Skip to content

Miksi eurokriisi palaa ja todennäköisesti entistä suuremmalla voimalla?

helmikuu 5, 2013

Hyvin monissa analyyseissä on sanottu eurokriisin ruman pään nousun näkyviin olevan seurausta siitä, että Espanjassa hallitus on syvissä vaikeuksissa ja Italiassa Silvio Berlusconi yrittää come-back -operaatiota. Nuo analyysit ovat mielestäni kuitenkin enemmän tai vähemmän metsässä. Nähdäkseni eurokriisin pyörähtäminen uudelle kierrokselle on selitettävissä kahdella hyvin yksinkertaisella seikalla:

  1. Euroalueen talous on syöksymässä kuiluun kiihtyvällä nopeudella.
  2. EKP lupasi puolustaa euroa kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla, mutta lupausta ei ole toteutettu eikä ole selvää, että tullaanko koskaan toteuttamaankaan.

Itse asiassa tilanteen tekee erikoiseksi se, että ongelmista ensimmäinen, Euroalueen talouden kiihtyvä tuho, olisi helposti vältettävissä mikäli EKP toimisi kuten todellinen keskuspankki ja pyrkisi turvaamaan Euroalueen talouden elinkelpoisuuden. Järkevän rahapolitiikan noudattaminen riittäisi.

Kun Euroalueen makroluvut kertovat kiihtyvästä tuhosta, niin markkinat alkavat mitä ilmeisimmin tulkita Draghin aikaisempaa lupausta tyhjän puhumiseksi. Toisin sanoen Draghin lupaukseen ei pian uskota.

Mikäli käsitys siitä, että Draghin lupaus oli pelkkää puhetta ilman toimintaa leviää riittävästi, niin eurokriisi todennäköisesti leimahtaa aivan uudella intensiteetillä. Reaalitalous on paljon heikommissa kantimissa kuin ennen kriisiä ja tällä hetkellä on ilmeistä, että mikään muu kuin hillitön rahan pumppaaminen pankkisektorin ulkopuolisille toimijoille ei pysty edes hidastamaan talouden pahenevaa rapautumista.

Euroalueen suurimmat ongelmat johtuvat kokonaiskysynnän romahtamisesta. Sitä ei rakenteellisella näpertelyllä paikata.

Kriisimaiden kyky maksaa lainansa takaisin ei ole ainakaan vahvistunut. Markkinat alkavat nähdä todellisen tilanteen EKP:n levittämän savuverhon läpi.

Paineet poliittisille muutoksille kasautuvat ja muutos saattaa tapahtua hämmästyttävän nopeastikin.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
  1. Olet vissiin Bruce Krastingin tuoreeltaan heittämän aika terävän analyysin OMT:stä nähnyt?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: