan. Likviditeettiloukusta ja deflaatiokehityksestä pakenemista koskevaa tieteellistä tekstiä asiasta löytyy muun muassa täältä (Lars E. O. Svensson taas asialla. Kun Suomeen joudutaan katastrofin jälkeen palauttamaan oma valuutta, niin Suomen pankin pääjohtajaksi oma suosikkini olisi juuri L.E.O.S. Myös Suomessa voisi kokeilla ammattitaitoista ja osaavaa ihmistä poliittisten eläkepostien täyttämisen sijaan.).

Yksi sisäisen devalvaation ja tiukan rahapolitiikan puolustajien argumenteista on se, että moinen politiikka parantaa säästäjien ja sijoittajien asemaa. Moinen väite on täysin absurdi ja se on osoitettavissa suorastaan valheelliseksi hyvin helpolla analyysillä siitä miten tiukka rahapolitiikka puhumattakaan sisäisen devalvaation tuottamasta deflaatiosta vaikuttaa säästäjien ja sijoittajien tilanteeseen. En kuitenkaan aikataulusyistä avaa aihetta nyt vaan palaan siihen myöhemmin, toivottavasti lähipäivinä.

Joka tapauksessa on käsittämätöntä, että kukaan tervejärkinen taloudesta mitään ymmärtävä esittää sisäistä devalvaatiota.

Ainoan perustelun, joka keksin on eurouskonnon ajatustoimintaa tuhoava vaikutus. Ainoaa taloudellisesti perusteltavissa olevaa temppua eli oman valuutan käyttöönottoa ei kyetä edes ajattelemaan koska eurotauti eurouskonto on rapauttanut sen vähäisenkin taloudellisen ajattelun kyvyn ja realismin tajun, joka ehkä joskus on ollut.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: