Skip to content

Japani ja keskuspankin rahanluontioperaatiot – johan se onkin jo niiden aika!

tammikuu 22, 2013

Muutama blogikirjoittaja on maailmalla ja myös Suomessa innostunut liittämään Japanin keskuspankin mukaan innokkaasti rahan määrää kasvattavien keskuspankkien joukkoon. Tulin muussa yhteydessä hieman katsoneeksi asiaa ja moinen väite on ainakin numeroiden valossa kaikkea muuta kuin uskottava – ennen BoJ:n johdon vallannutta uuden hallituksen pelkoa. Numeroiden valossa BoJ ei ole harrastanut ainakaan löysää rahapolitiikkaa, päinvastoin. Itse asiassa johan se onkin korkea aika BoJ:n alkaa jenien massiivinen painaminen ja maan talouden kohentaminen.

Katsotaan ensiksi Japanin hintakehitys. Oheisessa kuvassa sekä GDP Deflator ja CPI (lähde selviää itse kuvista).

Japani_BoJ1

Hintakehityksen mukaan Japani on ollut kauan deflaation kourissa. Pientä, inhottavaa, omaisuusarvoja tuhoavaa, teollisuutta mädättävää ja kaikkia köyhdyttävää deflaatiota. Milton Friedman muistaakseni piti Japanin rahapolitiikkaa teollisuusmaiden huonoimpana. Siis 1990-luvulla.

Ainakaan hintakehityksestä ei voi päätellä BoJ:n erityisemmin painaneen rahaa.

Itse asiassa myöskään rahan määrän mittarit eivät tue ajatusta siitä, että BoJ olisi painanut rahaa. Kuva jälleen samasta paikasta.

Japani_BoJ2

Rahan määrän kasvu on ollut Japanissa hyvin maltillista ja hintakehitys sekä omaisuusarvojen kehitys katastrofaalista.

Mikäli katsoo pelkkiä lukuja, niin on jo korkea aika BoJ:n aloittaa massiivinen rahan painaminen, jenin arvon runttaaminen alas, inflaatio-odotusten kiskominen terveelle tasolle ja muutenkin järkevän rahapolitiikan harrastaminen. Tämän mennessä BoJ ei sitä ole tehnyt, mutta viime aikoina on, onneksi, ollut merkkejä painokoneen käynnistämisestä.

Näköjään BoJ:n virkamiesjohto on tosiaan ollut aivan liian turvatussa asemassa tähän asti. Ilmeisesti on tarvittu tulevan pääministerin suorasanainen ilmoitus BoJ:n itsenäisyyden poistamisesta jos BoJ ei ymmärrä toimia jo 20 vuotta jatkuneen laman lopettamiseksi.

Valitettavasti ei ole olemassa mitään Euroalueen pääministeriä, joka voisi ilmoittaa EKP:n itsenäisyyden poistamisesta jos järjenvastainen rahapolitiikka jatkuu. Tarvetta tempulle kyllä olisi.

Mutta hyvä Japani. Ehkäpä Japani muuttuu jälleen nousevan auringon maaksi.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
 1. Pekka permalink

  Mutta mitä EU tekisi kaikella sillä luodulla rahalla. Normaalistihan rahan printtauksen tarkoituksena olisi työllisyyden ylläpitäminen ja sitä kautta järkevät infrastruktuurihankkeet ja järkevien rakenteiden ylläpito. Rahan arvon muutoksen kautta on myös mahdollista ajaa hallitulla tavalla alas huonoja rakenteita.

  Mutta entä EU:ssa. Tässä meidän läpimädässä kvasiliittovaltiossamme, mitä siellä tapahtuisi. Pätevätkö siellä normaalit talouden ”luonnonlait”. Viittaan esimerkiksi tähän uutiseen:
  http://yle.fi/uutiset/pimea_tyo_rehottaa_espanjalaisnuorten_keskuudessa/6237157
  ”Harmaa talous vastaa jo arviolta liki neljännestä Espanjan kansantaloudesta ja vie valtion kassasta kymmeniä miljardeja. Yle Uutisten haastattelemista barcelonaisnuorista jokainen kertoo työskentelevänsä ilman sopimusta, veroja ja sosiaalimaksuja.”

  Olen keskustellut henkilöiden kanssa, jotka ovat työskennelleet Espanjassa. Kertomukset vaihtelevat hyytävästä huolestuttavaan. Suurin pelkoni on se, että nämä korruption saarekkeet pystyvät tekemään koko Euroalueen kilpailukyvylle vakavaa hallaa, jos tilanne korjataan meidän näkökulmastamme normaalilla tavalla. Käytännössä epäilen korruption tietyillä alueilla siirtyvän todelliselle turbovaihteelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: