Skip to content

Saksan oikeuspäätös ja EVM – pelastuiko euro vai saiko se kuolemantuomion?

syyskuu 13, 2012

Markkinoiden reaktiot ovat olleet melkoisen iloisia Saksan perustuslakituomioistuimen EVM-häkkyrää koskevan ennakkopäätöksen perusteella. Osakekurssit ovat rallattaneet ja euro on vahvistunut. Päällisin puolin päätös vaikuttaakin vallan mainiolta – siis liittovaltion rakentamisen ja euron tulevaisuuden kannalta. Mutta kuten yleensä sanotaan, niin sielunvihollinen piileksii yksityiskohdissa. Katsotaan nyt kuitenkin jotain markkinareaktioita, ensiksi DAX:

EUR/USD:

Kyllä. Markkinat rakastivat päätöstä.

Yksityiskohdat ovat sitten kaikkea muuta kuin simppeleitä. Katsotaanpa mitä nuo yksityiskohdat eli päätöksen ehdot ovat:

  1. Saksan kokonaisriski rajattiin 190 miljardiin euroon.
  2. EVM:n pankkilisenssi torpattiin.
  3. Saksan Bundestagia kiellettiin hyväksymästä kansainvälisiä sopimuksia, joiden vuoksi Saksan taloudelliset sitoumukset kasvaisivat tavalla, joka ei ole ennustettavissa.
  4. Saksan osalta kaikkein pakettien hyväksymisen tulee mennä sekä Bundestagin että Bundesratin kautta.

Ensimmäinen oma reaktioni ennen noiden yksityiskohtien lukemista oli, että liittovaltio tulonsiirtounioneineen tulee emmekä me voi muuta kuin vikistä. Pidinkin markkinoiden innostunutta reaktiota oikeaan osuneena. Mutta yksityiskohdat ovatkin jotain muuta – sielunvihollinen piilotteli jälleen yksityiskohdissa.

Hetken mietittyäni asiaa alan olla taipuvainen siihen, että markkinoiden optimismille ei ole katetta. EVM jäi paperitiikeriksi kuten ennakoin täällä. Nyt pakettiin Espanja ja Italia, niin EVM on muisto vain.

Mitä suurimmalla todennäköisyydellä markkinat huomaavat saman kuin minäkin ja kriisi jatkuu jälleen. Ehkäpä entistä intensiivisemmin. Mielenkiintoista onkin mitä sitten seuraa.

Lisäksi kiintoisaa tulee olemaan se mitä ja kuinka EKP esittää seuraavaksi. Tähän mennessä EKP on esittänyt demokratiasta luopumista, mitä Barroso ilmeisimmin tukee täydestä sydämestään.

Mitähän seuraavaksi? Jos euro haluttaisiin pelastaa, niin EKP voisi harkita ihan aitoa vanhanaikaista rahapolitiikan löysentämistä. Mutta ilmeisesti demokratian ajaminen sivuraiteelle on houkuttelevampi vaihtoehto kuin rehellinen keskuspankkina toimiminen ja rahapolitiikan hoitaminen.

Arvioni saksalaisten päätöksestä perustuu asiakirjoihin, jotka löytyvät täältä.

Edit: Yksi mielenkiintoinen sähköpostilla saamani tulkinta on se, että Saksa avasi päätöksellä itselleen takaportin. Takaportin, jonka kautta Saksa voi poistua näistä juhlista laillisuuskysymyksiin vedoten. Suomellahan moista takaporttia ei ole – valitettavasti.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: