Skip to content

Luonnollisten monopolien myynti etenee – käytännössä verotusoikeus ulkomaisille sijoitusyhtiöille?

helmikuu 1, 2013

Mitä ilmeisimmin suomalainen veronmaksaja pääsee maksamaan entistä enemmän ulkomaisille yrityksille. Tähän mennessähän me olemme verorahoillamme tukeneet ulkomaisten sijoitusyhtiöiden tekemän terveydenhuoltobisneksen pyörittämistä Suomessa. Mutta kehityskulku, jonka seurauksena suomalainen veronmaksaja pääsee maksamaan entistä enemmän, jatkunee aivan uusilla poluilla luonnollisten monopolien myynnin kautta. Uusimpana uutisena kehityskulun osalta on valtioenemmistöisen Fortumin ilmoitus siitä, että sähkönsiirtoverkko on mitä todennäköisimmin tulossa myyntiin (uutinen täällä).

Sähkönsiirtoverkko on luonnollinen monopoli koska on täysin järjetöntä vetää kahden pisteen välille useita kilpailevia sähköverkkoja. Nyt pörssiyhtiö, jossa Suomen valtio on suurin osakkeenomistaja, miettii tuon luonnollisen monopolin myyntiä. Mitä ilmeisimmin jollekin ulkomaiselle sijoitusyhtiölle.

Luonnollisten monopolien peruspiirteisiin kuuluu, että niiden omistaminen käytännössä vastaa verotusoikeuden saamista. Kyllä, minä olisin ensimmäisten joukossa ostamassa osakkeita siitä yhtiöstä, jolle sähkönsiirtoverkko myydään. Kuten on nähty aikaisempienkin ”viisaasti harkittujen” (lue: umpityperien ja taloudellisesti vahingollisten) valtion omaisuuden myyntitemppujen kuten Yaralle myydyn Siilinjärven fosfaattikaivoksen ja Digitalle myydyn lähetysverkon osalta, niin ainoa tuollaisen luonnollisen monopolin hinnannostoja hillitsevä seikka on häveliäisyys, jonka varaan ei kannata paljoa laskea. Luonnollisen monopolin ostaminen on kuin saisi luvan verottaa.

Minusta on aivan oikein, että valtio luopuu sellaisista tehtävistä ja omistuksista, joiden pyörittämiseen ei liity luonnollista monopolia ja sen kautta verotusoikeutta vastaavaa rahastuskykyä. Mutta valitettava tosiasiahan on se, että ostajat ovat kiinnostuneita ensisijaisesti sellaisesta ostettavasta, joka tuottaa varman tuoton. Luonnollinen monopoli on loistava esimerkki rahasammosta, jonka omistaminen vastaa verotusoikeuden saamista.

Tämä julkisessa omistuksessa olevien luonnollisten monopolien ja tuottavan omaisuuden hävittämisvimma on jotain, jota en kykene taloudellisin perustein käsittämään. En ymmärrä sitä edes ideologisin perustein, sillä hävitettävä omaisuus on juuri sellaista omaisuutta, jolla on oleellinen rooli suomalaisen yhteiskunnan pyörittämisessä. Ei ole millään muotoa suomalaisten veronmaksajien eikä suomalaisen elinkeinoelämän etu myydä luonnolliset monopolit rahastusoikeuksineen ulkomaisille sijoitusyhtiöille.

Käsittämätöntä touhua, erityisesti taloudellisessa mielessä.

Mainokset

From → Uncategorized

6 kommenttia
 1. pitäähän sitä Kataisen possen saada jostain kickbäkkejä vielä eläkepäiville. Valta ei ole ikuista, eikä myytävääkään enää ole. Ainakin noista monopolien myynneistä saa jotain rahaa. Kilpailutilanteissa olevien firmojen kanssa on sitten vähän niin ja näin.

  Myisiväthän ne varmasti Alkotkin, jos uskaltaisivat. Uhkapelifirmoja ei kannata myydä, koska paremmin pääsevät kuppaamaan nykymallilla.

  • Alkon osto ei olisi sijoitusmielessä houkuttelevaa koska ei ole mitään takeita siitä, ettei jokin myöhempi hallitus purkaisi monopolia.

   Luonnollisen monopolin ostaminen taas vastaa verotusoikeuden saamista. Ainoa rajoittava tekijä on se, että hintoja ei voi korottaa niin paljoa että esimerkiksi kilpailevan sähköverkon rakentaminen muuttuisi kannattavaksi. Mutta hintoja voi kuitenkin korottaa tuntuvasti.

 2. Seuraavaksi vesilaitokset? Ehtiikö hötönsaari/sateenkaarihallituksemme vielä ”ajatelle tehdä vähän fyffee”?

  • Keno permalink

   Voitteko sivistää minua, että mitä kaikkia luonnollisia monopoleja valtio on kaupannut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana ulkomaisille sijoitusyhtiöille?

Trackbacks & Pingbacks

 1. Verotusoikeuden yksityistäminen – Caruna ja sähkönsiirron hinta | Tyhmyri's Blog

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: