Skip to content

Jotain mätää Tanskanmaalla – miksi Tanska ei ole toipunut yhtä hyvin kuin Ruotsi?

lokakuu 29, 2012

Sähköpostikommentoija tuumasi, että eihän Tanska ole pärjännyt kovinkaan hyvin vaikka sillä on oma valuutta. No, eipä muuta kuin tarkastamaan tilanne ja totta, näyttää olevan niin, että Tanska ei ole omasta valuutastaan huolimatta toipunut yhteä hyvin kuin Ruotsi. Tanskan talous näyttää enemmänkin menneen vähän samaa rataa kuin Suomen talous. Kieltämättä pudotus on ollut vähäisempi ja julkisen talouden alijäämä on selvästi pienempi. Mutta katsotaan ensiksi kuinka nominaalinen kansantuote on parissa maassa kehittynyt.

Suomella menee selvästi surkeiten. Tanskalla pikkuisen paremmin kuin Suomella ja Ruotsin talous on lähes entisellä trendillään. Tämä siitä huolimatta, että Tanskalla on oma valuutta.

Ensimmäinen ajatukseni oli selittää asiaa viennin kehityksellä, mutta sekään ei riitä selitykseksi, kuten näkyy.

Toisin sanoen syyn täytyy olla jokin toinen.

Jonkun aikaa muisteltuani syy selvisi. Selitys sille, että Tanska ei ole omasta valuutastaan hyötynyt samassa määrin kuin Ruotsi on seuraavassa kuvassa, jonka alkuperäinen teksti löytyy täältä.

Tanskan kruunu on aika tiukalla pegillä kiinni eurossa! Ilmankos tehokas rahapolitiikka ei ole mikään optio Tanskan keskuspankille (DNB). DNB joutuu puolustamana valuuttakytköstään melkoisilla ponnistuksilla. Tanska harrastaa vahvan kruunun politiikkaa, varsinkin nyt kun euro huitelee aika korkealla kurssilla.

Arvoitus ratkaistu.

Mitenkähän olisi vähän samanlaiset spekulaatiot Tanskan kruunulla kuin aikoinaan Suomen markalla? Riittävällä pääomalla ja sopivalla velkavivulla kytköksen voisi purkaa väkisin ja tehdä mojovan tilin… Vai tulisikohan EKP isolla eurokädellä tukemaan Tanskan pegiä? Hmm…

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: