Skip to content

Siilasmaan mukaan Suomi on Kreikan tiellä ja Katainen puhuu rahoitusongelmista ymmärtämättä asiasta yhtään mitään

kesäkuu 1, 2013

Taloussanomissa on lähipäivinä ollut kaksi hyvin mielenkiintoista EK:n seminaarissa pidetyistä esitelmistä tehtyä juttua, jotka kuvaavat hyvin suomalaisen talouskeskustelun tasoa. Ensimmäinen on Nokian hallituksen puheenjohtajan Siilasmaan kommentti siitä, että Suomi on Kreikan tiellä. Toinen on pääministeri Kataisen haikailu uusille keinoille pk-yritysten rahoituksen järjestämiseksi. Siilasmaa puhuu tarkemmin tarkasteltaessa täysin pehmeitä ja toisaalta Katainen taas puhuu asiasta mistä hän ei selvästikään ymmärrä mitään.

Taloussanomien artikkelin mukaan Siilasmaa mainostaa, että Suomessa pitäisi pikaisesti ryhtyä samoihin toimenpiteisiin kuin Kreikassa, jossa niitä Siilasmaan mukaan oleellisen tarpeellisia toimenpiteitä tehdään nyt rivakasti. Lainataanpa juttua suoraan (juttu täällä):

Tällä hetkellä julkisen sektorin velka on noussut hyvin nopeasti. Kun sitä verrataan yksityisrahoitteisiin työpaikkoihin, kehitys on hyvin huolestuttava. Velka paisuu ja työpaikat eivät lisäänny. Ainoa ratkaisu on aloittaa ajoissa Suomessa samat muutokset, jotka Kreikassa tehdään nyt rivakasti.

Siilasmaalle ja muillekin yritysjohtajielle tiedoksi, näyttävät ne Kreikassa ja muissa kriisimaissa rivakasti tehtävät muutokset tarkoittavat ennennäkemätöntä määrää konkursseja ja työttömyyttä ja talouden syöksykierteen nopeutumista. Yksinkertainen fakta on, että mikäli nominaalinen talous tipahtaa, niin julkinen sektori velkaantuu ja myös yksityinen sektori sortuu. Julkisen sektorin velkaantuminen johtuu heikosta nominaalisesta talouskasvusta. Mitkään rakenteelliset uudistukset eivät voi tuota tosiasiaa muuttaa.

Hämmästyttävää on, että Siilasmaa puhui mitä puhui nimenomaan Elinkeinoelämän keskusliiton seminaarissa. Siilasmaa olisi halutessaan voinut kysyä EK:n omilta ekonomisteilta joitain aiheeseen liittyviä faktoja tai ainakin tarkistaa ajatusketjujaan. Toisaalta talouspuolen ammattilainen eli Björn Wahlroos analysoi Euroalueen tilannetta aivan oikein todeten, että eurokriisin ratkaiseminen edellyttää dramaattista muutosta EKP:n rahapolitiikassa.

Siilasmaan ehdotukset vastaavat uuden virustorjuntaohjelman asentamista lähtökohtaisesti vialliseen systeemiin ja Wahlroosin ehdotus vastaa systeemin perusrakenteiden muuttamista toimivammiksi. Jokaisen kannattaa miettiä tykönään kannattaako kansantalousasioissa uskoa Siilasmaata vai hyvän track-recordin talouden suhteen omaavaa Wahlroosia.

Samassa seminaarissa puhunut pääministeri Katainen onnistui todella ylittämään ärsytyskynnykseni. Tällä kertaa hän puhui, sinänsä aivan oikein, tärkeästä asiasta, mutta johtopäätökset jäivät täysin yksiselitteisesti tekemättä. Siinä missä Siilasmaa puhui pehmeitä puhui Katainen todella typeriä tärkeästä asiasta. Huvittavaa on, että molemmat puhuivat saman ongelman eri oireista, mutta kumpikaan ei edes vahingossa tarttunut varsinaiseen syyhyn.

Katainen siis ehdotti, että pk-yrityksille voitaisiin tarjota rahoitusta puolijulkisista rahastoista. Lainaan jälleen Taloussanomien juttua (juttu täällä):

– Siemen- ja kasvuvaiheen yrityksille voidaan tarjota rahoitusta puolijulkisista rahastoista. Niissä tarvitaan kuitenkin ehdottomasti myös yksityisiä investointeja, sanoi pääministeri Jyrki Katainen (kok) Elinkeinoelämän keskusliiton seminaarissa torstaina.

Kataisen mukaan erityisesti suomalaisilla yrityksillä voi olla vaikeuksia saada sääntelyn tiukentamisen olosuhteissa rahoitusta, koska rahoitussektorimme on hyvin pankkikeskeinen.

Toisin sanoen pääministeri Katainen sanoo, selkosuomeksi muutettuna, että tulevat EU:n rahapoliittiset linjaukset (sisältäen pankkisääntelyn) eivät toimi. Finanssijärjestelmä on käytännössä siis rikki myös Suomessa, kuten se on jo vuosia ollut Irlannissa, Portugalissa, Espanjassa ja Kreikassa. Suomalaisten pk-yritysten kannalta Euroalueen rahapolitiikka on siis aivan liian tiukkaa. Kyse on rahapolitiikasta eli käytännössä EKP:n politiikasta.

Koska Suomella ei ole mitään keinoja vaikuttaa EKP:n rahapolitiikkaan, niin Katainen ehdottaa puolijulkisia rahastoja – siis eräänlaisia varjopankkeja – ongelman ratkaisemiseksi. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, sillä Kataisen ehdotus tarkoittaa rahapolitiikan rajoitteiden kiertämisyritystä eräänlaisen varjopankkijärjestelmän avulla.  Rahapolitiikkaa ei tietenkään mainittu missään yhteydessä asian kanssa kuten ei myöskään niitä loogisia johtopäätöksiä, joita ehdotettu järjestely edustaa.

Pääministerin ehdottama järjestely tarkoittaa ensimmäisiä askeleita eräänlaisen varjofinanssijärjestelmän luomisessa juuri ja nimenomaan itsenäisen rahapolitiikan puutteista johtuvien ongelmien korjaamiseksi. Mutta sitä loogista johtopäätöstä ei tietenkään voi esittää koska euro on pyhä, euro on hyvä ja EKP tekee kaiken oikein.

Mikäli yritysten rahoitustilannetta ja kotimaista taloustilannetta todella haluttaisiin helpottaa ilman että tarvitsee luopua eurosta pitäisi Suomessa ottaa käyttöön eräänlainen rinnakkaisvaluutta Sveitsin WIR:n malliin (WIR-juttua englanniksi täällä).   

Oma ehdotukseni olisikin se, että Suomessa otettaisiin käyttöön oma rinnakkaisvaluutta Pölkky, jota hallinnoisi vaikkapa tarkoitusta varten perustettu Pölkkypankki. Lyhyen siirtymäajan jälkeen kaikki julkiset hankinnat maksettaisiin pölkyillä ja valtio perisi verot pölkkyinä. Myös julkisen sektorin virkamiesten palkat maksettaisiin pölkkyinä. Pölkyn ja euron välinen vaihtokurssi olisi aluksi yksi yhteen ja sen annettaisiin muuten muotoutua vapaasti.

Yksityisen sektorin yritykset saisivat itse päättää maksavatko palkat pölkkyinä vai euroina, mutta verot pitäisi aina maksaa pölkkyinä. Samoin yritykset voisivat päättää pyörittävätkö kirjanpitoaan euroina vai pölkkyinä. Vastaavasti kaikki Suomen lakien alaiset euromääräiset velat voisi halutessaan muuttaa pölkkymääräisiksi mikäli samalla siirtyy pölkkytalouteen. Pölkkypankki noudattaisi 7% nominaalisen kasvutrendin tavoitetta rahapolitiikassaan.

Tuolla tavoin EKP:n rahapolitiikan tiukkuutta voisi aidosti helpottaa ja toteuttaa Kataisen ehdotuksen varjojärjestelmästä tavalla, joka saattaisi Sveitsin mallin mukaisesti jopa toimia.

Okei, tiedän, että pölkkyehdotukseni on keinotekoinen ja tarkemmin miettimätön sarkastinen heitto. Mutta heitinkin sen vain osoittaakseni, että mikäli muun muassa pk-yritysten rahoitusongelmia todella haluttaisiin ratkoa, niin se olisi mahdollista jopa ilman euroalueesta irtoamista. Valitettavasti se ei onnistu kuin kahdella tavalla, jotka ovat

  • EKP muuttaa dramaattisesti rahapolitiikkaansa.
  • Suomi ottaa rahapoliittiset ohjat omiin käsiinsä. Tämä ei taas voi tapahtua kuin kahdella tavalla, jotka ovat: Suomessa otetaan käyttöön joko karrikoidun heittoni mukainen rinnakkaisvaluutta tai Suomi luopuu euron käytöstä ja palaa markkaan.

Mitään muita keinoja ei ole. Siilasmaa saa puhua Kreikan kaltaisista tuhoisista uudistuksista niin paljon kun haluaa ja pääministeri Katainen saa haikailla pankkijärjestelmän ulkopuolisia rahoituslaitoksia (mitä ne oikeastaan olisivat ellei pankkeja?) niin paljon kuin haluaa, mutta todellinen ongelma on rahapoliittinen.

Kertoo Suomen talouskeskustelusta hyvin paljon, että näin yksinkertaisia perusasioita eivät uskalla muut kuin Björn Wahlroos ääneen sanoa.

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
  1. Kari permalink

    Eipä nykytilanne eroa vakaan ja vahvan markan politiikan ajasta mitenkään. Piti mennä pystypäin Eurooppaan, siksi ei voitu devalvoida edes ecu-kytköksen yhteydessä 1991. Politiikkaa jatkettiin kustannuksista välittämättä. Jossain haastattelussa silloinen Suomen Pankin johtaja Hämäläinen sanoi, että koroissa on taivas kattona. Mietin, tajuaako hän mitä oikein sanoo. Hänhän käytännössä pyysi spekulantit tienaamaan! Nykypolitiikkaa jatketaan, kunnes kerta kaikkiaan on pakko luovuttaa, kuten kävi sitten syksyllä 1991. Pohjan kautta kuljetaan. Konsensuksen nerokas oivallus oli se, että kun kaikki ovat syyllisiä, kukaan ei ole syyllinen. Lama oli vain huonoa onnea. Surkeaa,mutta näillä mennään.

  2. Riikka Söyring permalink

    Tiesitkö tästä Occupy Money Movement -liikkeestä ja sen aloittamasta kansalaiskeskustelusta?
    http://occupymoneymovement.puheenvuoro.uusisuomi.fi/161100-occupy-money-movement-keskuspankeille-valtioiden-suora-setelirahoitusoikeus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: