Siirry sisältöön

”Valuuttasota” muistuttaisi todennäköisesti enemmän yleisiä juhlia kuin sotaa

helmikuu 16, 2013

Viime aikoina on erityisesti Japanin rahapolitiikan vaikutuksia muun muassa jenin arvon laskun suhteen esitetty valuuttasodan ensiaskeleina. Minun on vaikea ymmärtää koko argumenttia valuuttasodasta ja vielä vaikeampaa minun on hahmottaa sen vahingollisuutta tässä taloustilanteessa. Ainoa selitys, jonka keksin on se, että asiaa ei jakseta ajatella yhtään pitemmälle, sillä valuuttasodalla ei pahimmassakaan tapauksessa ole mitään väliä ja todennäköisemmin se muistuttaisi kunnon juhlia.

Ensimmäinen koko valuuttasodassa ärsyttävä piirre on koko sota-käsitteen väärinkäyttö. Mikäli päätän possauttaa naapurimaasta kaupungin raunioiksi ja naapuri tekee saman minulle, niin meiltä molemmilta menee kaupunki, kansalaisia ja läjä pommeja. Mutta valuuttasodassa ei tuollaista todellista tuhoa ja hävitystä ole. Ennemminkin voi, vallan aiheellisesti, sanoa että valuuttasodassa ei ole pahimmassakaan tapauksessa häviäjiä ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä siinä olisi pelkkiä voittajia.

Tämä ainakin siinä tilanteessa, missä nyt olemme. Koko teollistunut maailma makaa heikosta kokonaiskysynnästä johtuvassa montussa, jonka selkeänä kuvana voimme pitää Japanin kansantuotteen kehitystä, joka on pudonnut pitkän aikaa ja jossa on jyllännyt inhottava deflaatio. Deflaation tuloksena japanilaisten omaisuuden arvo on pienentynyt dramaattisesti.

Valuuttasota1

Järkevää talouspolitiikkaa, ennen kaikkea rahapolitiikkaa, Japanin tapauksessa on deflaation pysäyttäminen ja kokonaiskysynnän pukkaaminen kasvuun. Tuon sivuvaikutuksena Japanin talous lähtisi uudelleen kasvuun – ja jenin hinta tipahtaisi. Mutta toisena sivuvaikutuksena olisi se, että Japanilaiset alkaisivat rikastua jolloin he ostaisivat lisää tuontitavaroita. Tällä hetkellähän Japanin tuonti on suurelta osin energiaa ja vientiteollisuuden raaka-aineita. Kokonaisuudessaan Japanin ulkomaankaupan osuus on kansantaloudesta hämmästyttävän pieni (tosin talouden koon vuoksi puhutaan suurista määristä).

Valuuttasota2

Itse asiassa kuva kertoo myös Japanin deflaatiokehityksestä. Saman energiamäärän ja raaka-ainemäärän tuominen on deflaation ja ngdp:n junnaamisen vuoksi muodostanut entistä suuremman osan taloudesta kuin ennen. Vaikka Japanissa tuotetut asiat ja japanilaisten omaisuuden arvo on deflaation vuoksi laskenut, niin tuotavan tavaran hinta ei ole laskenut, joten se on rahamääräisesti muodostanut entistä suuremman rasitteen, kuten kuvasta on nähtävissä. Kotimainen talous on kärsinyt.

Järkevän rahapolitiikan ja muutenkin järkevän talouspolitiikan tehtävä on pitää talouden pyörät pyörimässä ja varmistaa vakaat sekä luotettavat olosuhteet yksityisen sektorin eli yritysten ja kotitalouksien taloudellisille päätöksille. Kuten Japanin kuvasta näkee (ngdp ja deflator), niin Japanissa politiikka on ollut umpityperää yksityisen sektorin kannalta. Toisaalta taas on tunnettu tosiasia, että Japanin kaltaisen suuren talouden tapauksessa deflaatiokehitys ja talouden junnaaminen paikallaan tai jopa pienentyminen johtaa maan valuutan arvon nousuun.

Logiikka on hyvin yksinkertainen. Jos maan talous on deflaatiokierteessä, niin maan valuutan ostovoima kasvaa, jolloin valuutta vahvistuu. Mutta kaiken kaikkiaan vinkuminen valuuttasodasta on melkoisen typerää, sillä JPY/EUR on heitellyt melkoisesti vuosien mittaan. Jeni ei edes ole tällä hetkellä kovinkaan heikko.

Valuuttasota3

Toisin sanoen Japanin uuden hallituksen tavoite saattaa Japani pois deflaation ja kurjistuvan talouden kourista pitäisi olla pelkkä ilon aihe koko muulle maailmalle. Japanilaiset rikastuisivat ja ostelisivat lisää kaikenlaista muualla tuotettua, siis muutakin kuin energiaa ja raaka-aineita. Tuosta huolimatta moni kommentaattori vinkuu valuuttasodasta ja sen tuomasta kadotuksesta.

Itse asiassa dramaattinen rahan painaminen olisi tarpeen myös Euroalueelle, sillä kuten oheisesta kuvasta näkyy, niin Euroalue on suistumassa uudelleen pudotukseen. Koska Euroalueella on kokonaisuudessaan vallalla deflatorinen kierre, niin euro vahvistuu suhteessa muihin valuuttoihin. Euroalueen ajautuminen talouden pudotukseen on seurausta EKP:n ja Euroalueen poliittisen johdon aivan omista päätöksistä.

Valuuttasota4

Euroopan keskuspankin harrastama, tilanteeseen täysin sopimattoman kireä rahapolitiikka on merkittävä (ehkä merkittävin) syy Euroalueen talouskurimukseen. Tosin poliitikkojen ja komission harrastama talouden syöksykierrettä nopeuttavat politiikka on huomattavasti pahentanut EKP:n jäljiltä pahaa tilannetta.

Mielenkiintoisen havaintoesimerkin EKP:n rahapolitiikan vaikutuksista Suomessa antaa EK:n puheenjohtaja, vuorineuvos Ilpo Kokkila, joka haastattelussaan murehtii yritysten vaikeutunutta rahoitustilannetta (haastattelu täällä).

Ainoa todella toimiva keino yritysten rahoitustilanteen helpottamiseksi on löysempi rahapolitiikka. Suomen hallituksella ei ole mitään toimivia keinoja tilanteen korjaamiseksi. Tilannetta ei ole mahdollista korjata verotuksen tai muun finanssipolitiikan keinoin. Kyseessä on rahapoliittinen, ei finanssipoliittinen kysymys.

Toisin sanoen Euroalueen johdon on järjetöntä kiukutella siitä, että Japani ja USA ovat aloittaneen ekspansiivisen rahapolitiikan. Mikäli euron suhteeton vahvistuminen harmittaa, niin EKP:n pitäisi heittäytyä mukaan ja keventää rahapolitiikkaansa. On yksinkertaisesti typerää (ja itse asiassa edesvastuutonta) syyttää toisia talousalueita siitä, että ne yrittävät laittaa oman taloutensa kuntoon.

Kannattaa muuten muistaa, että korot eivät kerro yhtään mitään rahapolitiikan tiukkuudesta. Ne kertovat ensisijaisesti tuotto-odotuksista ja inflaatio-odotuksista.

Valuuttasota eli avoimen ekspansiivinen rahapolitiikka mitä todennäköisimmin muuttuisi yleisiksi juhliksi (Party! Party!) koska ihmisten ja yritysten inflaatio-odotukset nousisivat. Myös nominaaliset tuotto-odotukset paranisivat. Tuon vuoksi kotitalouksien kannattaisi kuluttaa sekä ostaa asuntoja ja vastaavia. Toisaalta yritysten kannattaisi investoida koska kassassa makaavalla rahalla saisi huomenna vähemmän kuin tänään ja monet investointikohteet muutenkin alkaisivat vaikuttaa aikaisempaa houkuttelevammilta.

Toisin sanoen yleinen ”valuuttasota” mitä suurimmalla todennäköisyydellä olisi juuri sitä mitä koko teollistunut maailma tässä tilanteessa kaipaa. Kaikkein pahimmassakin vaihtoehdossa kävisi niin, että mikään ei muuttuisi. Valuuttasodan syttymisellä ei olisi käytännössä mitään vahingollisia vaikutuksia tässä tilanteessa, positiivisia vaikutuksia sitä enemmänkin.

Niin, ja jos EKP lähtisi mukaan sotaan, niin Euroaluetta tuhoava umpityperä rahapolitiikka muuttuisi parempaan suuntaan.

Aloittaisivat sen kunnon valuuttasodan, niin koko teollista maailmaa piinaava kokonaiskysynnän alhaisuus saataisiin jollain tavoin korjattua.

Tulkoon valuuttasota! Juhlat! Juhlat!

Party! Party!

Mainokset

From → Uncategorized

6 kommenttia
 1. Opiskelija permalink

  Juurikin näin. Nähtäväksi jää ottaako EKP onkeensa. Vahva euro aiheuttaa täysin tarpeetonta lisätuskaa nykyiseen taloustilanteeseen euroopassa.

  • Pekka permalink

   http://www.tradingeconomics.com/euro-area/balance-of-trade
   Euro Area runs regular trade surpluses primarily due to its high export of manufactured goods such as machinery and vehicles. Euro area is a net importer of energy and raw materials. Germany, Italy, France and Netherlands account for the largest share of total trade. Main trading partners are the United Kingdom (12 percent of total exports and 10 percent of imports) and the United States (13 percent of exports and 6 percent of imports).

   Kunhan saadaan euro heikkenemään, ruvetaan vain viemään lisää koneita ja laitteita. Helppoa. Mitäs tehdään, onko konkreettisia ehdotuksia mitä EKP:n pitäisi ostaa. Olisi hauskaa saada muutama idea tänne ylös, sitten voimme vuoden kuluttua nauraa, kun tiedämme mitä EKP oikeasti teki.

   • No jaa. Tuota noin. Sellaisia äkkiseltään mieleen tulevia ostokohteita olisivat esimerkiksi
    – Australian liittovaltion velkakirjat
    – Japanin valtion velkakirjat, ehkä kuitenkin mieluummin japanilaisten suuryritysten osakkeet/velkakirjat
    – USA:n suurten yritysten osakkeet/velkakirjat

    Noita kun riittävästi euroilla ostelisi, niin eiköhän siinä olisi riittävästi ”valuuttasotaan”.

 2. Pekka permalink

  Olen samaa mieltä siinä mielessä että terminä valuuttasota on liian väkivaltainen. Kysehän on parhaimmillaan juhlista ja pahimmillaan huijauksesta. Mikäli kyse oli kvantitatiivisesta helpotuksesta, olisi tulos jokpa euroalueella luultavasti positiivinen. Ei välttämättä, koska en usko että toimien allokaatio olisi reilu, luultavasti tapahtuisi vääristymiä, jossa tiettyjä maita suosittaisiin kohtuuttomasti. Voin vain kuvitella minkälaisia ”avoimia” markkinaoperaatioita pahimmillaan näkisimme.

  Jos taas puhutaan muiden valuuttojen ostamisesta yrityksenä heikentää omaa, on asia toinen. Epäilen että siinä hommassa voi käydä hassusti, varsinkin tällaiselle kvasiliittovaltiolle, jolla ei välttämättä ole kykyä tai halua suojella provinssejaan. Jopa USA:n kohdalla voitaneen kysyä onko kaikki Kiinaan lähtenyt tuotanto tosiaan ollut ”luonnollista poistumaa”.

  Tiivistettynä pelkään siis että umpityperyys jatkuisi myös valuuttasodan oloissa ja varsinkin silloin.

 3. Pekka permalink

  Nyt meillä on hyviä ja varsin perinteikkäitä valuuttasotatoimenpiteitä mainittuna. Laitan tähän nyt sitten oman näkemykseni siitä mitä Euroalueella oikeasti tapahtuu, kunhan kaikki ovat ehtineet kyllästyä growsterityyn ja Rehn of terroriin. Eurooppalainen QE menee näin:
  1. Ranskassa meinaa mennä satama konkurssiin -> EKP tukee jonkun kekseliään lyhenteen turvin ko. satamaa.
  2. Saksa haluaa kompensaatiota myös, joten EKP ostaa tuulivoimaturskaa Saksasta.
  3. Italia…

  Eli homma tulee menemään niin, että suomen kanssa kilpailevaa teollisuutta tuetaan muissa euromaissa. Olen pahoillani jos tämä teoria kuulostaa typerältä tai pessimistiseltä.

 4. nallekarhu permalink

  Reblogged this on Nallekarhun blog.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: