Skip to content

Rakennemuutos ja suhdannetaantuma – kuinka valehdellaan taloudesta

kesäkuu 11, 2013

Suomen pankin tiedote kertoo rakennemuutoksen ja suhdannetaantuman koettelevan Suomea ja kestävän tien talouden nousuun kulkevan vain uudistusten kautta. Suomen pankki on, osana Euroalueen keskuspankkijärjestelmää, päässyt osaksi samaa taloudellisen valehtelun kulttuuria mitä EKP:n pääjohtaja Draghi on viime aikoina tarkoittanut. Suomen pankin tiedote täällä.

Koska Europuheessa on joukko käsitteitä, joiden avaaminen auttaa ymmärtämään tuota puhetta puran perinteiseksi suomenkieleksi osan tuon tiedotteen kielenkäytöstä.

odotettua vaisumpaa = kehitys menee päin Helvettiä

kuluttajien luottamus on heikentynyt uudelleen = ihmiset pelkäävät työnsä puolesta paska jäykkänä

Euroopan keskuspankki on tukenut talouskasvun edellytyksiä laskemalla ohjauskoron 0,5 prosenttiin. = Euroopan keskuspankki ei ole likviditeettiloukussa ja voisi halutessaan harrastaa rahapoliittista elvytystä ilman mitään QE-tyyppisiä operaatioita

Suomen kokonaistuotannon ennustetaan pienenevän 0,8 % vuonna 2013 = odottakaan pirusti lisää työttömyyttä ja veronkorotuksia

Yksityinen kulutus ei kannattele aiemmassa määrin talouskasvua, kun kuluttajien ostovoima ja työllisyys heikentyvät. = Työttömillä ei ole rahaa ostaa palveluita ja tavaroita

Talouskasvu vauhdittuu 1,4 prosenttiin vasta vuonna 2015 viennin ja investointien alkaessa elpyä = veikataan nousua jonnekin tulevaisuuteen, jos se Luottamuskeiju jostain maagisesti ilmestyisi ennen tuota

Vienti on supistunut teollisuuden rakennemuutoksen, kansainvälisen talouden vaisun kehityksen ja Suomen kustannuskilpailukyvyn heikentymisen myötä = Suomen teollisuutta ajetaan alas koska euron kurssi on meille sopimaton

Työttömyysasteen ennustetaan nousevan 8,6 prosenttiin vuonna 2014, eikä se alene merkittävästi vuonna 2015 = Toivomme, että suuri osa työttömistä jää työttöminä pienelle eläkkeelle 2015

Inflaatio hidastuu 2,3 prosenttiin vuonna 2013 ja edelleen 1,9 prosenttiin vuonna 2014, kun energian hinnan nousu pysähtyy ja kotimainen kysyntä vaimenee. = Koska virallinen inflaatiomittari laskee veronkorotukset täysimääräisesti inflaatioon, niin kun emme keksi uusia korotettavia veroja alkaa inflaatio hidastua

Taloustilanteen tuntuva huononeminen vaikeuttaa julkisen talouden tervehdyttämistä = Euroalueen typerästä rahapolitiikasta johtuva negatiivinen kysyntäshokki laittaa Suomen kansantuotteen syöksykierteeseen Kreikan tyyliin, jolloin velan prosenttiosuus kasvaa vaikka yhtään ei otettaisi uutta lainaa

Yksityisen kulutuksen hiipuminen ja työllisyyden heikkeneminen vähentävät verotuloja ja lisäävät työttömyysmenoja = Kireän rahapolitiikan seurauksena kysyntä sakkaa koko Euroalueella ja se on menoa sitten

… totesi pääjohtaja Liikanen = ehkä joku tätäkin sontaa uskoo kun ihan pääjohtaja asiasta puhuu

Mainokset

From → Uncategorized

10 kommenttia
 1. Pekka permalink

  Juu, Jorma näyttää uskovan:
  http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2013/06/11/suomen-pitaisi-pudottaa-tyovoimakustannuksia/20138276/139

  ”Nykyisessä taantumassa näemme entistä selvemmin Suomen talouden rakenteelliset ongelmat. Metsä- ja paperiteollisuus sekä elektroniikkateollisuus ovat hiipuneet. Perinteiset tuotteemme eivät käy maailmalla kaupaksi, sanoi Suomen Pankin suhdanne-ennustetta tänään esitellyt Liikanen.”
  Ja sitten:
  ”Liikanen oli huolissaan kustannuskilpailukyvyn heikentymisestä. Hänen mukaansa Suomessa työvoimakustannukset ovat kohonneet kilpailijamaita enemmän.”
  ”Hänen mukaansa työvoimakustannuksia pitäisi nyt laskea, koska ne ovat aiemmin nousseet muita nopeammin.”

  Kutsuuko Suomen Pankki epärealistisen vahvaa valuuttaa / kilpailukyvyttömyyttä rakennemuutokseksi. Ja toimittaja uutisoi tällaista kuin mitä tahansa normaalia talousuutisointia. Sellainen rakennemuutos, joka ratkeaa työvoimakustannuksia laskemalla…

 2. Perunanenä permalink

  ”Euroopan keskuspankki on tukenut talouskasvun edellytyksiä laskemalla ohjauskoron 0,5 prosenttiin. = Euroopan keskuspankki ei ole likviditeettiloukussa”

  Likviditeettiloukkuhan on tilanne, jossa jopa nollassa oleva ohjauskorko on liian kireä (tavanomaiset rahapoliittiset keinot eivät enää toimi). Taylorin säännöstä laskettuna suurin osa euroalueen maista on tilassa, jossa edes nollassa oleva ohjauskorko ei enää saisi taloutta kasvu-uralle. Euroalue on siis osin likviditeettiloukossa, vaikka EKP ei olisikaan laskenut Saksan vastustuksesta ohjauskorkoaan nollaan.

 3. Merkittävä ongelma tässä tilanteessa Suomen kannalta on talouden erittäin suuri riippuvuus viennistä. Vientiriippuvuus näkyy siinä, että kriisiä Suomen viennin osuus kansantuotteesta on ollut yli 45% ja nyt pudonnut luokkaan 35% (reaalinen pudotus vielä suurempi, kansantuotteen tippumista on pehmennetty velanotolla, mikä johtaa mahdottomuuteen). Ei tarvitse kovinkaan suurta oivallusta huomatakseen, että viennin sakkaaminen näkyy suoraan kokonaistaloudessa. Sakkaavan viennin vaikutuksia ei kyetä pehmentämään kuin oman valuutan avulla, mutta nythän omaa valuuttaa ei ole.

  Kyse ei todellakaan ole ”rakennemuutoksesta” jos rakennemuutoksella ei tarkoiteta talouden perusteiden rapautumista ja suomalaisten pysyvää köyhtymistä.

  • Pekka permalink

   Niin, sehän se rakennemuutos tulee olemaan, jos nyt ei laiteta peliä poikki. Rakennemuutos on seuraus, eikä syy. Seuraus tuhoisasta politiikasta. En tiedä mille tasolle onnistumme romauttamaan BKT:n ja kuinka pysyvää se on, mutta epäilen että puolet teollisuudesta on täysin mahdollista teurastaa. Siinä sitten ihmetellään kun nominaalinen BKT tippuu sellaiset 30 mdr. €. Tahti vain on sellainen, että epäilen että EK:ta myöskin hieman arveluttaa. Ei tuotantoa ehditä siihen tahtiin pois siirtää, etteikö osa siitä tuhoutuisi pysyvästi.

   Nyt sitten jotkut jo miettivät että onkohan tällaisella tuhotyöllä mitään seurannaisvaikutuksia. Onhan sillä, paljonkin. Jos katsotaan pintapuolisesti asuntomarkkinoita:
   http://www.stat.fi/til/ashi/2013/03/ashi_2013_03_2013-04-26_kuv_005_fi.html
   Näissä varmaan palataan sinne satkun pintaan. Montakohan pankkia menee nurin.

   No ei tässä ole hätää. Varmaan solidaariset eurooppalaiset ystävämme pelastavat meidät, kunhan vain olemme uskollisia ideologialle, EUROlle.

 4. Pekka permalink

  Sisäinen devalvaatio pääsee vähitellen otsikoihin:
  http://blogit.yle.fi/brysselin-kone/sisainen-devalvaatio-vai-irti-eurosta
  http://yle.fi/uutiset/vanhanen_vaatii_sisaista_devalvaatiota/6684481

  Kiinnostaisi vain tietää miten tuollainen 20%:n sisäinen devalvaatio tehdään käytännössä. Saa nähdä mitä demarien kannattajat tykkäävät, kun tajuavat mistä on kyse. Vai onko niillä piruparoilla potentiaalia tajuta.

  • Vanhanen yksinkertaisesti valehtelee väittäessään, että sisäinen devalvaatio ei tarkoita palkkojen leikkauksia. Mitään muuta keinoa ei todellisuudessa ole kuin suomalaisen palkansaajan palkkatason laskeminen verrattaessa saksalaiseen palkkatasoon. Omalla valuutalla se on mahdollista tehdä niin, että nimellispalkka ei laske ja reaalipalkat heikkenevät tuntuvasti vähemmän kuin devalvaation nimellisprosentin.

   Sisäisessä devalvaatiossa lasku tarkoittaa täysimääräisenä reaalipalkkojen laskua. Sisäisessä devalvaatiossa temppu on todellakin yksi yhteen sama kuin reaalisen elintason leikkaaminen vastaavalla prosentilla. Sekä Portugalissa että Espanjassa nähtävästä jäljestä voi suoraan päätellä miten Suomessa tulee käymään sisäisen devalvaation tiellä.

   Jokainen voi tykönään laskea mitä omalle taloudelle tarkoittaisi nimellispalkkojen rapsakka -30% muutos eli lähes kolmanneksen leikkaus. Moni asuntovelallinen kippaisi samalla kertaa, mutta saataisiin ne asuntojen hinnatkin laskuun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: