Skip to content

Hyperinflaatio ja Mikki-hiiren korvat

lokakuu 18, 2012

Yhä useampi nettikirjoittaja ja vieläpä taloustoimittaja on alkanut metelöidä siitä, että kohta Euroalueella on hyperinflaatio ja sammakoita sataa ja maito happanee astioihin ja olut pilaantuu ja viinikin etikoituu. Itse pidän ajatusta hyperinflaatiosta suuresti liioiteltuna sekä Euroalueen että USA:n osalta.

Vasta-argumenttina on tietenkin Zimbadwe. Mutta mitä tuo argumentti oikein tarkoittaa? Ensimmäiseksi pitääkin miettiä mitä hyperinflaatio on ja missä olosuhteissa sitä esiintyy.

Hyperinflaatio on ehkä parhaimman määritelmän mukaan tilanne, jossa kuukausittainen inflaatio ylittää 50% ja päättyy kun kuukausittainen inflaatio on pudonnut alle 50% tason ja pysynyt tuon tason alla vähintään vuoden.

Erinomainen selvitys hyperinflaatiosta on Steve Hanken ja Nicholas Krusin työpaperi ”World Hyperinflations”. Tuo paperi löytyy täältä. Paperissa on systemaattisella tavalla määritelty tilanne, jossa talous on hyperinflaatiossa ja lisäksi kerätty vallan ansiokas lista tapauksista.

Huvittavaa muuten on, että paljon mainostetun Saksan hyperinflaation kesto oli vain yksi kuukausi. Hetkellinen ilmiö. Niin paljon älämölöä niin vähästä ja varsinkin kun tiedätte-kyllä-kuka pääsi valtaan juuri deflaatiopolitiikan seurauksena.

Hyperinflaatiotilanteeseen joutuneiden kansantalouksien osalta on mielenkiintoista huomata, että tilanteissa on joukko säännönmukaisuuksia. Pikaisella katselulla useimmat tilanteet ovat sisältäneet seuraavia piirteitä:

 • Sota ulkoista vihollista vastaan.
 • Vakavia sisäisiä levottomuuksia ja mahdollisesti selkeä sisällissota.
 • Syystä tai toisesta heikko tai lähes toimintakyvytön hallinto (sisällissodan jälkeen tai koska hallinto ei kykene huolehtimaan järjestyksestä ja verojen keräämisestä).
 • Selkeä hinnankorotusmahdollisuus esimerkiksi ruokapulan tai yleisen tavarapulan seurauksena ja valtion kykenemättömyys tai haluttomuus hillitä hintojen nousua.
 • Käsittämätöntä luokkaa olevat CAB-epätasapainot (lähinnä tuontitavaran ryntäys maahan samalla kuin oma tuotanto ja ennen kaikkea vienti on vähäistä tai olematonta).
 • Keskuspankin kyvyttömyys tai haluttomuus rajoittaa liikkeellä olevan rahan määrän kasvua.

Pikaisesti arvioiden vain yhden piirteen läsnäolo ei ole riittänyt laukaisemaan hyperinflaatiota. Edes keskuspankin käytännön kyvyttömyys hillitä rahan määrän kasvua ei riitä hyperinflaation syntymiseksi, sillä esimerkiksi Ruotsin liikkeellä olevan rahan määrä kasvoi melkeinpä hallitsemattomasti 1990-luvun alkuvuosina – tosin varsin lyhyen aikaa, se myönnettäköön.

Mutta vakaissa valtioissa edes hurjat liikkeellä olevan rahamäärän kasvattamiset eivät ole johtaneet hyperinflaatioon. Asian tiimoilta muutama kuva (lähde Federal Reserve Bank St. Louis Review, November/December 2010). Ensiksi rahamäärän muutokset:

Seuraavaksi inflaatio-odotukset ja toteutunut inflaatio:

Eipä näytä pelkkä rahan painaminen edes laukaisevan erityistä inflaatiota jos keskuspankki kykenee uskottavasti sanomaan, että inflaatiota ei muuten päästetä liian korkeaksi. Rahapolitiikka mokoma pelaa ensisijaisesti odotusten kautta ja jos uskottavuutta riittää, niin moni asia tapahtuu ilman, että varsinaista tekemistä niin paljoa tarvitaankaan.

Käytännössä hyperinflaation edellytyksenä näyttäisi olevan jonkinsorttinen valtion ja järjestyksen romahdus.

Toisin sanoen pelko hyperinflaatiosta on vähän samaa sarjaa kuin Mikki-hiiren korvat. Molemmilla on oma paikkansa ja tilanteensa missä ne esiintyvät. Mikki-hiiren korvia ei löydy ellei lue Aku Ankkaa eikä hyperinflaatiota ilmesty ellei valtio ole aika heikossa hapessa muutenkin kuin pelkän rahan painamisen suhteen.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. Gon permalink

  Karseita graafeja kun y-akseli on laitettu miten sattuu

  • Enpä jaksanut piirtää FED:n poikien kuvaajia uudelleen. Olkoot miten ovat, asia kuitenkin selviää.

 2. Mun mielestä y:n vaihteleva skaalaus on ihan ok jos tarkoitus on esittää yksittäisessä graafissa informaatiopinta-alaa reilusti. Tietenkin vaikeuttaa ristiinvertailua, mutta koko graafisarjan tarkoitus on olla case-by-case analyysi, eikä poikkileikkaus. Sama tietenkin x-akselin suhteen.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Outoja käsityksiä rahapolitiikasta ja keskuspankeista – tällä kertaa asialla tutkijatohtori Tuomas Malinen | Tyhmyri's Blog

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: