Skip to content

Björn Wahlroos: eurokriisistä selviäminen edellyttää dramaattista muutosta rahapolitiikassa

Touko 31, 2013

Björn Wahlroos ampuu kovilla yhtiönsä pääomamarkkinapäivillä. Merkittävimmiltä osiltaan minulla ei ole Wahlroosin lausuntoon kovinkaan eriävää mielipidettä sanottavana. Lainataanpa Taloussanomien juttua asiasta:

Wahlroosin mukaan eurokriisin ratkaisu ei ole valinta velkaelvytyksen tai tiukan säästöohjelman välillä. Kyse on rahapolitiikasta, koska EU on valinnut saksalaisen rahapolitiikan ja tiukat työmarkkinat.

– Sen seurauksena Eurooppa on täysin menettänyt kilpailukykynsä maailmanmarkkinoilla.

Wahlroosin mielestä ainoa ratkaisu kilpailukyvyn heikentymiseen on rahapolitiikka. Hänen mukaan eurokriisistä ei ole muuta tietä pois kuin ”dramaattinen muutos rahapolitiikassa”, joka suhteellisesti alentaisi työvoimakustannuksia heikentämällä euron kurssia.

Varsinainen juttu löytyy täältä.

Kuten Wahlroos jutun mukaan sanoo, mitkään muut kuin rahapoliittiset keinot eivät kykene eurokriisiä ratkaisemaan. Säästöohjelmat, velkaelvytys ja rakenteelliset uudistukset eivät ole toimivia lääkkeitä. Rahapolitiikan muutos on.

Mainokset

From → Uncategorized

6 kommenttia
 1. hakki47 permalink

  Tähän on jälleen heppo yhtyä, lyhyellä aikavälillä. Pitkällä aikavälillä säästöohjelmat ja rakenteelliset uudistukset ovat edelleen välttämättömiä. Mutta first things first.

  Mitenköhän viestin saisi myös Angelalle, Wolfgangille ja Jensille? Sillä mitä Jyrki ja Jutta asiasta tuumaa, kun ei ole väliä ollenkaan, nyökkäävätkö sitten tai evät. Meiltäkin kun alkaa tuo velkaelvytyksen mahdollisuus olla kohta loppuun kuljettu tie.

 2. Kaikista kikoista kriisistä selviämiseksi pitää kuitenkin kysyä: Kuka maksaa tuon palastustien kustannukset? Tuskin se ilmaista on, muuten se olisi jo tehty.

  • Oletat päättäjien olevan rationaalisia, mikä on hyvin, hyvin vaarallinen oletus. On jo pitkään ollut nähtävissä, että nyt on kyse arvovallasta ja ideologiasta eikä rationaalisesta päätöksenteosta. Jos kyse olisi rationaalisesta toiminnasta, niin tätä koko sotkua ei olisi syntynyt. Jos seuraat esimerkiksi Saksan johtoon kuuluvien kommentteja, niin he eivät näe taloutta taloutena vaan moraalipelinä.

   Kun talous pienenee kuten nyt Euroalueella, niin kaikki köyhtyvät. Mikäli talous kasvaisi vaikkapa FED/BoJ-tyyppisten rahapoliittisten operaatioiden tuloksena, niin osa hyötyisi kasvusta enemmän kuin jotkut toiset.

   Toisin sanoen nykytilanteessa koko Euroalue köyhtyy. Jos rahapolitiikkaa muutettaisiin, niin jotkut rikastuisivat enemmän kuin toiset. Kysymyksesi tuo jotenkin mieleen arvovalinnan moraalisilla perusteilla, ei taloudellisilla. Onko nykymeno parempaa kuin hienoinen inflaatio tai vastaava? Onko paremp ratkaisu, että kaikilla menee tasaisen huonosti eli hakkaaminen jatkuu kunnes moraali paranee vai se, että joku rikastuu enemmän kuin joku toinen?

 3. Kari permalink

  Maksajaahan tässä on etsitty ja nyt se on löytynyt: veronmaksajien piikkiin tämä sotku menee tavalla tai toisella. Mielenkiintoista on nähdä, miten suomalaisten moraalille käy, kun huomataan, että meiltä on kusetettu miljardeja. Lamasta poliitikot selvisi sillä, että demarit meni 1991 oppositioon ja palasivat 1995 puhtoisina hallitukseen Lipposen johdolla. Nyt kepu on oppositiossa kasvamassa korkoa Sipilän johdossa koko median puffaamana, vaikka on yhtä lailla vastuussa eurosekoilusta. Kun lasku lankeaa, levitellään vain käsiä ja todetaan kuten Venäjällä, että parhaamme yritimme, mutta jälleen kävi nin kuin aina käy. Media tulee tekemään kaikkensa konsensuksen turvaamiseksi.

  • Lasku on kaikkein pienin jos talous potkaistaan käyntiin vaikka rahan painamisella ja inflaatiolla. Mitä korkeampi työttömyys ja deflatorisia paineita, niin sitä suurempi se lasku on.

 4. Kari permalink

  Juu en ole ollenkaan eri mieltä siitä, että talouskasvu ratkaisisi ongelmat. Suomella oli sodan jälkeen velkaa suunnilleen 100% kansantuotteesta. Piti maksaa sotakorvaukset ja asuttaa evakot. Silti valtion velka suhteessa kansantuotteeseen putosi 20%:iin 1950-luvun lopulla.Velat hoidettiin inflaatiolla -markan arvo putosi kymmenesosaan vuodesta 1938 – ja talouskasvulla. Nyt Eurooppa kuristaa itseään hengiltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: