Skip to content

Ei ole ollut eurojäsenyys hyväksi edes Saksalle – reaalipalkat polkeneet paikoillaan tai pienentyneet

syyskuu 17, 2012

Yleensä julkisuudessa esitetään väitteitä, joiden mukaan eurojäsenyys on ollut Saksan kannalta menestys. Mutta kestääkö tuo väite lähempää tarkastelua?

Ensimmäinen oletukseni on, että jos jäsenyys olisi ollut Saksan kannalta hyväksi, niin saksalaisten elintason olisi pitänyt selvästi nousta. Lisäksi saksalainen vientiteollisuus on lukujen valossa jyrännyt ja työttömyys pienentynyt, mutta mikä on se hinta jolla tuo on saavutettu?

Katsotaan ensiksi tuotannollisen teollisuuden työntekijöiden palkkakehitystä, vertailumaina Suomi ja Ruotsi. Tuotannollinen teollisuus on perinteisesti ollut niitä parhaitten palkkojen maksajia.

Tylyä kertomaa. Saksalainen teollisuustyöntekijä ei ole päässyt osalliseksi viennin vedosta. Elintason kehitys on jäänyt selvästi jälkeen ruotsalaisen työntekijän kehityksestä – ja myös suomalaisen työntekijän ansiokehityksestä.

Saksalaisen teollisuustyöntekijän elintasoon euro ei ole vaikuttanut tilannetta parantavasti.

Mutta entä se työllisyyden parantuminen? Onko se tosi? Kyllä on. Työllisten määrä on kasvanut koko ajan, samalla kuin palkkojen kokonaissumma on kasvanut.

Saksan talousihme ei vaikuta niin kovinkaan ihmeelliseltä lukujen valossa. Reaalipalkat eivät ole nousseet, ennemminkin jopa pienentyneet. Palkkasumma kokonaisuudessaan noussut, mutta se on seurausta työllisyyden kasvusta. Valitettavasti vain reaalipalkat eivät ole nousseet vaan monella alalla jopa laskeneet.

Kaiken muun lisäksi Saksan valtionvelka ei ole suinkaan päässyt pahemmin supistumaan. Kannattaa verrata vaikkapa Ruotsin valtionvelan kehitykseen.

Ehkäpä se oman valuutan puuttuminen on purrut Saksaakin?

Mikäs taloudellinen menestystarina on sellainen, jossa kaikki köyhtyvät?

Taitaa mennä enemmän painajaisen puolelle.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
 1. Pekka permalink

  Tässä sivutaan jälleen Euron pahinta ongelmaa melko ansiokkaalla tavalla. Näin Saksassa näkyy Euron taipumus keskiarvoistaa rahapolitiikka kaikille sopimattomaksi. Nämä seuraukset ovat kuitenkin ne kaikkein lievimmät, mikäli järki voittaa ja Euro puretaan hallitusti.

  Sanon lievimmät, koska pahimmillaan Euro saattaa tuhota joidenkin alueiden koko teollisen rakenteen aiheuttaen jopa pysyvän vaurion. Seuraavaksi Euroopassa mitä ilmeisimmin alkavat laajamittaiset tuotannollisen toiminnan sopeutukset, joka sisältänee esim. autoteollisuuden pysyvää sopeuttamisista uuteen tilanteeseen. Jos sen jälkeenkään järki ei ala voittaa, en tiedä mikä auttaisi.

  Vaikka tämä on jatkunut jo pitkään, on edelleen tajuntaa räjäyttävää ajatella että Euroopan on ylläpidettävä paljon luonnollista tasoa alhaisempaa tuottavuutta ”suuren Eurooppalaisen projekrin” kunniaksi.

 2. Huomioon otettavaa permalink

  Saksan osalta kantsii ottaa huomioon pari asiaa:
  Yhdentymisen kustannukset sekä saksalaisen koulutuksen heikkous verrattuna muihin maihin.
  Jälkimmäinen ehkei ole se kaikista selvin asia, mutta sikäläiset eivät kovin arvosta oman maansa koulutusjärjestelmää. Ehkä on aiheellista kritiikkiä siis ilmassa. Samoin Suomessa on viimeiset ehkäpä noin 40 vuotta heikennetty koulutusta samalla kun muualla sitä on parannettu.
  Ennen täällä oli sentäs demarit jotka ajoi parempaa koulutusta, vaikkei hekään uskaltaneet herrojaan vastustaa ja pakkoruotsia kannattivat, nykyään ei yksikään puolue sitä tee. Pitkälti demarien ansiota on peruskoulun synty, mutta siihen jäi eli tahtovat yhä duunareista duunareita – tai nykyisellään työttömiä ja paremmasta väestä parempaa väkeä, hekin.

 3. Seppo Jokinen permalink

  Kolmas kertako sen toden viimeinkin sanoo EUn pankeista? En usko. Pankkien tarjoamat tasepaperit käy ensiksi läpi kansallinen pankkivalvoja ja sitten tehdään tarkistus eurooppalaisella tasolla Frankfurtissa. Kolmannen syynin tekevät vielä riippumattomat tilintarkastajat.
  .
  Kysymys kuuluu: mitä papereita pankit tarkastajilleen tarjoavat?

  Edelliselle kommentoijalle: Suomi ylikouluttaa valkokaulusköyhällistöään. Suomen todellinen ongelma on euro. Sekin mitä vielä viedään on nollakatteista tavaraa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: