Skip to content

Maahanmuutto ja työvoimapula – Hesari kirjoittaa melkoista höpöä aiheen tiimoilta

tammikuu 28, 2013

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa (löytyy täältä) kirjoitetaan siitä, että Suomessa nurkan takana väijyvää työvoimapulaa on jo helpotettu ja tullaan helpottamaan maahanmuutolla. Sinänsä asia on oikea ja kannatettava, Suomi todellakin tarvitsee työkykyisiä ja –halukkaita maahanmuuttajia. Minusta on erittäin kannatettavaa, että maahamme muuttaa töihin sairaanhoitajia, lääkäreitä, diplomi-insinöörejä, rakennusmiehiä ja muita työn perässä.

Mielenkiintoista HeSarin pääkirjoituksessa on se, että pääkirjoituksen laatija itse tunnistaa ongelman, mutta ei rohkene tehdä tarvittavia johtopäätöksiä. Pääkirjoitusta lainatakseni:

Toi­nen har­haut­ta­va kes­kus­te­lu käy­dään työ­voi­ma­pu­las­ta. Kä­si­te yk­sin­ker­tais­te­taan si­ten, et­tä kun on työt­tö­miä, sil­loin ei voi ol­la työ­voi­ma­pu­laa. Ja kun sit­ten ei ole työ­voi­ma­pu­laa, maa­han­muut­toa ei tar­vi­ta – meil­lä­hän on omas­ta ta­kaa va­ras­to työt­tö­miä.

Työ­voi­ma­pu­la ei tu­le yht­äk­kiä ja sa­maan ai­kaan kai­kil­le aloil­le. Yk­si ala ke­hit­tyy, jol­loin tuot­tei­den tai pal­ve­lui­den ky­syn­tä kas­vaa ja työ­paik­ko­ja syn­tyy li­sää no­peam­min kuin työn tar­jon­taa. Toi­sel­la alal­la ke­hi­tys on­kin vas­tak­kais­ta. En­sim­mäi­sen alan esi­merk­ke­jä on löy­det­tä­vis­sä Suo­mes­ta­kin: vaik­ka­pa oh­jel­mis­to­alal­la ja hoi­to­am­ma­teis­sa on huu­ta­va pu­la osaa­vas­ta työ­voi­mas­ta.

Johdonmukainen lopputulema tuon lainauksen perusteella on se, että tarvitsemme nykyistä enemmän työperäistä maahanmuuttoa. Olen asiasta aivan samaa mieltä. Suomi tarvitsee työkykyisiä ja –työhalukkaita maahanmuuttajia. Mutta loppukaneetissa HeSarin pääkirjoitus päätyy käsittämättömään loogiseen keikaukseen, jonka mukana musta muuttuu valkoiseksi ja valkoinen mustaksi. Lainaan jälleen HeSaria itseään:

Suo­mi tar­vit­see li­sään­ty­vää maa­han­muut­toa ihan it­sek­käis­tä ta­lou­del­li­sis­ta syis­tä. On­nek­si muut­to on kiih­ty­nyt, vaik­ka asiaa ei ole juu­ri osat­tu tai us­kal­let­tu avit­taa. Kun­pa tä­mä ta­lou­den po­ten­tiaa­li vie­lä osat­tai­siin hyö­dyn­tää – siis tar­jot­tai­siin työ­tä.

Hetkinen. Eikös juuri aikaisemmin pääkirjoituksen laatija kirjoittanut, että Suomi tarvitsee maahanmuuttoa itsekkäistä taloudellisista syistä? Vapaiden markkinoiden kannattajana tuo viimeinen kappale saa minut ärtymään huomattavassa määrin. Syynä on tekstin käsittämätön looginen epäjatkuvuus ja yksityisen sektorin työnantajien harkintakyvyn uskomattoman törkeä halveksunta.

Ensinnäkin, työmarkkinat ovat markkinat, joilla kaikesta lehtimiesten kirjoittelusta huolimatta vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki. Mikäli se maahanmuuttajajoukko, joka maahamme on saapunut, ei työllisty, voidaan tilanne selittää yksinkertaisesti aivan perinteisellä tavalla. Työnantajat kyllä palkkaavat maahanmuuttajat töihin mikäli maahanmuuttajat vastaavat kysyntää. Itse palkkasin pari viikkoa sitten maahanmuuttajan tekemään lopputyönsä logistiikan kehittämiseen liittyvään tehtävään. Terävä kaveri, joka innokkaasti opiskelee suomea jatkoa ajatellen.

Mikäli maahanmuuttajat jäävät työttömiksi, niin joko työpaikkoja ei ole tai heidän tarjoamalleen työvoimalle ei ole kysyntää. Tämä on hyvin yksinkertainen tosiasia, joka pitäisi olla kaikkien ymmärrettävissä.

Toisekseen, taloutta hyödyttävän maahanmuuton tulee olla ensisijaisesti työperäistä. Jokainen Suomeen pysyvästi töihin tuleva ulkomainen sairaanhoitaja edustaa sitä maahanmuuttoa, jota Suomi tarvitsee. Myös käyttämämme mm. kiinteistöhuoltopalveluja tarjoavan yrityksen jokunen kuukausi sitten palkkaama libanonilaistaustainen kaveri on esimerkki maahanmuutosta, joka on kannatettavaa.

Kaiken kaikkiaan koko tämä työvoimapula- ja maahanmuuttokeskustelu vaikuttaa lähinnä harhaiselta. Mikäli todellista työvoimapulaa ja maahanmuuttajien tarvetta siinä mielessä on, niin kyllä yksityisen sektorin työnantajat palkkaavat tarvitsemansa työvoiman sopivista kotimaisista tai ulkomaisista tarjokkaista. Mikäli työntekijöiden tarvetta ei ole tai ei ole sopivaa työntekijää tarjolla, niin työntekijä – maahanmuuttaja tai ei – jää palkkaamatta.

Maahanmuuttajien tarjoaman työvoiman ja todellisen työvoimatarpeen yhteensopivuuden voi helposti tarkastaa. Tilanteen tarkastamiseksi riittää selvittää kuinka suuri osa maahanmuuttajista on muuttanut Suomeen yksityisen sektorin työpaikan perässä tai saanut sellaisen pikaisesti maahantulonsa jälkeen. Julkisen sektorin työpaikat, joissa täyttöperusteilla ei ole mitään tekemistä todellisen tarpeen täyttämisen kanssa, eivät kelpaa asian todisteeksi.

Mikäli yksityiset työnantajat eivät palkkaa HeSarin pääkirjoituksessa mainitusta maahanmuuttajajoukosta tarvitsemaansa työvoimaa, niin asia on helppo selittää mikäli pysytään pelkästään taloudellisissa perusteluissa. Mahdollisia selityksiä on vain kaksi: 1) joko työvoimatarvetta tahi työvoimapulaa ei todellisuudessa ole tai 2) nykyiset maahanmuuttajat ovat maamme talouden kannalta vääränsorttista sakkia.

Kaikkien muiden selitysten tarjoaminen edustaa älyllistä epärehellisyyttä.

Joka tapauksessa nykyisen kaltainen tilanne, jossa maahamme muuttaa ihmisiä, jotka eivät joko kykene tai halua työllistyä maamme yksityisillä työmarkkinoilla, on taloudellisessa mielessä järjenvastainen.

Väärinymmärrysten välttämiseksi lienee syytä korostaa, että kannatan laajamittaista työperäistä maahanmuuttoa.

Mainokset

From → Uncategorized

4 kommenttia
 1. Pekka permalink

  En löydä vanhaa matskuani mistään. Homma kuitenkin menee niin että Suomen koko maahanmuuttohistoria näyttää menevän kivasti kolmannen asteen polynomiseen trendiin. Viimeiset vuodet menevät exponentiaaliseen trendiin (humanitaaristen muuttajien kielten osalta). Toiminnan skaala on jo muutaman vuoden kuluttua todella massiivinen.

  Exponentiaalinen trendi on siinä mielessä looginen, että potentiaalisia tulijoita on käytännössä rajattoman paljon, ja asumisperustainen sosiaaliturva lienee maailman paras. Homman ympärillä pyörii sellainen bisnes rahassakin mitattuna, että useimmat todennäköisesti yllättyisivät.

  • Maahanmuuttotoiminta on monelle kotimaiselle toimijalle hämmästyttävän hyvää liiketoimintaa. Ei ole kovinkaan monta muuta julkisen sektorin osa-aluetta, joissa hinnalla ei todellakaan ole mitään väliä. Vielä parempi bisnes kuin hoivabisnes.

   Follow the money.

 2. Pekka permalink

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013021016657120_uu.shtml

  Kiintoisaa, valtamedia uutisoi aiheesta, mutta ei löydä asian ydintä. Ei olisi vaikeaa analysoida trendiä ja vetää ”humanitaarisen” maahanmuuton exponentiaalisesta kasvusta edes jotain johtopäätöksiä.

  Toisaalta uutiset, joissa mainitaan että jo melkein puolet somaliäideistä on yksinhuoltajia ovat kiinnostavia. Suomalaisessa toimeentulojärjestelmässähän tällainen järjestely tarkoittaa perheelle satojen eurojen lisätuloja (täysi toimeentulotuki miehelle asuntoineen, yksinhuoltajakorotukset naiselle.

  Jos arvioidaan että suomessa on kohta melkein 20000 somalia ja arvataan että keskimääräinen perhekoko on 5 henkilöä. Tällöin he tarvitsevat 4000 asuntoa. Kun otetaan huomioon että puolet haluaa hyödyntää sosiaaliturvajärjestelmän yksinhuoltolisät, saadaan tarvittavaksi asuntomääräksi 6000. Jos oletetaan vastaavanlaisessa kulttuurillisessa/sosioekonomissa asemassa olevia päätyvän Suomeen vaikkapa 200000, tarvitaan heille 60000 asuntoa. Kun lukujen keksiminen on aloitettu, sanotaan vaikkapa että per henkilö, tarvitaan 1000 € yhteiskunnan resursseja kuukaudessa. Tämä tekee kuukausikustannukseksi 200 M€, vuodessa 2400M€.

  Näiden suorien kustannusten lisäksi tulee tietysti paljon muitakin kuluja. Kuten Ruotsissa, lienee syytä olettee että tietyn kriittisen massan ylittyessä alkaa suuren mittakaavan infrastruktuurin tuhoaminen: http://www.mtv3.fi/45minuuttia/jaksot.shtml/1110-tuhopolttajat-iskevat-ruotsin-kouluihin/475518

  En osaa sanoa kuinka kauan tämä bisnes voi pyöriä ja mitä seurauksia sillä lopulta tulee olemaan. Jos palveluita ja asuinympäristön laatua heikennetään merkittävästi verotuksen samalla kohotessa, en näe mitään syytä miksi ”highly skilled” porukka ei alkaisi hyödyntää maailman vapaata liikkuvuutta. Epäilen että ”hyvinvointivaltiomme” elää joo laina-ajalla.

  • Maahanmuuttobisnes on monelle kotimaiselle taholle hyvää bisnestä. Kannattaa aina näissä kuvioissa muistaa vanha totuus: Follow the money.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: