Skip to content

Kun työttömyys nousee tarpeeksi suureksi, niin kyllä ne palkanalennukset menevät lävitse

tammikuu 16, 2013

Mikäli unohdetaan kaikki vääristelevä ja kiertelevä kommentointi sisäisestä devalvaatiosta ja kilpailukyvyn palauttamisesta kiinteän valuuttakurssin ja puuttuvan rahapolitiikan puitteissa, niin todellinen keskustelun aihe on nimellispalkkojen leikkaukset. Jos rahapolitiikka ei tarjoa mahdollisuuksia joustoille, niin palkkojen on joustettava. Sillä, että palkkojen leikkaukset tarkoittavat asuntovelkaisille kotitalouksille katastrofia (kuten olen kirjoittanut täällä) ei ilmeisesti ole mitään väliä.

Kaikkein raadollisimmillaan koko tämä sisäisen devalvaation ajaminen kiteytyy äskettäin kuulemaani kommenttiin, jonka mukaan

Kun työttömyys nousee tarpeeksi suureksi, niin kyllä ne palkanalennukset menevät lävitse.

Se taloudellinen tuho minkä valittu linja aiheuttaa ei ilmeisestikään ole merkittävä asia. Merkittävä asia ei ilmeisesti ole myöskään se, että työttömyyden kautta tapahtuva työvoiman vastustuksen murtaminen ja sisäisen devalvaation pakkototeuttaminen tarkoittaa myös sodanjälkeisinä vuosikymmeninä rakennetun suomalaisen yhteiskuntamallin tietoista romuttamista. Vaikka minulla ei ole sinänsä mitään ammattiyhdistysliikkeen vallan murentamista vastaan, erityisesti vientialoilla, niin olen huolestunut valitun linjan vaikutuksista kotimarkkinoihin sekä sen varallisuutta ja omaisuusarvoja tuhoavasta vaikutuksesta.

Ensimmäiset askelet tuolla tiellä on jo otettu, sillä onhan pääministerimme avoimesti todennut, että hyvinvointivaltiota on radikaalisti uudistettava koska rahat eivät riitä (juttu täällä). Käytännössä tuo uudistaminen tarkoittaa jo nähdyn linjan eli leikkausten ja veronkorotusten jatkumista. Pääministerin esittämät perustelut ovat kuitenkin lähinnä ärsyttäviä – kuten suurin osa muustakin aihetta koskevasta keskustelusta – sillä tietoisesti unohdetaan valtion ja hyvinvointiyhteiskunnan velvoitteiden olevan nominaalisia. Itsenäinen valtio kykenee moiset ongelmat hoitamaan rahapolitiikalle.

Koska rahapoliittisia keinoja ei ole käytössä, niin ainoaksi keinoksi ilmeisesti on jäänyt se sisäinen devalvaatio. Kaikkien kannattaisi muistaa, että sisäinen devalvaatio tarkoittaa palkkojen tuntuvaa alentamista.

Valitettavasti kokemukset sisäisen devalvaation toimivuudesta eivät ole kovinkaan rohkaisevia. Espanjan nykyinen työttömyys noin 26,6% (nuorisotyöttömyys 55,8%) – julkisen sektorin menojen leikkaukset ja monien palkansaajien ansiotason tuntuvat leikkaukset eivät ole johtaneet siihen sisäisen devalvaation kannattajien lupaamaan onnelaan. Talous mokoma vain jatkaa supistumistaan koska kokonaiskysyntä on romahtanut.

Kuten Espanjasta ja muista kriisimaista on nähty, leikkaukset ja palkkojen alennukset kyllä purevat oikein mainiosti. Kokonaiskysyntä romahtaa ja omaisuusarvot romahtavat kotitalouksien rajusti köyhtyessä. Talouskurimuksessa voidaan myös vallan mainiosti hajottaa vuosikymmenien mittaan rakennettu hyvinvointiyhteiskunta.

Ja ennen kaikkea vientiteollisuuden kilpailukyky paranee.

Olen ilahtunut vientiteollisuuden kilpailukyvyn parantumisesta, mutta taloudellisena tuhona ja inhimillisenä kärsimyksenä maksettava hinta on minusta aivan liian korkea. Samaan lopputulokseen on  mahdollista päästä ilman tuhoa ja kärsimystä, ilman turhaa tuhlausta.

PS. Kannattaa muuten huomata, että vientiteollisuuden kilpailukyky paranee ensisijaisesti leikkaamalla yksityisen sektorin, erityisesti juuri vientisektorin, palkkatasoa.

Edit: Kyllä se julkisenkin sektorin leikkaaminen sekä palkkojen että toimintojen osalta kuuluu oleellisena osana sisäisen devalvaation ohjelmaan. Hyviä malleja ja tehokkaaksi osoittautuneita ratkaisuja on jo kokeiltu muun muassa Kreikassa ja Espanjassa. Kun palkanalennukset leviävät vientiteollisuuteen, niin kilpailukyky paranee.

Mainokset

From → Uncategorized

7 kommenttia
 1. Babylon palaa permalink

  Anteeksi, mutta en näe tässä muita hyötyjiä, kuin globaalit vientiyritykset. Muutama suomalainen saa ehkä töitä lisääntyneen kysynnän ansiosta – siihen asti, kunnes muut valtiot tiputtavat palkkoja myös. Voisiko joku auttaa minua ymmärtämään tämän globaalin palkkoja pitää pudottaa politiikan, sillä käsittääkseni kykenemme nykyään tuottamaan enemmän ja nopeammin kuin koskaan aiemmin tunnetussa historiassa??? Miksi vientiyritysten kilpailukyky on tärkeämpää kuin ihmisten hyvinvointi? Kauppaylijäämähän tarkoittaa vain sitä, että tuotamme enemmän muille, kun saamme itsellemme. Näin lähes kaikki maailman valtiot auttavat Jenkkejä pommittamaat lähes kaikkia maailman valtioita. Valmistetaan pommeja, jotka Jenkit maksavat printtaamalla rahaa ja tämän jälkeen ne pommit, jotka me valmistimme, tiputetaan tänne takaisin. Ainut vain, että tällä kertaa ne räjähtävät. Kannattaako kusta vastatuuleen? Pistetään ulkomaankauppa 50/50 ja jos jollekin jää ylimääräistä niin sen saa laittaa ulkomaanapuun.

  Miksi ei kukaan puhu siitä, että miksi rahat eivät riitä?

  • Itse asiassa pidän tätä palkkojen alentamishihhulointia hölmönä puuhana. Lähinnä siksi, että temppu tuottaa velkadeflaatiotilanteen, joka ei ole oikein millään muotoa mitattuna järkevä tilanne.

   Tarkoitukseni on jossain vaiheessa kirjoittaa valmiiksi jotain valtioiden velkaantumisesta. Olen kyllä asiaa käsitellyt jossain muodossa aikaisemminkin, mutta en aivan omana aiheenaan.

 2. Pekka permalink

  Nykytilanteessa en näe sisäisen devalvaation toimivan. Nykyhallitus on kyvytön muuttamaan lainsäädäntöä asian vaatimalla tavalla. Se on myös kyvytön puuttumaan julkiseen sektoriin vaadittavassa laajuudessa.
  Jos sisäistä devalvaatiota tosissaan ruvetaan yrittämään, on seurauksena todella massiivinen työttömyys joka noin vuodessa muuttuisi rakenteelliseksi. Menetettyä teollisuutta ei suurelta osin saataisi takaisin. Kyseessä olisi 90-luvun katastrofi loppuun asti vietynä; vahvan markan politiikka kuolemaan asti.

 3. Pentti Nelonen permalink

  Tuo rahan riittävyys mitä Jyrki Katainen valittaa, onko tuo tietämättömyyttä
  vai mitä. En voi kuin olla samoilla linjoilla yrjön kanssa, eihän ne riitä
  kun niitä jakelee minne tahansa. Kuten Kreikka tuet.

  http://yrjoperskeles.blogspot.fi/2012/12/avointa-vihamielisyytta.html

  Eihän ne riitä kun kouluttaa ilmaisena ulkomaisia opiskelijoita.

  http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2012/08/22/ulkomaiset-opiskelijat-suomalaisten-kukkarolla/

  Paulin blogista tuli tälläinen mieleen turhia asioita kuin Kela-lehti,
  jota en ikinä tarvinnut, jakelu joutaisi lopettaa. Jotka sitä tarvitsee
  niin hakevat sen Kelasta. Tässäkin säästettäisiin vähän.

  http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2012/10/15/ala-erehdy-huijariksi/

  Joka vuosi suomi maksaa brittien EU-jäsenyys maksuja, brittien maksuhelpotuksen takia.

  http://jussiniinisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/55267-iso-britannian-eu-maksuhelpotus-poistettava

  http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/53030-ennatysmaksun-syy-paljastui-suomi-maksaa-muiden-helpotuksia

  http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/53021-suomi-pulitti-ennatyspotin-eulle-salattiin

  Viime kesänä meni näistä Jyrkin sanomisista viimeinenkin, sittenkään mitään sisältöä
  noissa Jykän sanomisissa.

  http://yle.fi/uutiset/katainen_varoittaa_kylma_talvi_uhkaa_suomen_kesaa/6175049

  Joskus sattuu sitten mielipiteissä olemaan paljon mielenkintoisempia kuin jyrkillä.

  HS mielipiteet 15.7. 2012

  Pankkien annettava kaatua.

  Tutkimukset osóittavat, että reaalitalouden indikaattorit aloittivat
  syöksyn jo kauan ennen kuin Lehman brothers pankin ongelmista edes tiedettiin.

  Ja sitten päästään tukemaan Kyprosta. Mikäähän on se syy millä Kyprosta tuetaan. Työpaikat?

  http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2013/01/15/kypros-emme-ole-rahanpesijoita/2013792/12

  http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/01/13/pelastammeko-seuraavaksi-rahanpesijoita/2013612/170

 4. Detmar permalink

  Sisäisen devalvaatiohan on nopeiten käyttööotettavissa oleva työkalu, kun muutoin rahapolitiikka on lyöty betoniin. Kansantalouden ajautuminen tähän kriittiseen tilanteeseen ei ole hetkellinen tapahtuma. Suomen kansantaloudessa on tapahtunut merkillisiä asioita lyhyelläkin tarkastelujaksolla, vaikka vuodesta 2002 alkaen:

  1*)
  Kauppatase 31.1.2002 13.320 M€
  (1v liuk.) 31.1.2012 -1.678 M€

  Vaihtotase 31.1.2002 11.391 M€
  (1v liuk.) 31.1.2012 -3.674 M€

  Kotitalouksien lainat
  11/2012 36.400 M€
  11/2012 112.900 M€

  Samassa ajanjaksossa ovat kasvaneet suhteellisesti samoin myös valtion ja yritysten lainat, sekä arvioina kuntien yritysten lainat. Trendi-kuvaajina kaikki em. ovat surullisen näköistä katseltavaa. Esimerkiksi vaihtotase on täysin samalla kulmakertoimella laskeva koko 2000-luvun.

  Eikö siis ”kilpailukyvyn menetys” ole seurausta jostain kauempaa, koska se on johtanut maahamme tulevan vientitulon selkeään ja lineaariseen laskuun jo vuosikymmenen? Samanaikaisesti kaikilla sektoreilla on jatkettu ”kasvua” korottamalla lainamääriä lähes kolminkertaisiksi!

  Mistä kyseinen, varsin kohtalokkaalta näyttävä trendi kertoo?

  1*) (http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/maksutase/pages/tilastot_maksutase_ja_suorat_sijoitukset_maksutase_kauppa_ja_vaihtotase_virta_chrt_fi.aspx)
  2*) http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/tase_ja_korko/pages/tilastot_rahalaitosten_lainat_talletukset_ja_korot_lainat_pt_kotitalouksien_lainat_ja_ta_8da48cce.aspx

 5. Detmar permalink

  ”Kotitalouksien lainat
  11/2012 36.400 M€
  11/2012 112.900 M€” PITI OLLA:

  Kotitalouksien lainat
  11/2002 36.400 M€
  11/2012 112.900 M€

 6. Näkisin että samaan asiaan liittyy myös voimakkaasti maahan tällä hetkellä tuotava vaikeasti työllistyvä ”työvoimareservi” joka lisää omalta osaltaan painetta matalamman koulutuksen työpaikkojen palkanalennuksiin. Sekä vaikuttaa kotimarkkinoihin mainitsemallasi tavalla.

  http://www.stat.fi/til/tyokay/2008/01/tyokay_2008_01_2010-04-20_tau_001_fi.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: