Siirry sisältöön

Kyproksen pankkitalletusten leikkaus saattaa olla aivan uskomaton virhe

maaliskuu 17, 2013

Kaiken kiireen keskellä, bloggamiseen ei ole oikein ollut aikaa, olen ehtinyt hieman perehtymään Kyproksen tukipakettiin liittyviin piirteisiin. Hämmästyttävin ja seurausvaikutuksiltaan mahdollisesti kaikkein merkittävin on kaikista pankkitalletuksista napsaistava siivu, 6,75% alle 100 000 euron talletuksista ja sitä suuremmista 9,9%. Sinänsä ratkaisua on monissa yhteyksissä kiitelty oikein kiinnostavana, mutta Karl Whelan nostaa omassa blogissaan esille sen mitä itse asiasta kuultuani mietin (Karl Whelan ehätti ensin, hänen juttunsa täällä).

Se mitä tässä nyt on käytännössä tapahtunut on talletussuojan poistaminen myös pieniltä talletuksilta tahi säästöiltä. Tämän jälkeen missä tahansa kriisimaassa julkinen valta saattaa napsaista mielivaltaisen prosentin säästöistä pois. Ei normaalin verotuksen kautta vaan suorana tililtä tehtävänä haltuunottona, eräänlaisena takavarikkona.

Lopputulos on se, että talletukset, pienetkään, eivät ole turvassa missään kriisimaassa.

Tähänastinen kriisin historia on osoittanut, että mahdottomiksi sanotut jutut tapahtuvat kun tilanne niin vaatii. Vastaavasti ainutlaatuiseksi poikkeukseksi sanotuista ilmiöistä tulee vallitseva käytäntö. Mikä maa leikkaa kansalaistensa talletuksia seuraavaksi? Kreikka? Espanja? Italia? Portugali?

Ehkä valtio meilläkin saattaa päättää turvautua tuohon temppuun, saisi ainakin vuodeksi aika mukavasti lisärahoitusta.

Joka tapauksessa tehty ratkaisu huolestuttaisi ainakin minua jos minulla olisi kriisimaissa talletuksia. Kiinnostus talletusten siirtämiseksi pois kasvaisi huomattaviin mittoihin. Kyllä jo parin kymppitonnin talletuksen kiikuttaminen vaikkapa johonkin saksalaisen pankin Saksassa olevalle tilille olisi ihan kannattava varotoimi.

Ratkaisu tuo, ainakin minun silmissäni, eräänlaisen ”takavarikkoriskin” kriisimaissa oleville talletuksille vaikka maa pysyisikin eurossa. Ei tarvita valuuttariskiä, nyt on avattu tie talletusten takavarikoille.

Käytännössä puheet Euroalueen tasoisesta talletussuojasta voidaan unohtaa.

Itse ainakin siirtäisin ja vikkelästi kaikki kriisimaissa olevat talletukseni pois. Pankkihölkkä alkakoon.

Mainokset

From → Uncategorized

10 kommenttia
 1. Tää eurofarssi saa aikaiseksi uskomattomia nikamien nyrjähdyksiä. Periaatteellisella tasolla kannatan sitä, että pankin asiakkaat voivat menettää rahansa, koska varsinkin sijoittajalle – jollainen pitkäaikainen rahojen makuuttaminen pitää tulkita – on tärkeää ymmärtää sijoituksensa riskit.

  Mutta luultavaa on, että tästä saadaan nyt oivallinen oikotie verotuksen yksinkertaistamiseen kaikissa euromaissa. Kun valtiolle uhhkaa tulla nopeasti kehittyvä kassakriisi, niin rahoitus on turvattu.

  • Ongelma on siinä, että tavallisten kansalaisten elämään tulee hillitöntä epävarmuutta. Jos on paska tuuri ja juuri on vaikka myynyt entisen asuntonsa ja pitäisi tehdä seuraavasta kauppa viikon kuluttua. Nyt sitten rahoista katosi melkein 10%.

   Eniten tämä sattuu kyhempiin ja keskiluokkaan, ison rahan pelurit ovat jo ehtineet siirtää rahansa pois, sillä eiköhän suunnitelma ole ajoissa kerrottu varsinaisia pesulapalveluja käyttäville.

   • Kyllä kyllä, viittaan lähinnä niihin suomalaisiin jotka 2000-luvun alussa sijoittivat islantilaisten pankkien määräaikaisiin talletuksiin, joiden tarjoama tuotto oli yli pankkien antolainauksen tason. Tässä vaiheessa sijoittajan on täytynyt ymmärtää sijoituksensa riskin, ja jos ei ole niin ei ole minun tai kenenkään muunkaan sijoittajan tehtävä taata riskitön tuotto.

   • Sijoitukset, joille luvataan normaalia korkeampi tuotto ovat aina riskillisiä. Mutta ei ole kohtuullista olettaa, että asuntokauppaa tekevä pitäisi normaalia rahansa pankissa säilyttämistä pitää riskibisneksenä. Mikäli moiseen mennään, niin jo on aikoihin eletty.

  • TNE permalink

   Tallettajat tulisi erottaa sijoittajista eli eri pankit kokonaan, tällä järjestelyllä köyhemmät saataisiin pois rahoittamasta eliittiä.

 2. H. Myllyniemi permalink

  Asiahan on niin, että pian esim. Société Générale myy talletusasiakkailleen parturijohdannaisia, joilla suojautua euroeliitin päähänpistoksilta. Siinä tekee sivussa pientä tiliäkin ja saa hamuttua pääomaa markkinoilta, pankkikriisi peruuntuu, aurinko paistaa, Jaakonsaari ja Cronberg saavat liittovaltionsa.

 3. Kaikki mikä nopeuttaa nykyisen järjettömän politiikan loppumista on hyvä ja toivottava asia. Sijoittajariskien eliminoiminen keskuspankkien setelipainokoneiden avulla on sitä tuhoisampaa taloudelle – ja myös demokratialle – mitä pidempään se jatkuu.

  • Hmm… En ymmärrä mihinkä viittaa, sillä Euroalueella ei setelipainokonetta ole käytetty. Muun väittäminen on yksinkertaisesti virheellistä.

   Japanissa vasta keskustellaan painokoneen käynnistämisestä ja FED on käynnistänyt koneen vasta QE3:n muodossa.

   Joten en ihan ymmärrä mistä tuon painokoneen käytön jatkaminen löytyy.

 4. Ihmettelen, miten ne kyöstit eivät tajunneet, millainen mekkala tästä tulee. Ellei tarkoitus ollutkin osoittaa Italiaan ja Espanjaa tuhosäteellä, ja sanoa ”your move”.

  • Pekka permalink

   Tuntuisi erikoiselta olettaa, ettei noissa maissa olisi jo kohtuullisen hyvää käsitystä pelin hengestä. Keskustelu EKP/ESM:n roolista on jo aika vanhaa:
   http://www.forbes.com/sites/karlwhelan/2012/07/05/memo-to-mario-dead-central-banks-dont-have-credibility/

   Minkälaisia finanssipoliittisia päätöksiä ”kriisivaltioiden” annetaan tehdä tulevaisuudessa akselilla, eli ottavan osapuolen näkökulmasta:
   Raaka Growsterity Rajattomasti lisävelkaa julkiseen ”elvytykseen”
   Välitön ero eurosta Juhlat EKP:n piikkiin

   Nyt varmaan kulissien takana käydään melko kiinnostavia neuvotteluja aiheesta. Nyt sitten sado-mailla on lisäkorttina neuvotteluissa tämä talletusten leikkuu. Vaikea tätä on kyllä järjellä käsittää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: