Skip to content

Markkinakorkojen nousu on Japanissa hyvä asia – ainakin japanilaisille

kesäkuu 2, 2013

Joissain yhteyksissä on kuulunut kommentteja, joiden mukaan olisi aivan hirvittävää ja kauheaa jos markkinakorot nousevat. Tämä erityisesti Japanissa, jonka valtion velkakirjojen korkojen on pelätty nousevan. Mutta itse asiassa Japanin markkinakorkojen nousu on hyvä asia.

Kannattaa muistaa, että markkinakorot kertovat ensisijaisesti kahdesta asiasta: tuotto-odotuksista ja inflaatio-odotuksista.  Nollassa matavat korot ovat merkki siitä, että odotukset ovat surkeat. Jos korot nousevat, niin se kertoo parantuneista odotuksista.

Ovatko parantuneet tuotto-odotukset ja nousseet inflaatio-odotukset sitten huono asia? No eivät tietenkään ole.

Mutta mitä sitten jos Japanin valtion velkakirjojen korot lähtevät tiukkaan nousuun? Siinä tapauksessa BoJ voi tarvittaessa ostaa kaiken valtion velan pois kuljeksimasta. Tuon jälkeen Japani voi päättää mitä tekee kyseisille velkakirjoille. Ehkä hauskinta olisi tulostaa ne paperille ja polttaa isona kokkona keskuspankin edessä olevalla aukiolla.

Mitä todennäköisimmin nousevat korot jäisivät kuitenkin jälkeen Japanin valtion kasvaneista verotuloista, minkä vuoksi BoJ voisi keskittyä pelkästään huolehtimaan siitä, että inflaatio-odotukset pyörivät siinä 2% pinnassa. Kasvava talous ja kasvavat verotulot kyllä huolehtisivat valtion velkojen maksamisesta.

Sama mekanismi toimisi myös Euroalueella mikäli EKP olisi oikea keskuspankki.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
  1. Pekka permalink

    Japana on ollut niin kauan deflaatiossa, että sitä on alettu pitää normaalina. Jos jotain outoa aletaan pitää normaalina, aletaan keksiä kaikenlaisia selityksiä miksi se on normaalia. Japanin tapauksessa suosituin selitys lienee demografinen kehitys, Voodoo-selityksiä lukuunottamatta en ole nähnyt mitään järkevää selitystä sille, miksi Japanin NGDP-tavoitteen pitäisi olla alle 2% kasvu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: