Skip to content

Kuinka lopettaa Eurokriisi muutamassa kuukaudessa jos halua olisi – Abenomics edition

kesäkuu 8, 2013

Eurokriisi olisi mahdollista lopettaa helposti muutamassa kuukaudessa. Temppu tarvitsisi pelkästään EKP:n aktiviteettia. Tuon jälkeen olisi aikaa ja mahdollisuuksia keskustella joko liittovaltion rakenteista ja tulonsiirtomekanismeista tai Euroalueen hallitusta purkamisesta. Tärkeintä olisi joka tapauksessa korjata koko Euroalueen taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen tuhoutumiseen johtava kehitys, jonka kierteessä Euroalue nyt on.

Euroalueen kriisissä on kyse ensisijaisesti kokonaiskysynnän (AD) putoamisesta. Kannattaa myös huomioida, että EKP ei ole missään vaiheessa ollut keynesiläisten mainostamassa likviditeettiloukussa. EKP on koko ajan kyennyt ohjaamaan Euroalueen taloutta ohjauskorkoa ja vakuusvaatimuksia muuttamalla. EKP:llä on kaikki keinot Euroalueen tuhoutumisen lopettamiseksi.

Ainoa asia mikä puuttuu on halu.

EKP voisi pelastaa Euroalueen taloudellisesta katastrofilta ilmoittamalla, että jatkossa koko Euroalueen nominaalisen kasvun tulee olla 5%. Tuon jälkeen EKP sitten ostaisi pääoma-avaimen suhteessa kaikkien Euromaiden yritysten velkakirjoja kunnes Euroalueen talouskasvu olisi nominaalisena mitattuna 5%. Jos velkakirjat loppuisivat kesken (hyvinkin mahdollista), niin EKP voisi ostaa valtioiden velkakirjoja, yhä pääoma-avaimen suhteessa. Jos nekin loppuisivat kesken (sekin mahdollista), niin EKP voisi ostaa vaikka ulkomaisten valtioiden velkakirjoja ja suuryritysten osakkeita euroilla.

EKP voisi ostaa kaiken mikä ei pääse karkuun kunnes kasvutavoite on saavutettu tai EKP omistaa koko maapallon, kumpi nyt sitten tapahtuisikaan aikaisemmin. Koska FED ja BoJ sekä PBoC tuskin katselisivat tilannetta tumput suorina, niin eiköhän tarvittava AD-sykäys tulisi paljon ennen kuin Euroalueen velkakirjat loppuisivat.

Okei, tiedän, että tuo on poliittisista syistä mahdotonta. Mutta BoJ aikoo käytännössä tehdä tempun Japanin osalta, joten miksi EKP ei tee samoin Euroalueella? Mitään teknistä syytähän ei ole.

Kyse onkin käsittääkseni siitä, että EKP haluaa pitää koko Euroalueen lamassa. Mitään muuta selitystä ei ole sille, että EKP itse ennustaa inflaation jäävän koko Euroalueella tuntuvasti alle 2% ja pitää sitä pelkästään hyvänä asiana. Lisäksi EKP on päivittänyt ennusteitaan alaspäin, mutta ei ole päättänyt mistään toimenpiteistä asian tiimoilta – ainoa mahdollinen selitys on se, että EKP:n mielestä asiat menevät juuri kuten halutaankin. Lainataan EKP:n omaa lausuntoa (juttu täällä):

The bank sees no deflation, nor risk of deflation in any eurozone country. And lower inflation was not of itself a big problem. “With low inflation, you buy more stuff,” Mr Draghi explained.

Voi luoja mitä ammattitaidottomuutta tai härskiä valehtelua. Varsinkin kun esimerkiksi Irlanti on pohjainflaatiolla mitattuna ollut jo kauan deflaatiossa, minkä kuka tahansa voi tarkistaa suoraan EKP:n omista tietokannoista.

Mikäli EKP ei halua ottaa Abenomics-tyyppistä rahapolitiikkaa käyttöön, niin EKP voisi harkita edes sitä hintavakauden tuottamista koko Euroalueelle.  Nythän EKP ei edes toteuta tuota perusmandaattiaan.

PS1. Euroalueen ensimmäisen kvartaalin talousluvut näyttäisivät tulleen ulos. Näyttää olleen euro suunnaton menestys, koko Euroalueen nominaalinen talouskasvu on ollut 2,7% viidessä vuodessa. Mikäli oletetaan sitä EKP:n mainostamaan 2% inflaatiota per vuosi, Euroalueen talous on reaalisesti supistunut pelottavalla tavalla. Menestystarina vailla vertaa.

PS2. EKP ei siis näe mitään syytä muuttaa politiikkaansa. Todella, todella masentavaa.

Mainokset

From → Uncategorized

4 kommenttia
 1. Oma teoriani on, että EKP:n reaktiofunktio on (Saksan vaatimuksesta ilmeisesti) TARGET-balanssit. Voi siis olla, että rahapolitiikan asettaminen Saksan tasolle on vain jäävuoren pintaa – todellisuudessa Saksa haluaa minimoida myös taseriskit. Tämä tarkoittaisi, että Bundesbank ja Berliini todellisuudessa varustatuvat euroalueen ainakin osittaiseen hajottamiseen – tai sitten riskien minimoiminen on vain ”kiristysaseen” pois otto kriisimailta liittovaltiomallista neuvotellessa.

 2. Jossain blogissa joku irvileukaproffa neuvoi opiskelijoitaan, että tenteissä ei kannata vastata kuten Draghi asian esitti. Kommentti oli outo, ja lähinnä viitannee siihen, että hän yrittää vähätellä deflaatioriskiä. Tämä vahvistaa aiempaa kommenttiani, että ihan kaikki ei ole nyt sitä, miltä sen halutaan näyttävän.

 3. Nuo keskuspankkijärjestelmän taseriskit ovat fiat-valuutassa oltaessa lähinnä kauneusvirhe. Painetaan vain riittävän paljon oman maan fyffeä. Totta kyllä on, että Saksan tapauksessa tuollainen älyttömyys voisi olla totta.

  Draghihan puhui aika lailla pöljiä. Rahapolitiikan tenttivastauksessa vastaavasta tosiaan varmaankin saisi hylätyn jos proffa itse ymmärtäisi asiaa.

 4. Pekka permalink

  Jot katsotaan RDGP viimeisen viimevuoden aikana:

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/graphCreator.do?tab=graph&a=6&c=1&d=0&h=0&time=2-6&y=time&geo=8,13,28&x=geo&language=en&pcode=tec00115&plugin=1

  Ja sitten vähän todennäköisiä muutoksia kilpailukyvssä:

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/graphCreator.do?tab=graph&a=2&c=1&d=0&i=DE&h=0&time=0-11&x=time&geo=9,14,29&y=geo&f=110.0&g=126.0&language=en&pcode=teina110&plugin=1

  Niin eikös tilanne näytä vähän siltä, että Ranska on samaan tapaan romuna kuin mekin. Ja Ranskan pelastamistahan pidetään lähes varmana. Jos Ranska siis pelastetaan rahapoliittisin keinoin, me pelastumme siinä samalla. Onko asia näin?

  En edes halua ajatella sitä vaihtoehtoa, että Ranska pelastetaan jollain muulla tavoin…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: