Skip to content

Saksalaiset yritykset palkkaavat ja suomalaiset erottavat – taitaa hintakehitys selittää

marraskuu 2, 2012

Suomessa erityisesti vientiyritykset näyttävät tällä hetkellä vähentävän väkeä ja irtisanovan ihmisiä. Yllättävän vähän julkisuudessa on puhuttu siitä, että ilmiön taustalla on aivan liian nopeasti noussut kotimainen hintataso.

Kokonaisuudessaan hintatasoa nostavat hyvin pitkälle palkkojen korotukset ja verojen korotukset. Molempien osalta Suomi on kunnostautunut hintatason korottamisessa vallan erinomaisella tavalla. Käytännössä ilmiö on nähtävissä oheisesta kuvasta.

Kuten kuva kertoo, niin Suomessa hintataso on noussut kautta linjan nopeammin kuin Saksassa. Kuluttajahinnat ovat nousseet suurin piirtein samaa tahtia, mutta pohjainflaatio ei. Itse asiassa sen, että myös kuluttajahinnat ovat nousseet Suomessa nopeammin kuin Saksassa selittävät sekä kovemmat palkankorotukset että kovemmat veronkorotukset.

Lopputuloksena Suomi on muuttunut liian kalliiksi maaksi vientiteollisuudelle, kuten StoraEnson Juha Vanhainen Talouselämä-lehden numerossa 39 todistaa. Toisaalta taas saman kehityksen lopputuloksena Saksassa palkkojen ostovoima on laskenut. Toisin sanoen Suomalaiset ovat hinnoitelleet itsensä ulos samalla kun keskiverto saksalainen on köyhtynyt. Kieltämättä Suomen käsistä karanneessa hintatasossa on kyse myös poliitikkojen ja yritysjohtajien huonosta johtamisesta – eivät hyvät johtajat olisi päästäneet kustannuksia karkaamaan sen enempää julkisella kuin yksityisellä puolella.

Suomi on korottanut palkkoja ja veroja tuottavuuteensa nähden aivan liian nopeasti. Lopputuloksena on melkoinen sopeutumistarve ja se, että suomalaiset yritykset irtisanovat. Samanaikaisesti saksalaisilla yrityksillä on työvoimapulaa, mikä ei ole ihme reaalipalkkojen ollessa alhaisemmat kuin kuusi vuotta sitten.

Meillä Suomessa olisi korkea aika jäädyttää nimelliset palkankorotukset nyt heti. Samalla tulisi lopettaa julkisen sektorin menojen kasvu, ensimmäiseksi karsintalistalle pitäisi laittaa kaikki tarpeeton rahan käyttö oman talouden ulkopuolisiin hankkeisiin.

Julkisen talouden nominaalinen kasvu tulisi pysäyttää välittömästi ja myös yksityisen sektorin palkkojen nousu jäädyttää useaksi vuodeksi. Tuollaisen sopimuksen onnistumisen varmistamisen vuoksi erityisesti niiden yritysjohtajien, jotka ovat olleet mukana hyväksymässä liian korkeita palkankorotuksia, tulisi luopua omista optioistaan ja bonuksistaan samaksi palkkojen jäädyttämisajanjaksoksi.

Mikäli työnantajapuolen edustajat eivät jäädytä omia palkkojaan ja etujaan esimerkkiä näyttääkseen on mitä todennäköisintä, että avainasemassa olevat palkansaajat eivät myöskään suostu palkkojen jäädytyksiin. Ikävien päätösten toteuttamisessa tulisikin muistaa, että

Joukkoja on johdettava edestä.

— Kenraali Adolf Ehrnrooth

Ilman esimerkillä johtamista ikävistä päätöksistä ja uhrauksista tuskin seuraa mitään kestävää.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
 1. En oikein ymmärrä mitä ”Implicit Price Deflator” jne. tarkoittavat, joten kaivoin suomalaista dataa.

  Tulos: Työvoimakustannukset nousseet 5%-yksikköä enemmän kuin inflaatio. Aika hyvin linjassa sen kanssa, että työllisyys on hyvällä kantilla muihin euromaihin verrattuna, mutta vähän huonommin kuin Saksassa.

  Kuluttajahintaindeksi: http://www.stat.fi/til/khi/2012/09/khi_2012_09_2012-10-15_tau_005_fi.html
  2007 keksikarvo: 104,1
  Syyskuu 2012: 117,3
  Muutos: +12,6%

  Kausitasoitetut työvoimakustannukset, yksityinen sektori. http://www.stat.fi/til/tvki/2012/02/tvki_2012_02_2012-09-24_tau_001_fi.html
  2007 keksiarvo: 96,7
  2012Q2: 113,5
  Muutos: +17,3%

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: