Skip to content

Saksa vaatii deflaatiota ja taloudellista tuhoa Euroalueelle – kriisimaissa vielä poliittisesti hämmästyttävän rauhallista

huhtikuu 21, 2013

Saksan valtiovarainministeri Schäuble vaatii Euroalueelle deflaatiota ja iloitsee siitä, että EKP on kyennyt painamaan koko Euroalueen inflaation alle 2% rajapyykin. Suora lainaus hänen haastattelustaan ”Es ist viel Geld im Markt, meiner Meinung nach zu viel Geld” (WiWon haastattelu täällä). Suomennettuna Saksan valtiovarainministeri vaatii Euroalueella käytettävissä olevan rahamäärän rajua supistamista, mikä käytännössä tarkoittaa tahallisesti aiheutettua deflaatiota, tietoista valtioiden verotulojen romauttamista ja muutenkin vaikeuksissa olevien kansantalouksien tahallista tuhoamista. Suomen tapauksessa tuo tarkoittaa paljon puhutun kestävyysvajeen tahallista kriisiyttämistä ennenaikaisesti sekä eläkejärjestelmän ja hyvinvointiyhteiskunnan tahallista romuttamista.

Koska kansantuote on käytännössä MV = PQ, missä M on rahan määrä, V on sen kiertonopeus, P on hinnat ja Q on myydyt palvelut ja tuotteet, niin Schäublen vaatima rahamäärän supistaminen tarkoittaa suoraan kansantuotteen supistumista. Käytännössä Schäuble ajaa muulle Euroalueelle rajua deflatorista rahapoliittista shokkia – aivan kuin sellaisen vaikutuksia ei olisi jo nyt nähtävissä PIIGS-maissa.

Mitä ilmeisimmin Schäuble on huolestunut siitä, että muualta Euroalueelta jatkuvasti Saksaan valuva raha aiheuttaa Saksan taloudelle inflatorisia paineita ja mahdollisesti jopa jonkinsorttista kuplaa kiinteistömarkkinoilla.

Toisin sanoen Saksa ajaa oman taloutensa vakaana pitämiseksi muun Euroalueen kannalta täysin tuhoisaa politiikkaa. Saksan käyttäytyminen on tässä asiassa hyvin samankaltaista kuin aikaisemminkin kun Saksan valta on ulottunut toisiin valtioihin ja kansoihin.

Yhteisvaluutta ja Saksan talouden koko mahdollistavat Saksalle käytännössä samankaltaisen politiikan toisia Euromaita kohtaan kuin toisen maailmansodan aikana miehitettyjä alueita kohtaan. Toisessa maailmansodassa Saksan sotataloutta ruokittiin varastamalla kaikki käyttökelpoinen ja ohjaamalla miehitettyjen talouksien tuotanto Saksan hyväksi. Nyt yhteisvaluutta toimii pumppuna joka muiden Euromaiden talouksien kohtaaman tuhon kierteen vuoksi näyttäytyy Saksan kannalta rajusti aliarvostettuna valuuttana, mikä ruokkii Saksan talouden CAB-ylijäämää ja pumppaa sekä rahaa että varallisuutta Saksaan.

Käytännössä Saksa harrastaa talouspolitiikkaa, jonka seurauksena Saksa rikastuu muiden Euromaiden kustannuksella. Edellisen kerran vastaavan politiikan toteuttamiseksi Saksa tarvitsi huomattavan sotakoneen, jonka avulla valloitettujen maiden kansalaiset pakotettiin palvelemaan Saksan sotataloutta. Myös yhteistoimintamiehet auttoivat asiassa.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Saksa ei enää tarvitse massiivista sotakoneistoa oman taloutensa pönkittämiseksi muiden kansojen kustannuksella. Nyt tempusta pitävät huolen muiden Euromaiden poliittinen eliitti, joka on valmis myymään oman maansa näennäisten henkilökohtaisten etujen sekä harhaisen poliittisen aatteen vuoksi. Tuo oman kansan myyminen on jo tuottanut PIIGS-maissa hirvittävän hinnan talouksien tuhona ja suurina inhimillisinä kärsimyksinä.

On hämmästyttävää, että PIIGS-maissa kansa on pysynyt niin rauhallisena kuin on pysynyt. Vastaavankaltainen taloudellinen tilanne saisi ainakin minut radikalisoitumaan ja osallistumaan aktiivisesti soveltuvan puolueen toimintaan. Olenkin suurella mielenkiinnolla odotellut missä vaiheessa Espanjassa tai Italiassa kansanjoukot aktivoituvat jonkun radikaalin poliittisen liikkeen ympärille. Molemmissa maissahan on kokemusta vastaavasta.

Saksan politiikka yhdistettynä nykyisten poliittisten eliittien toimintaan suorastaan huutaa radikaaleja poliittisia liikkeitä toisiin Euroalueen maihin. Poliittisia liikkeitä, jotka ovat valmiita ajamaan oman maansa ja kansansa etuja nykyisen tuhoisan ja Saksaa hyödyttävän politiikan sijaan.

Edit: Kommentoija Pekka oli näköjään huomannut uutisen aikaisemmin, mutta en ehtinyt reagoida siihen tuoreeltaan.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: