Skip to content

Pasi Holm uskoo talouden nousevan typerästä politiikasta huolimatta – onko hän kuullut Japanista?

huhtikuu 16, 2013

Ylen verkkosivuilla olevan uutisen mukaan Pellervon taloustutkimuksen johtaja Pasi Holm uskoo Suomen talouden lähtevän kasvuun syksyllä. Samaa mieltä on haastateltu Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas. Juttu täällä.

Tuntuu aina jotenkin epätodelliselta lukea lausuntoja, joissa talouden ammattilaiset puhuvat puutaheinää.

Yksinkertainen tosiasia kuitenkin on, että mikäli talousalueella harrastetaan kuristavaa rahapolitiikkaa, niin talous ei kasva. Mallia voi ottaa Japanista, jonka talouskehitys on nähtävissä oheisesta kuvasta.

Japani2Mikäli rahapolitiikka on kuristavaa, niin talous ei käänny kasvuun. Japanin pitäisi olla riittävä todiste asiasta ja EKP:n harrastama rahapolitiikka, joka muistuttaa läheisesti BoJ:n pitkään harrastamaa kuristavaa rahapolitiikkaa, tulee kyllä estämään Euroalueen talouskasvun. Euroalueen osana Suomi on osa tuota riemua ja reuna-alueen maana mitä ilmeisimmin meillä kasvun todennäköisyys on käytännössä olematon.

On turhaa sanoa, että ”Jonain päivänä talous lähtee kasvu-uralle.” jos politiikka on sellaista, joka on käytännössä jo osoitettua kasvua tuhoavaksi.

Vain politiikan muutos voi kääntää talouden kasvu-uralle.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
 1. Olen nyt lukenut blogisi. Kaikki. En ole alan ammattilainen ollenkaan, enkä ainakaan ainakaan minä löydä logiikkavirhettä. Joten olet ilmeisen oikeassa. Sääli vaan, että hallitus ei joko ymmärrä tilanteen vakavuutta, tai ei uskalla tehdä johtopäätöksiä. Nythän näyttää siltä, siis ainakin näyttää siltä, että me emme edes varaudu euron hajoamiseen ja osallistumme iloisesti Saksan intressejä peesaamaan. Tosin tällä kertaa ei olla valisemassa kuningasta, josta pitäisi luopua ja havahtua ajassa tapahtuneisiin muutoksiin.

  Onnittelen ja kiitän analyyseistäsi.

 2. Pekka permalink

  http://thefaintofheart.wordpress.com/2013/04/11/denmark-and-sweden-in-deflationary-hell/

  Luojan kiitos meillä on reiluja naapureita. Euro ei näytä olevan vaatimus deflaatioon pääsemiseksi, vaikka siitä on tietysti apua. Eräs kommentoija antaa tuolla ymmärtää että austeriaanit ovat kaapanneet Ruotsin keskuspankin.

  • Kyllä, Lars E. O. Svenssonin vaikutusvalta Riksbankenissa on vähentynyt. On jotenkin poliitikoille kivempaa pelätä inflaatiota kuin työttömyyttä ja köyhtymistä.

   Toisaalta jos Suomessa olisi järkevä hallitus, niin tuosta voisi napata uudelle Suomen Pankille pääjohtajaksi todellisen tekijämiehen luotsaamaan uutta itsenäistä valuuttaa kun euro hajoaa.

   Toivon, että euro hajoaisi hallitusti eikä siksi, että jokin riittävän iso maa saa tarpeekseen ja kyseisessä maassa valtaan pääsee tahtopolitiikkaa edustava taho, kuten on aikoinaan käynyt Saksassa, Italiassa ja Espanjassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: