Skip to content

Ennuste huoltovarmuudesta: tuontiruutia suomalaiselle puolustukselle ja muulle turvallisuudelle

tammikuu 23, 2013

Tällä hetkellä näyttää siltä, että tulevaisuudessa Suomen puolustus lepää tuntiruudin varassa. Epäilyni perustuu sille, että Vihtavuoren ruutitehdas mitä ilmeisimmin laittaa lapun luukulle lähiaikoina. Tuo ilmiö on vain osa sitä kansallisen puolustuskyvyn ja yleisen itsenäisyyden tahatonta tai tahallista rapauttamista, joka on saanut minut yhä huolestuneemmaksi tämän vuosituhannen edetessä.

Kehityskulku, jonka seurauksena Suomesta mitä ilmeisimmin lakkautetaan huoltovarmuudelle ja valtion turvallisuuskoneistolle oleellinen ruutitehdas, pelkistyy mitä parhaiten työministeri Lauri Ihalaisen lausuntoon (YLE:n juttu täällä):

Ihalainen sanoo, että ruutituotannon säilyttäminen Suomessa edellyttää uudenlaisia omistusjärjestelmiä Laukaassa, sillä toiminnan pitää olla liiketaloudellisesti vahvalla pohjalla.

Juttu oli muutenkin aika hämmentävä, sillä mistä alkaen valtion väkivaltakoneistoa oleellisella tarvikkeella ruokkivan toiminnan on täytynyt olla liiketaloudellisesti vahvalla pohjalla? Ehkä ministeri Ihalainen kuitenkin tarkoittaa sitä, että jos armeijan ja poliisin tarvitsema ruuti on mahdollista ostaa kiinalaiselta vankityövoimaa käyttävältä ruutitehtaalta halvemmalla, niin suomalaiset työpaikat saavat mennä. Tuotahan liiketaloudellisesti vahva pohja tarkoittaa – suomeksi sanottuna.

En sinänsä ole huolestunut siitä, että kilpailukyvytön suomalainen teollisuus saattaa joutua vaikeuksiin. Olen huolestunut siinä, että ruuti kuuluu ikävästä käyttöluonteestaan huolimatta niihin hyödykkeisiin, joiden puute on valtion turvallisuudelle usein ikävä juttu. Ruudin puute voi häiritä tarvittavia toimenpiteitä jo rauhan aikana – onhan meillä jo hauskoja kansainvälisesti uskottavia jengejä, kuten voimme lukea täältä – puhumattakaan todellisesta kriisitilanteesta.

En jaksa uskoa, että mahdollisten sisäisen tai ulkoisen turvallisuuden ongelmien kohdatessa Suomea voisimme ostaa tarvittavan ruudin ulkomailta. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä todellisen tarpeen tullessa meidät Suomen valtio luokiteltaisiin epäluotettavaksi asiakkaaksi, jonka maksukyky ja maksumahdollisuus olisi tulevaisuudessa uhattuna. Kriisiin joutunut Suomi olisi huono ja epäluotettava asiakas eikä sellaisille asiakkaille myydä luotolla.

Sinänsä on totta, että emmehän me sitä ruutitehdasta kuitenkaan tarvitsisi koska turvallisuuskoneistoa eli poliisia ja armeijaa ei tällä heikentämisen ja leikkausten vauhdilla pian ole.

Jokainen voi tykönään päättää näkökantansa siihen ajatukseen siitä, että lähettäisivätkö vaikkapa Brysselin päättäjät meille tarvitsemamme ruudin ja mahdollisesti tarvittavat vahvistukset poliisillemme ja armeijallemme. Tämän ikäisenä ja reaalipolitiikan ilmiöitä kohtuullisessa määrin nähneenä on usko, että mitään apua saisimme ainakaan siinä vaiheessa kun tarve olisi todellinen. Ehkä joku voisi myöhemmin tulla siivoamaan jäljet.

Tätä vauhtia ei riitä, että olemme ulkoistaneet taloudellisen itsenäisyytemme Brysseliin. Mihinkäs me sitä tarvitsisimmekaan, sillä olemme solidaarisia toistenkin puolesta. Pian olemme ulkoistaneet myös puolustuksemme ja mitä ilmeisemmin myös sisäisestä turvallisuudesta huolehtimisen Brysseliin.

Totta on, että mihinkäs se itsenäisyydestään luopunut kansakunta omaa järjestysvaltaa eli poliisia tarvitsee. Vielä vähemmän itsenäisyydestään luopunut kansakunta tarvitsee omaa armeijaa ja sen toimintakyvyn turvaamista.

Ehkä joku vakavissaan olettaa, että järjestyksemme kaduillamme ja turvallisuutemme valtiona takaa EU. No, oikeastaan minäkin oletan, oletan nimittäin, että EU takaa järjestyksen ja turvallisuuden suomalaisille yhtä varmasti ja uskottavasti kuin se on taannut hyvinvoinnin ja menestyksen kreikkalaisille ja irlantilaisille.

Syvä täytyy olla monen uskon itsenäisyydestä ja turvallisuudesta luopumisen ihanuuteen.

En olisi tätä aikaa uskonut näkeväni.

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
  1. Pekka permalink

    Tämä lienee sitä ”kaikella on hinta, mutta millään ei mitään arvoa” politiikkaa. Olen monesti ihmetellyt voiko nykykokoomuksen äänestäjillä olla sielua. Eikö millään ole heillekään mitään väliä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: