Skip to content

Pari kommenttia siihen miksi Kiinan talouskasvu hidastuu – pieni kommentti myös Suomen osalta

marraskuu 18, 2012

Kiinan talouskasvu on muutaman viime vuoden aikana hidastunut niistä hurjista luvuista mitkä koristivat Kiinan talousraportteja sekä 90-luvulla että tämän vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä. Hidastumisestaan huolimatta Kiinan talous kasvaa yhä päätähuimaavaa vauhtia ja tällä tarkoitan reaalitalouden kasvua, en nominaalista kasvua. Kasvun hidastuminen on kuitenkin ollut koko ajan nähtävillä ollut ja odotettukin ilmiö, jonka syyt ovat yleisesti tiedossa.

Lienee syytä korostaa, että en ennusta Kiinan talouden romahdusta, päin vastoin, mutta reaalikasvun hidastumista kyllä. Itse asiassa ennustan tuntuvaa hidastumista. Varsinaista romahdusta tai selkeää laskusuhdannetta en pidä todennäköisenä mikäli Kinan uusi varsin konservatiivinen hallitus (keskuskomitean pysyvä sihteeristö vai mikä se nyt sitten onkaan) ja PBoC eivät tee samoja virheitä kuin BoJ, EKP ja FED ovat tehneet. En kuitenkaan pidä todennäköisenä, että PBoC tekisi moisia typeriä virheitä, sillä omista syistäni pidän PBoC:n linjauksia ja analyysejä varsin vakuuttavina. Lisäksi kannattaa muistaa, että PBoC on käytännössä yksi ministeriöistä, minkä vuoksi jokin BoJ:n tapainen vahingollinen sooloilu ei ole kovinkaan todennäköistä.

Reaalista talouskasvua saadaan normaalisti aikaa lisäämällä käytössä olevien tuotannontekijöiden määrää taloudessa. Nuo tuotannontekijät ovat työvoima, pääoma ja raaka-aineet. Kiinan talouden ilmiömäinen kasvu on perustunut siihen, että kaikkia noita tuotannontekijöitä on ohjattu talouteen ennennäkemättömiä määriä. Tuohon kasvuun sisältyy kuitenkin sisäänrakennettuna se, että kun käyttöön otettavien tuotannontekijöiden suhteellinen lisäys pienenee, niin prosentuaalinen kasvu pienenee.

Ajatusleikkinä asia on yksinkertainen ja yksinkertaistan rajusti, mutta ehkä asia selviää. Jos aikaisemmin kenkiä on valmistanut yksi ihminen ja työntekijöiden määrää lisätään kymmenellä henkilöllä, niin kenkien tuotanto yli kymmenkertaistuu vuodessa. Kun seuraavana vuonna kenkiä tekee jälleen kymmenen uutta henkilöä, niin tuotanto kaksinkertaistuu vuodessa. Kolmantena vuonna tuotanto kasvaa enää vain noin kolmanneksen vaikka uusien työntekijöiden määrän kasvu olisi vakio. Sama pätee myös muihin tuotannontekijöihin.

Toisin sanoen on selviä, että mitä tarkemmin talouden resurssit ovat käytössä, niin sitä vähäisempää vuosittainen kasvu on prosentuaalisesti. Reaalisesti esimerkiksi kenkien tuotanto saattaa kappalemääräisesti kasvaa lähes vakiovauhtia, mutta prosentuaalinen kasvu hiipuu koko ajan. Asian teknisemmästä esitystavasta kiinnostuneet voivat vilkaista vaikka Solowin kasvumallia, joka löytyy täältä.

Tuotannontekijöiden tehokkaamman käytön lähestyessä samaa tasoa kuin vaikkapa ns länsimaissa alkaa Kiinan kasvu väkisinkin hiipua. Tämä siis olettaen, että työn tuottavuus on samaa luokkaa kuin länsimaissa. Länsimaat pyrkivät kuitenkin koko ajan ”karkuun” sekä itse tehostamalla omien tuotannontekijöidensä käyttöä että parantamalla työn tuottavuutta.

Siinä vaiheessa kun tuotannontekijät ovat suhteellisen tarkkaan hyödynnettyjä on talouskasvua saatavissa ensisijaisesti työn tuottavuuden kasvun kautta. Tietenkin voidaan hankkia lisää tuotannontekijöitä, mutta yksinkertaisuuden vuoksi jätän senkin pois tarkastelusta tässä vaiheessa. Uudet teknologiat, automaatio, uudet organisatoriset innovaatiot ja uudet tuotteet eli innovaatiota ovat niitä ilmiöitä, joiden avulla talous, jossa on täystyöllisyys ja muutkin tuotannontekijät täysin tai lähes täysin käytössä, voi kasvaa. Yksinkertainen tuottavuuden kasvun huomioiva versio Solowin mallista löytyy täältä.

Toisin sanoen Kiinan reaalitalouden kasvu tulee vähitellen hiipumaan kunnes saavutetaan taso, jolla kasvu on mahdollista lähinnä vain tuottavuuden kasvun kautta. Tuohon tilanteeseen on vielä paljon aikaa ja kiinalaisten elintaso tulee olemaan huimasti korkeampi kuin nyt ennen kuin Kiinan johto joutuu moisia pohtimaan.

Verrattaessa vaikka Suomen tilanteeseen on helppoa huomata, että me emme ole siinä tilanteessa, jossa kasvu olisi mahdollista pelkästään tuottavuutta lisäämällä. Taloudessa, jossa työttömyys on virallisesti 8% tai yli on paljon käyttämätöntä kapasiteettia. Sitä voidaan ottaa paremmin käyttöön innovaatioiden avulla, mutta tukeutuminen pelkkiin innovaatioihin tässä tilanteessa, jossa huomattava osa talouden resursseista on hyödyntämättä, on yksinkertaisesti typerää.

Kiinan talouskasvu tulee hidastumaan mitä tarkemmin tuotannontekijät ovat käytössä ja pohjautumaan yhä enemmän tuottavuuden kasvuun. Kiinan hallitus pyrkii tietoisesti ottamaan tuotannontekijät käyttöön ja valmistautumaan tulevaan innovaatiovetoiseen, tuottavuuden parantumiseen pohjautuvaan kasvuun. Kiinan hallituksen keinoja ovat kaikki mahdolliset rahapolitiikasta alkaen.

Vastaavasti Suomen talous on tilanteessa, jossa huomattava osa tuotannontekijöistä, erityisesti työvoimasta, on vajaakäytössä. Tuossa mielessä mekään emme ole tilanteessa, jossa olisi turvauduttava pelkkään innovaatiovetoiseen kasvuun. Olemme vielä kaukana moisesta tilanteesta. Valitettavasti Suomen hallitus ja elinkeinoelämä ovat yhdessä tuumin ja tietoisesti yhä selvemmin hirttäytymässä sellaiseen raha- ja finanssipolitiikkaan, että kansantaloutemme potentiaalista jää yhä suurempi osa käyttämättä. Yhä kasvava osa tuottamattomassa tilassa olevista resursseista tulee käytännössä tarkoittamaan yleistä elintason laskua.

Siinä missä Kiinan hallitus pyrkii tietoisesti tilanteeseen, jossa talouden resurssit ovat tehokkaasti käytössä, tuntuu Suomen hallituksen taloudellinen linja toiselta. Valitettavasti Suomen hallitus ei tunnu erityisen kiinnostuneelta siitä mitä Suomen taloudessa tapahtuu vaan kaikki ponnistelut kohdistuvat oman maan ulkopuolelle ja oman kansantalouden kehitys haasteineen ei ilmeisesti ylitä huomiokynnystä sen enempää rahankäytöllisessä kuin lainsäädännöllisessäkään mielessä. Puhumattakaan siitä, että olisi edes yritystä tehdä kotimaisen taloustilanteen vaatimia päätöksiä Suomen etu ensisijaisena ohjenuorana.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: