Skip to content

Irlannin ”ihme” näyttää tarkemmin tarkasteltaessa lähinnä kauhutarinalta

joulukuu 13, 2012

Joissain tiedotusvälineissä on jälleen nostettu esiin se kuinka suuri taloudellinen ihme ja sopeutumistoimenpiteiden esimerkkimaa Irlanti on. Puhutaan jopa siitä, että Irlanti on esimerkki siitä kuinka hienosti sisäinen devalvaatio toimii. Mutta minun mielestäni täytyy tarkastella faktoja aika jännällä tavalla mikäli Irlannin tilannetta voi pitää suurena menestyksenä. Itse asiassa minun on vaikea nähdä Irlantia minään muuna kuin varoittavana esimerkkinä, jolla pitäisi pelotella kansanedustajia aina ennen EU-asioiden käsittelyä.

Esimerkiksi Irlannin virallisesta budjetista vuodelle 2013 kirjoitetaan seuraavaa:

Irish Budget 2013: The Department of Finance said today that unemployment will remain high in coming years despite emigration as it cut its economic forecasts for Ireland’s GDP (gross domestic product, including profits of the multinational sector) to 1.5% in 2013, compared to an  estimate of 2.2% last April while growth in 2014 maybe 2.5%, down from an earlier growth projection of 3%.

The ’Mid-Term Fiscal Statement’ in advance of the Budget says conditions in the labour market remain poor. ”Employment losses this year have been worse than expected, and the downward revision to the 2013 growth projection means that the most likely outcome is that the level of employment will effectively be flat next year. Having said that, net job creation is anticipated by the second half of the year, with further net gains projected thereafter.

As a result, the rate of unemployment is expected to fall over the forecast horizon, although it is likely to remain relatively high even by the mid-part of this decade. For this reason, addressing unemployment will remain the Government’s main priority for the foreseeable future.”

The wish is that unemployment will peak this year at 14.8%, and fall to 13% in 2015, compared to the earlier forecast of 11.7% – – emigration will help meet the target.

Suomeksi sanottuna talouskasvu jää ennakoitua huomattavasti pienemmäksi ja työttömyys on hurjaa. Lisäksi Irlannin hallitus ei näe työttömyyden pahemmin helpottavan lähivuosina.

Tosin Irlanti on joutunut turvautumaan perinteiseen vientituotteeseensa eli irlantilaisiin. Kun tarpeeksi suuri osa työttömistä muuttaa ulkomaille laskee työttömyysprosentti mukavasti.

Tällainenko se on Euroalueen suuri onnistuminen? Korkea työttömyys, laskeneet reaaliansiot ja työikäisen väestön, erityisesti nuorten, voimakas muuttoliike pois maasta.

En kykene pitämään Irlantia minkäänlaisena positiivisena onnistumisen mallimaana.

Katastrofilta tuo näyttää irlantilaisten kotitalouksien ja kansantalouden kannalta.

Mutta pankit on pelastettu ja sijoittajat turvattu tappioilta. Eikös se ole tärkein asia tässä eurokriisin hoidossa?

Irlannin taloustilanteeseen ja budjettiin voi tutustua tarkemmin täällä.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
 1. Joni K permalink

  ”Tällainenko se on Euroalueen suuri onnistuminen? Korkea työttömyys, laskeneet reaaliansiot ja työikäisen väestön, erityisesti nuorten, voimakas muuttoliike pois maasta.”

  Tuolla tavalla poistuu se ongelma, että tavarat, palvelut ja pääomat kyllä liikkuvat, mutta ihmiset eivät. Saadaan jouhevat työläisarmadat halki Euroopan.

 2. Pekka permalink

  Jäätävää. Jos Irlannin talouden korjaaminen sisäisellä devalvaatiolla näyttää tältä, miltä se tulee näyttämään Suomen tapauksessa. Ne jotka täältä muuttavat pois, tulevat olemaan niitä joita tarvittaisiin tulevaisuudessa. Suomen tapauksessa en edes halua ajatella keitä tulee tilalle, tiedän että se on äkkiä selvitetty tilastokeskuksen sivuilta, mutta en halua kuulla. Älkää kertoko. Sekin loppuu sitten kun sosiaaliturva laitetaan eurooppalaiseen kuntoon.

  Luulen tietäväni miksi Irlannin ja Suomen vaaleilla valittu johto tekee mitä tekee, mutta silti se tuntuu jotenkin epätodelliselta. Mitä menetettävää Sauli Niinistöllä on, miksei hän voi puhua. EURO höystettynä jonkinlaisella sekasikiö liittovaltiolla tulee perusteellisesti tuhoamaan yhteiskuntarakenteemme, jos päästämme sen paljon pidemmälle.

 3. Näin se on nähtävä.Suomessa poliittinen elitti on aina oikeassa. Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö vei aikoinaan Suomen Euro-valuuttaan kansan tahdon vastaisesti.Päätös tehtiin lähes nykyistä diktatuuria lähentelevän päätösmallin mukaisesti sanelemalla.Muut pohjoismaat ovat pysyneet sen ulkopuolella,koska sielä tämänluokan kysymykset joudutaan viemään kansanäänestyksen kautta.
  Poliittisen johdon henkilökohtainen edunvalvonta lienee ollut myös vahvasti taustalla.Pitihän Lipposesta tulla hyvin merkitävä ulkoministeri tai presidentti EU virkamies-koneistoon.Nykyisellä Suomen pääministerillä lienee samantapaisia pyrkimyksiä.Suomen kansan kohtalo vain kurjistuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: