Skip to content

Rahapolitiikka voi olla hulvatonta viihdettä – tapaus Riksbank

syyskuu 15, 2012

Rahapolitiikan ei tarvitse olla pienen akateemisen piirin sekä käsittämätöntä keskuspankkiirikieltä puhuvan teknokraattijoukon juttu. Ruotsi on tarjonnut esimerkin siitä miten rahapolitiikasta voidaan tehdä koko kansan seuraamaa viihdettä, joka räväkkyydessään vetää vertoja saippuasarjoille.

Jokunen aika sitten Aftonbladet julkaisi oheisen kuvan:

Kuvan jälkeisessä jutussa sanottiin muun muassa

”Jag kan inte känna ett förtroende för att Riksbanken fortfarande har ett inflationsmål om vi inte kan använda penning­politiken i ett läge där konjunkturen faktiskt kräver det”, sade Cecilia Hermansson, chef­ekonom på Swedbank i en intervju i går.

”Underlåter Riksbanken att sänka i det här läget tyder det på att direktionen de facto följer en annan politik och att något annat mål – oklart vilket – styr penning­politiken”, skriver ekonomen Klas Eklund på sin blogg.

Riksbanken bär ett stort ansvar.

Niinpa. Mitä järkeä on inflaatiotavoitteessa jos se estää järkevän rahapolitiikan toteuttamisen? Tuo kysymys pitäisikin kysyä jokaiselta hintavakautta ja rahan arvoa puolustavalta keskuspankkiirilta ja poliitikolta. Alkuperäinen Aftonbladetin juttu löytyy täältä.

Julkinen paine oli tehokasta. Riksbank laski korkoaan ja mitä ilmeisimmin aikoo toteuttaa myös muitakin rahapoliittisia toimenpiteitä. Lehdistötiedote täällä. Eiköhän se kruunun arvokin lähde tästä korjaantumaan eli laskemaan.

Mutta tuota hauskasti kuvitettua Aftonbladetin juttua edelsi julkisuuteen noussut rahapoliittinen riitä Riksbankin sisällä. Suuresti kunnioittamani Lars E. O. Svensson oli mennyt käytännössä julkisesti sanomaan monien Riksbankin johtoryhmään kuuluvien kollegoidensa olevan epäpäteviä tunareita. Asiaa koskeva artikkeli täällä.

Koska paine tehosi ja Riksbank laski korkoaan kirjoitti Svensson käytännössä julkisen anteeksipyynnön kollegoilleen. Tuo julkinen anteeksipyyntö löytyy täältä.

Jos pankki ei olisi laskenut korkoaan, niin tuskinpa Svensson olisi tuota anteeksipyyntöä esittänyt. Luulen, että hän olisi lipsauttanut uusia jännittäviä mielipiteitä julkisuuteen.

Mutta kuka väittikään, että rahapolitiikka on väkisin tylsää? Minun mielestäni Riksbankin seuraaminen on viime aikoina voittanut juonenkäänteillään monet viihdeohjelmat.

Olen itse asiassa ruotsalaisille kateellinen. Heillä on oma keskuspankki, joka ajaa oman maan etua rahapolitiikan keinoin. Lisäksi kyseinen keskuspankki on bonuksena tarjonnut aika ilahduttavaa viihdettä.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
  1. Eräs ystävä valitti naamakirjassa: blogin tekstit leikkaantuvat oikeasta reunasta lyhyeksi .. ainakin mun koneella (mac) ja selaimella (Chrome)

    • Jaa. En oikein tiedä mitä tolle pitäisi tehdä. On käytössä yksi WordPressin perustyyleistä. Katson josko auttaisi vaihtaminen. Ihmettelen.

  2. juu. ilmeisesti lukijaa harmitti kovasti, että ei saanut näkymään, mutta koko maailmaa ja heidän it-pulmia tuskin voi ratkaista. Tuntuuko wordpressi hyvältä? Tuo bloggeri oli kiva kun aloitin, mutta mielestäni googlen uudistukset käyttöliittymään (yrittävät tehdä kaikista palveluistaan samantyyppisiä, mikä tietenkin hyvä idea) ovat tehneet siitä raskaan, epäselvän ja useimmin käytetyt ja tehdyt toiminnot ovat turhan hankalasti ns. muun hötön takana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: