Skip to content

Vaihtotaseen epätasapaino ja Target2 ovat toistensa kuvaajia – vai ei vaihtotaseella ole euroaikana merkitystä

helmikuu 13, 2013

Suomen liittyessä euron käyttäjiin muistan joidenkin iloinneen siitä, että vientiteollisuuden ylivalta ja vaihtotaseen merkitys päättyvät euron myötä. Nuo iloitsijat eivät olisi voineet olla pahemmin väärässä kuten nykyinen eurokriisi osoittaa.  Euro itse asiassa pakottaa alijäämämaat pitkän päälle kestämättömään tilanteeseen niin kauan kun tuloeroja tasaavaa liittovaltiota ei ole. Hyvän ja erinomaisen kertovan kuvan tilanteesta tarjoilee Karl Whelan lähinnä Target2-järjestelmää käsittelevässä artikkelissaan (artikkeli täällä, artikkeli on suositeltavaa luettavaa kaikille Target2-asioista kiinnostuneille).

Karl Whelan esittelee tekstissään seuraavan erittäin paljon puhuvan kuvan.

Whelan1

Ainoan poikkeuksen kaavaan, jonka mukaan Target2-velvoitteet ovat lähes yksi yhteen CAB-epätasapainon kanssa tekee Irlanti. Mutta Irlannin tilanne onkin poikkeuksellinen, sillä kannattaa muistaa, että Trichetin aikainen EKP pakotti Irlannin valtion pelastamaan kuralle joutuneiden pankkien sijoittajat. Koska Irlanti oli euromaa, niin sillä ei ollut mahdollisuutta tehdä samaa kuin Islanti. Irlanti kansalaisineen uhrattiin ranskalaisten ja brittiläisten pankkien pelastamiseksi.

Ilkeät ja pahantahtoiset kielet ovat väittäneet, että EKP teki temppunsa muutaman suvun mahdollisesti kärsimien tappioiden välttämiseksi. Mitä siitä, että Irlanti ja irlantilaiset joutuivat maksamaan suunnattomasti suuremman hinnan.

Mutta joka tapauksessa nuo Whelanin esittelemät kuvat kertovat tylyä tarinaa siitä, että CAB-tasapainon merkitys on itse asiassa euroaikana suurempi kuin aikaisemmin. Ei ole enää kelluvaa valuuttaa, joka automaattisesti korjaisi mahdolliset epätasapainot. Ei ole edes kiinteää valuuttakurssia, josta voisi luopua todellisessa kriisitilanteessa ja turvautua devalvointiin.

On pelkästään euro, joka talouden vääjäämättömien lakien mukaisesti jauhaa tuotannollisen teollisuuden pois Suomesta. Euroalueen luontevin paikka sijoittaa teollisuutta on Saksa. Suurimmat markkinat lähellä, lyhyin etäisyys kaikkialle.

Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä kuinka Suomen hallitus aikoo taistella euroajan mukanaan tuomaa liiketaloudellisesti järkevimmän investointitaktiikan lainalaisuuksia vastaan. Tuon lainalaisuuden vallitessa Suomeen investoimisessa ei ole mitään järkeä. Suomalaisten elintason pelastamiseksi teollisissa investoinneissa pitäisi olla liiketaloudellista järkeä. Toista se on kelluvan valuutan kansantaloudessa kuten Ruotsissa, jossa teollisuus voi aina luottaa valuuttakurssin pelastavan jos muuta keinoa ei ole.

Valitettavasti ei näy mitään merkkejä siitä, että Suomen johtavat poliittiset puolueet ja hallitus olisivat tajunneet kuinka kovassa tilanteessa Suomi kansantaloutena nyt on. Pelkään, että havahtuminen tapahtuu vasta kun rahat ovat todella loppuneet ja liikkumavara kadonnut. Ilmeisesti vasta Kreikkaa vastaava tilanne riittää herättämään.

Sääliksi käy suomalaista veronmaksajaa, suomalaista keskiluokkaa.

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
 1. Mulla on iäisyysprojektina, että näistä kahdesta linkistä pitäisi yrittää tavuviivoittaa suomalaisille:
  http://www.marctomarket.com/2013/01/great-graphic-europes-unit-labor-costs.html
  http://ftalphaville.ft.com/2013/01/18/1344272/all-pain-and-no-productivity-gains/

  Ongelmista irtipääsy on edelleen ihan yhtä kaukana kuin euron purku.

 2. Pekka permalink

  Kun tällaisia kuvaajia katsoo, euro vaikuttaa itsensä tuhoavalta järjestelmältä. Jotkut tosin ovat sitä mieltä, että eurosta luopuminen voidaan välttää perustamalla äkkiä liittovaltio. Koska viimeksi maailman historiassa on perustettu liittovaltio, jotta voidaan säilyttää epäonnistunut rahayksikkö. Niinpä niin, olen kyllä tietoinen, että euro luotiin työkaluksi liittovaltion rakentamiseksi.

  Mutta yksi asia seurasi toista, eikä Kiinan äärimmäisen nopeaa teollista nousua osattu ehkä ennakoida. Ei ehkä ymmärretty kuinka vakavia vaurioita euro aiheuttaisi tulevan liittovaltion osavaltioille. Joidenkin EU maiden korruptio oli ehkä tiedossa, mutta ehkä ei ymmärretty kuinka absurdilla tasolla se oli.

  Ja minkälainen liittovaltio tältä pohjalta rakennetaan. Tuotanto pakenee kohti saksaa, mutta eteläinen jengi & Ranska olisi enemmistöasemassa. Se olisikin näkemisen arvoinen sirkus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: