Skip to content

Hajottaako eurokriisi Espanjan?

marraskuu 26, 2012

Kataloniassa ovat itsenäisyyden kannattajat voittaneet vaaleissa. Mitä ilmeisimmin Espanjan hajoamista edistäviin voimiin kuuluu olennaisena ja ehkä merkittävimpänä tekijänä eurokriisi. Keskushallinnon growsterity-politiikka ja suorastaan epätoivoiset temput Espanjan pankkisektorin pitämiseksi pystyssä maassa, joka on jo de facto ajautunut velkadeflaatioon, heikentävät Madridin nauttimaa luottamusta muilla alueilla. Espanja saattaa hajota valtiona ja joidenkin arvioiden mukaan väkivaltaisen hajoamisen riski ei ole poissuljettu.

Pääministeri Mariano Rajoy näyttää menettäneen kansansuosionsa, jonka hän saavutti lupaamalla, että Espanjan ei tarvitse turvautua tukipaketteihin ja että Espanja tulee välttämään Kreikan kohtalon. Yhteisvaluutan  mukanaan tuomat taloudelliset lainalaisuudet eivät kuitenkaan tottele poliittista tahtoa ja ainoa keino, jolla Rajoy olisi voinut vaalilupauksensa pitää olisi ollut pikainen ero Euroalueesta. Koska hän ei tuota mahdollisuutta käyttänyt, niin ei ole mikään ihme, että taloudellisen kurjistumisen kierteeseen joutuneet espanjalaiset eivät ole pääministeriinsä kovinkaan tyytyväisiä.

Joka tapauksessa Espanjan hallituksen ote omasta maastaan ja sen valtarakenteista on horjumassa. Syyt ovat pohjimmiltaan taloudellisia ja seurausta eurosta ja sen mukanaan tuomista taloudellisista lainalaisuuksista.

Sarkastisesti voisikin todeta, että ilmeisesti euro on ollut eittämätön menestystarina myös espanjalaisten kannalta.

Katalonian vaalitulosta koskeva YLE:n juttu täällä.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: