Skip to content

Tulevasta BoE:n politiikasta: lukekaa mitä Mark Carney on sanonut

joulukuu 13, 2012

En voi olla tuntematta melkoista innostusta, sillä yhden merkittävimpiin kuuluvan keskuspankin tuleva pääjohtaja mitä ilmeisimmin aikoo muuttaa pankkinsa rahapolitiikan linjan enemmän tai vähemmän kokonaan. Epäkonventionaalisen rahapolitiikan yhteydessä Cameronin hallituksen säästöpolitiikalla olisi mahdollisuuksia onnistua, mitä sillä ei perinteisen inflaatiota vahtaavan keskuskuspankin kanssa ollut. Ehkä tuosta syystä Cameronin hallitus valitsikin Mark Carneyn tulevaksi BoE:n pääjohtajaksi. Mutta katsotaanpa mitä Carney on sanonut.

Joulukuun 11. päivänä armon vuonna 2012 Mark Carney on pitänyt puheen (teksti täällä), jossa hän on sanonut muun muassa

If yet further stimulus were required, the policy framework itself would likely have to be changed. For example, adopting a nominal GDP (NGDP)-level target could in many respects be more powerful than employing thresholds under flexible inflation targeting. This is because doing so would add “history dependence” to monetary policy. Under NGDP targeting, bygones are not bygones and the central bank is compelled to make up for past misses on the path of nominal GDP.

Käytännössä tuo ajattelumalli tarkoittaa keskuspankkien rahapolitiikan hyvin merkittävää käytännöllistä ja periaatteellista muutosta.

Mikäli Carney implementoi maalailemansa rahapolitiikan BoE:n pääjohtajana, niin Brittein saarilta peräisen olevat osakkeet ja muut sijoituskohteet muuttuvat yllättäen houkutteleviksi.

Tuon jälkeen ero Euroalueen ja UK:n välillä muuttuu entistä räikeämmäksi.

Hyvin mielenkiintoista.

Mainokset

From → Uncategorized

4 kommenttia
 1. Jari S permalink

  Ööh, selventäisitkö lyhyesti hieman mitä tuo käytännössä tarkoittaa.

  • Käytännössä NGDP-trenditavoitteen tarkoituksena on pitää talouden nominaalinen kasvu vakiotrendillä. Tuolloin heittelehtiviä asioita olisivat inflaatio ja reaalikasvu.

   Toisin sanoen jos jostain syystä talous meinaa niiata ja nominaalinen kasvu pudota pois trendiltä, niin keskuspankki kattaa syntyvän montun mättämällä rahaa liikenteeseen. Toisaalta taas jos talous meinaa kasvaa nopeammin kuin pitkän ajan trendi, niin keskuspankki kiristää rahapolitiikkaa pitäen nominaalisen kasvun trendillä.

   Ideana on toisin sanoen pehmentää pudotuksia inflaation avulla ja loiventaa kuplia niistämällä liika into markkinoilta pois kireällä rahapolitiikalla. Tämän tyyppisessä politiikassa ovat mainiosti onnistuneet Israen, Canada, Australia ja Puola sekä heikommassa määrin Ruotsi. Australia, Ruotsi ja Puola ovat hieman liikaa ruvenneet viime aikoina pelkäämään inflaatiota. Tuo pelko on selkeimmillään Ruotsin kohdalla, jonka taloutta pitäisi nyt elvyttää pumppaamalla rahaa talouteen ja sitä kautta painamalla kruunun kurssia alas.

   Scott Sumnerin kirjoittama lyhyt johdatus asiaa löytyy täältä:
   http://www.adamsmith.org/files/ASI_NGDP_WEB.pdf

 2. Pekka permalink

  Loistava uutinen brittien kannalta. Irlannillekin tämä olisi hyvä uutinen. Työttömien ei tarvitsisi muuttaa sieltä kovin kauas kotoa pakoon euroa ja growsterityä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: