Skip to content

Miksi Saksa ei anna Euroalueen toipua – miksi antaisi koska kaikkihan menee Saksan kannalta kuten pitääkin

helmikuu 25, 2013

Varsinaisten työasioiden jälkeen aasialaisen yhteistyökumppanin edustaja kysyi syytä siihen, miksi Saksa ei anna Euroalueen toipua vaan vaatii ongelmiin joutuneilta mailta niille vahingollista talouspolitiikkaa eikä anna EKP:n toimia kuten keskuspankin pitäisi. En kyennyt heti vastaamaan, mutta pienen miettimisen ja makrolukujen tarkastelun jälkeen päädyin loogiseen johtopäätökseen. Tuon johtopäätöksen mukaan Saksa ajaa puhtaasti omia taloudellisia etujaan. Saksan taloudessa menee aivan hyvin, pohjainflaatio on alhainen ja työttömyys vähäistä, kiitos kysymästä. Muu Euroalue saa palaa Helvetin tulessa, mutta Saksan talouden vakautta ei saa vaarantaa. Saksalaiset vähät välittävät muun Euroalueen nuorisosta, yrityksistä tai menestyksestä. Deutschland über alles.

On pelkästään muun Euroalueen poliitikkojen omaa typeryyttä jos he eivät ymmärrä saksalaisten politiikan todellisia taustoja.

Perustelen väitettäni kolmella kuvalla. Ensimmäiseksi nominaalisen kansantuotteen kehittyminen joukossa Euroalueen maita. Karutonta kertomaa.

SaksaRaha1

Saksalla menee ihan hyvin, Suomella menee siedettävästi (mutta ei hyvin) ja Ranskalla kanssa. Mutta Italia, Espanja ja Alankomaat kipeästi tarvitsisivat rahapoliittista elvytystä. Tästä päästäänkin toiseen kuvaan.

SaksaRaha2

Kuten kuvasta näkyy, niin Suomen pohjainflaatio on noussut hälyttävästi. Saksan on pysynyt lievällä nousujohteella kuten vakaassa tilanteessa pitääkin. Suomen nousuhan on seurasta muun muassa verojen korotuksista, mikä on vallan vahingollista mikäli nimellistä kansantuotetta ei saada stimuloitua rahapoliittisella elvytyksellä. Suomikin kaipaisi kipeästi rahapoliittista elvytystä, mutta se ei Saksalle käy.

Viimeisenä työttömyysluvut.

SaksaRaha3

Korutonta kertomaa. Saksalle tämä nykyinen Euroalueen rahapolitiikka ja säästämiseen keskittyvä finanssipolitiikka sopii oikein mainiosti. Kuten kuvista on nähtävissä, niin nykyinen politiikka ei sovi kenellekään muulle kuin Saksalle. Saksan talous voi hyvin, mutta sivuvaikutuksena Euroalueen reunamaat, joihin muuten Suomikin kuuluu, jauhautuvat taloudellisessa mielessä hajalle. Tämähän tosin on se taloudellisten teorioidenkin tuoma lopputulos rahaliitosta, joka ei todellakaan ole optimaalinen valuutta-alue.

Käytännössä Euroalue, jonka raha- ja finanssipolitiikkaa hallitaan Saksan tahdon mukaisesti ajaa muut euromaat perikatoon. Ilmeisesti Saksan talouspoliittiset asiantuntijat ovat huomattavasti taitavampia kuin kollegansa muista euromaista.

Erityisen huvittavaksi, tragikoomisella tavalla, tilanteen tekee Suomen kannalta se, että Suomen takausvastuut ja sitoutuminen ottamaan tappioita tulevista PIIGS-maiden velkasaneerauksista on koitunut lähes pelkästään Saksan julkisen sektorin omistamien pankkien pelastukseksi. Suomen rahat kelpaavat Saksalle, mutta Saksalla ei ole mitään aikomusta hellittää rahapolitiikan ohjausta vaikka Suomen talous moista vaatisi, kuten EK:n puheenjohtajan Ilpo Kokkilan puheenvuorosta ilmenee (asiaa koskeva kirjoitukseni täällä). Suomi maksaa, mutta ei saa hyötyjä.

Euroalue toimii Saksan kannalta juuri niin kuin pitääkin. Teollinen tuotanto keskittyy Saksaan, rahapolitiikka on Saksalle sopivaa, töitä riittää ja muiden euromaiden fiksuin nuoriso muuttaa työn perässä Saksaan. Mikäli Saksa meinaa kunnolla nyykähtää, niin sitten voi antaa EKP:n vähän hellittää rahapolitiikkaa. Sitä ennen ehtii mukavasti köyhdyttää naapureja.

Miksi muuttaa jotain sellaista, joka toimii suorastaan loistavasti?

Deutschland über alles.

640px-German_Empire_state_flag.svg

Mainokset

From → Uncategorized

6 kommenttia
 1. Pekka permalink

  Artikla 127 ja sen määrittämä EKP primääri tehtävä (jolle kaikki muu on alisteista) lienee syynä siihen miksi Saksa on onnistunut tässä. Olemme sopineet euron olevan ”deathmatch” tyyppinen peli ja nyt saksa on voitolla. Se mikä tässä on kaikkein kiinnostavinta, on se että ihmiset näyttävät tykkäävän tästä. Suomessakin äänestettiin pelin jatkamisen puolesta. Ehkäpä tarpeeksi suuri määrä verta saa ihmiset muuttamaan mielensä.

  • Pekka permalink

   Lisättäköön vielä, että muut euromaat eivät laita Saksalle kovin paljon painetta. Esimerkiksi kohtuullisen korkea ohjauskorko kyllä palvelee Saksaa, mutta on ongelmallinen muille. Eli kysymys on myös siitä, miksi muut antavat Saksan tehdä mitä se tekee.

   • oma veikkaus on hajoita ja hallitse. EU-virkoja, huomionosoituksia, pikku palkkioita. Ihmisiä on helppo vedätellä pienillä porkkanoilla, kun se iso keppi ei ole vielä pahasti lyönyt. Aina vika on jossain muissa: valehtelevissa kreikkalaisissa, laiskoissa espanjalaissia, ranskalaisissa juustoa syövissä antautuja-apinoissa. Koskaan – siis koskaan – vika ei ole Saksan kristillisdemokraateissa tai Bundesbankissa (mielestäni Euroopan 90-luvun alun katastrofi oli Bonnin ja BuBa:n yhteinen kämmi). Vika ei aivan erityisesti, missään nimessä, ole Deutsche Bankin tai Commerzbankin lainaosastoilla, tai heitä valvoneissa viranomaisissa, tai pankit omistaneessa Saksan omistajaohjausyksikössä. Saksa on Euroopan iso Kreikka. Vale on isompi, mutta moraali on yhtä huono.

 2. H. Myllyniemi permalink

  Tismalleen. Allekirjoittanutkin on pitkään rootannut saksalaisten menestymistä. 2011 satoa hakusanoilla: euro menestystarina. En vain kirjoittanut johtopäätelmiä. Oivaltamisen riemun sallin kaikille. 😉

  Hieman lisää pohdittavaa: kun Saksojen sallittiin Ranskan toimesta yhdistyä, kunhan saksalaiset ”vangitaan” yhteiseen valuuttaan niin kustannukset olivat yhdistymisestä Saksalle kaameat. Kuka hyötyi EMU:n alun ajan politiikasta? Kun IT-kupla poksahti niin kenen mallin mukaan sorvattiin europolitiikka?

 3. reblogged on MoreLiver’s

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: