Skip to content

Uh huh – tätäkö kasvavat tuloerot tarkoittavat?

syyskuu 23, 2012

Kathleen Geier kirjoittaa Washington Monthly -julkaisussa, että hyvin uskottava selitys Yhdysvaltojen ennennäkemättömälle elinaikaennusteen kehitykselle on mitä todennäköisimmin kasvanut epätasa-arvo.  Juttu täällä.

Olen riittävän vanha ajatellakseni oikeistolaisuutta vapauden ja oman tekemisen mahdollistamisena. Menestyksestä pitää kaikkien päästä nauttimaan. Se, että menestystä ja hyvinvointia koituu kaikille on vain hyväksi.

Mikäli Geierin tulkinta USA:n tilanteesta on paikkansapitävä – ja miksi ei olisi – niin jotain on mennyt todella pahasti pieleen.

Minulla ei ole mitään tuloeroja ja rikastumista vastaan, päin vastoin. Mutta jos kehitys johtaa siihen, että osa kansalaisista putoaa kokonaan hyvinvoinnin lisääntymisen ja paremman elämän kelkasta, niin silloin jotain on mennyt pahasti pieleen.

Ehkä olen vanhanaikainen, suorastaa dinosaurus, mutta minusta kaveria ei jätetä. Suomen olosuhteissa tuo tarkoittaa sitä, että kaikille suomalaisille pitää tarjota mahdollisuudet menestymiseen ja yhteiskunnan pitää huolehtia kaikista jäsenistään.

Tuo ei tarkoita ilmaista rahaa eikä oikeutta keskittyä notkumiseen julkisilla paikoilla. Mutta se tarkoittaa koulutusta, terveydenhoitoa, mahdollisuuksia pärjätä elämässä. Oikeutta ja mahdollisuuksia menestyä jos kyvyt riittävät.

Uutinen elinikäodotusten putoamisesta Yhdysvalloissa ei ole sitä kehityskulkua mitä minä haluan.

Minä haluan Suomen, jossa kaikilla suomalaisilla on mahdollisuudet menestyä. Suomen, joka pitää kansalaisistaan huolta.

Valitettavasti vaikuttaa siltä, että yhtenevien mahdollisuuksien, vapauden, yrittämisen, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden korostaminen ei ole muotia.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
  1. Tättärää permalink

    Eikös se amerikkalainen ajatus menestymisestä ollut, että riittää kun rikkaat menestyy, kyllä niitä jyviä putoilee niille huonompi osaisillekin, joten mitä turhaa huolestua ?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: