Skip to content

Onko eläkeiän nosto keino työurien pidentämiseksi vai kyyninen keino eläkkeiden leikkaamiseksi?

tammikuu 21, 2013

Yksi tavallisista perusteluista eläkeiän suunnitellulle nostolle on työurien pidentäminen ja sitä kautta työssäkäyviin kohdistuvan maksurasituksen pienentäminen. Suhteellisen korkean työttömyyden vallitessa voi kuitenkin aiheellisesti ihmetellä sitä kuinka työurat pitenevät jos yli 50-vuotiaiden on erittäin vaikea löytää töitä. Eläkeiän nosto leikkaa eläkemenoja joka tapauksessa, täysin riippumatta siitä kuinka työurien käy. Kyse lieneekin kyynisestä keinosta leikata kustannuksia sekä tulevia eläkkeitä.

Oletan, että töissä olevat maksavat eläkemaksut kokonaisuudessaan. Tämä on yksinkertaistus, mutta selvittää pointtini. Tuolloin eläkkeiden maksaminen on mahdollista vain jos

KE <= LWT

missä K on eläkeläisten määrä ja E on keskimääräinen eläke. Tuon summan täytyy olla pienempi kuin palkkasummasta LW maksettavat eläkemaksuihin ja sosiaaliturvaan käytettävät verot.  Tuossa taas L on palkkaa ansaitsevien määrä ja W on keskimääräinen palkkataso. T taas kuvaa niitä maksuja, joilla eläkemenot ja toimeentulotuet yms katetaan.

Paljon puhuttu huoltosuhteen heikkeneminen taas tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että KE kasvaa samalla kuin LW pienenee. Koska T:n kasvattaminen loputtomasti ei ole järkevää, niin jäljelle jäävät keinot ovat joko LW:n kasvattaminen tai KE:n pienentäminen. Eläkeiän nosto kyllä puree yhtälöön, mutta toisella tavalla kuin julkisuudessa mielellään esitetään.

Ajatellaan, että eläkeikää nostetaan. Nyt K’ tarkoittaa eläkeläisten määrää noston jälkeen. Toisin sanoen K’ < K (ja K’E < KE) koska entistä pienempi määrä hengissä olevia saa eläkettä. Eläkeiän nosto suoraan pienentää maksettavien eläkkeiden määrää vähentämällä eläkettä saavien henkilöiden lukumäärää.

Sinänsä tämä on helppo ja suoraviivainen ja suorastaan miellyttävä tilanne siinä tapauksessa, että

L’ = L + (K – K’)

mikä taas tarkoittaisi sitä, että kaikki myöhemmin eläkkeelle siirtyvät säilyisivät eläkkeellä jääntiinsä saakka työelämässä. Näinhän ei todellisuudessa ole.

Koska työttömyysprosentti Suomessa ei kuitenkaan ole mitenkään erityisen alhainen, niin on hyvin todennäköistä, että huomattava osa eläkeiän nostosta ohjautuu iäkkäiden työttömien määrän kasvuun, sillä yli 50v henkilön on hämmästyttävän vaikeaa löytää uutta työpaikkaa, kuten Osmo Soininvaara aivan aiheellisesti kirjoittaa täällä.

Oletetaan kuitenkin optimistisesti, että osa eläkeiän noston tuomasta eläkeläisten määrän vähentymisestä pysyisi työelämässä. Merkitään tuota osaa kertoimella p, jolloin

L’ = L + p(K – K’)

ja tuolloin

LWT < L’WT

ja eläkkeiden sekä sosiaaliturvan maksaminen olisi helpottunut.

Ongelman kuitenkin tuottavat ne henkilöt, jotka eivät eläkeiän korottamisen jälkeen ole eläkkeellä eivätkä työelämässä. Tuo määrä eli

(1 – p)(K – K’)

joutuu elämään ansiosidonnaisen työttömyysturvan päättymisen jälkeen toimeentulotuen tai muun sosiaaliturvan varassa ennen eläkeiän saavuttamista. Merkitään toimeentulotuen yms määrää kirjaimella S. Tuolloin eläkekustannukset ja toimeentulokustannukset eläkeiän korottamisen jälkeen ovat

K’E + (1 – p)(K – K’)S <= (L + p(K – K’))WT

Merkitään yksinkertaisuuden vuoksi V = K – K’, jolloin voimme kirjoittaa

(K – V)E + (1 – p)VS <= (L + pV)WT

mikä onkin mielenkiintoinen yhtälö.

Aikaisempaan verrattuna eläkekustannukset vähenevät aina kun V > 0. Toisin sanoen varsinaiset eläkekustannukset vähenevät aina kun eläkeläisten määrä pienenee. Mutta toisaalta L’ on riippuvainen p:n arvosta.

Oletetaan pessimistisesti, että p on nolla. Tämä tarkoittaa sitä, että eläkeiän nosto ei lisää palkansaajien määrää vaan lisää työttömien ja toimeentulotukea saavien määrää. Tuolloin todellinen säästö on täysin riippuvaista siitä päteekö S < E, eli saako eläkeläinen enemmän rahaa kuin toimeentulotuen varassa elävä.

Mikäli toimeentulotuen määrä on keskimäärin pienempi kuin keskimääräinen eläke pienentää eläkeiän nosto menoja täysin riippumatta siitä kasvaako työllisten määrä. Toisin sanoen eläkeiän nosto on ”kannattavaa” vaikka yhdenkään työura ei pitenisi pätkääkään. Käsittääkseni tämä on nykytilanne, jonka vuoksi voikin sanoa, että eläkemenojen ja sosiaaliturvan kustannusrasitusta voidaan pienentää eläkeikää korottamalla vaikka työllisten määrä ei kasvaisi ollenkaan, sillä toimeentulotuen varassa elävä yli 55v henkilö on yhteiskunnalle halvempi tapaus kuin työajan ansioiden mukaan määräytyvää eläkettä saava henkilö.

Toinen mekanismi, millä eläkkeiden maksaminen helpottuu, on seurausta ensimmäisestä. Muuttamalla työeläkkeen määräytymisperustetta sopivalla tavalla on mahdollista aikaansaada tilanne, jonka vaikutuksesta työttömänä olleet yli 55-vuotiaat saavat usean työttömyysvuoden ja toimeentulotuen varassa elämisen jälkeen selkeästi vähäisempää eläkettä kuin nykyjärjestelmän vallitessa (taitaa tuo tosin päteä jo nykyjärjestelmällä, en valitettavasti tunne varsinaista laskentaperustetta riittävän tarkasti). Toisin sanoen eläkeiän nosto pienentää eläkkeitä mikäli eläkkeelle jääntiä edeltää sopivan mittainen työttömyysjakso.

Kaiken kaikkiaan eläkeiän nosto lähes varmasti sekä pienentää eläkkeiden maksusta koituvaa rasitusta että leikkaa eläkkeitä. Syynä se, että toimeentulotuen varassa elävä on halvempi kuin aito eläkeläinen ja lisäksi työttömyysjaksot pienentävät tulevaa eläkettä. Kokonaisuudessaan eläkeiän nosto on siis kustannuksia pienentävä temppu täysin riippumatta siitä pitenevätkö ihmisten työurat tai eivät.

Työttömyysprosentin ollessa huomattava uskaltaisin väittää, että eläkeiän nostoajatuksen taustalla on kyyninen ajatus eläkekustannusten tuntuvasta leikkauksesta ilman todellista työurien pidentymistä. Propagandistisista syistä tuota kyynisyyttä ei tietenkään voi myöntää vaan täytyy puhua pehmeitä työurien pidentämisestä tilanteessa, jossa nuoremmatkaan työhalukkaat eivät saa töitä.

Eläkeikä ylös vaikka työttömyys on korkealla tasolla, kulut alas ja eläkkeet alas. Toimiva, mutta varsin kyyninen ratkaisu.

Mainokset

From → Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: