Skip to content

Japanin julkinen sektori tukee tietoisesti ja avoimesti pieniä yrityksiä julkisissa hankinnoissa – toisin meillä Suomessa

helmikuu 11, 2013

Suomalainen ja japanilainen kulttuuri julkisen sektorin hankinnoissa on mielenkiintoista verrattavaa. Suomessa säännöstöä on tupattu tulkitsemaan siten, että pienten yritysten suosiminen on epämiellyttävää puuhaa, saattaisi jopa joku yrittäjä vielä saada elantonsa ja mahdollisesti jopa tarjota töitä toisillekin. Pahimmassa tapauksessa yrittäjä menisi ostamaan uuden omakotitalon ja ehkä jopa uuden Mersun. Sehän olisi pahinta mahdollista julkisen sektorin rahojen käyttöä, kyllä ne rahat menevät parempaan tarkoitukseen kun hankinta tehdään ulkomaiselta jättiläisyhtiöltä, mielellään vielä sellaiselta, joka kiertää veroja (tämä siis sarkasmia). Japanissa julkinen sektori taas tietoisesti tukee pieniä yrityksiä julkisissa hankinnoissa (juttu täällä).

Ehkä taustalla on kuitenkin harhainen käsitys siitä, että paikalliselta yrittäjältä ostaminen olisi jotenkin pois veronmaksajilta. Itse asiassahan tilanne on juuri päinvastainen, rahat jäävät pyörimään Suomen talouteen ja tuottavat hyvinvointia monille yksityisen sektorin toimijalle sekä lisää niitä julkisen sektorin tarvitsemia verotuloja.

Aivan varmasti ne rahat poistuvat Suomen taloudesta kun hankinta tehdään kansainväliseltä jätiltä.

Moni puolustelee nykykäytäntöä sillä, että EU-direktiivit velvoittavat. No, minusta on kyllä eri osissa Euroaluetta matkustaessani yhä selvemmin vaikuttanut siltä, että ne samat EU-direktiivit tarkoittavat eri asioita vaikkapa Saksassa ja Ranskassa kuin meillä Suomessa. Mitä ilmeisimmin direktiivi tarkoittaa saksalaisen mielestä sitä, että pitää ostaa saksalaiselta yritykseltä, paikalliselta mikäli mahdollista.

Tämä on sitä yhteistä Euroaluetta, jossa suomalaiset naivina kuvittelevat yhteisen valuutan ja yhteismarkkinoiden tarkoittavan sitä, että pitää suosia ulkomaisia toimijoita.

Hölmön eväät syödään aina ensimmäisenä.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: