Skip to content

Suomen vienti kehittynyt kuplamaista heikoiten – varautukaa todella jännittävään aikaan

syyskuu 25, 2012

Suomen kansantaloudesta noin 40% on ennen finanssikriisiä ollut suoraan riippuvaista viennistä ja sen menestyksestä. Tämän vuoksi meille olisi erityisen tärkeää, että vienti palautuisi entiselle tasolleen siinä rahassa mitattuna, jossa suomalaisten palkat maksetaan.

Todellisen tilanteen voi helposti tarkistaa virallisista tilastoista. FRED-tietokantapalvelua käyttäen saatu kuva on todellakin henkeä salpaava (käytän indeksiä vertailtavuuden vuoksi ja neljännesvuosittaisia lukuja siksi, että ne ulottuvat tämän vuoden puolelle):

Suomen vienti on kehittynyt heikoiten kaikista niistä euromaista, jotka leikkisästi nimesin kuplamaiksi tässä kirjoituksessani. Vientimme on tällä hetkellä palkanmaksurahassamme mitattuna arvoltaan noin 18% alhaisempi kuin ennen huippuna. Tämä tarkoittaa suoraan noin 8% aukkoa kansantuotteessamme – ja tämä vielä ilman kerrannaisvaikutuksia. Nykytilanteen jatkuminen mitä todennäköisimmin johtaa MoreLiverin blogissaan mainitsemaan ulkomaisista lähteistä saatuun arvioon 20% romahduksesta nominaalisessa kansantuotteessa ja sitä kautta samansuuruiseen tai suurempaan romahdukseen reaalituloissamme – velkadeflaatio on ikävä asia.

Koska palkkatasomme, kulutuksemme, asuntojemme hinnat ja monet muut hinnat ovat, valitettavasti, tulleet mitoitetuiksi huipun mukaan, niin elämme tällä hetkellä kansakuntana velaksi. Mikäli vienti ei palaa entiselle tasolleen, niin kriisimaiden kohtalo on myös meidän kohtalomme.

Mielenkiintoisen vertailukohdan tuo Ruotsi. Myös Ruotsin vienti tippui, mutta se on arvoltaan pompannut jo lähes entiselle tasolleen. Toisin sanoen Ruotsalaiset kykenevät vientinsä tuloilla maksamaan ne samat palkat kuin ennenkin. Mutta, mutta – huomatkaa, että Ruotsin viennin arvo lasketaan kruunuissa, ei euroissa. Ruotsin viennin kruunumääräinen arvo on palannut entiselleen vaikka euromääräinen arvo on itse asiassa tuntuvasti pudonnut. Tilanteen selittää yksiselitteisesti oheinen kuva (lähde EKP):

Koska Ruotsin vienti on kruunumääräisesti noussut lähes entiselle tasolleen ei Ruotsin teollisuudella ole ongelmia palkanmaksun ja kannattavuuden tiimoilta, Ruotsin valtiolla ei ole verotulojen tipahtamisesta johtuvaa velkaantumisongelmaa eikä Ruotsin taloutta uhkaa samankaltainen kehitys kuin Suomea. Ruotsin talous on selvinnyt kriisistä lähes kuivin jaloin käytännössä kokonaan oman valuutan arvon vaihtelun vuoksi. Kruunun vahvistumista euron suhteen on taas mukavasti kompensoinut euron heikkeneminen US$:n suhtee, mikä on käytännössä tarkoittanut kruunun arvon pysymistä mukavan alhaisena monilla tärkeillä vientimarkkinoilla.

Tämä trendi on Suomen talouden osalta erityisen pelottavaa siksi, että viimeaikainen kehitys on aikaansaanut tilanteen, jossa valtiojohtoamme ei tunnu ollenkaan kiinnostavan omaa kansantalouttamme uhkaava vakava kriisiytyminen. Aika ja energia sekä rahat ovat menneet euron puolustamiseen, mikä syntyvine lisäkustannuksineen tulee vain vaikeuttamaan taloutemme selviämistä.

Ehkä onkin aika hieman Sleepy Sleepers –yhtyeen ikimuistoista klassikkoa mukaillen todeta, että ”Euro tulee ja euro tappaa, mutta ruotsalaiset vain soittaa ABBAa”.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: