Skip to content

Kummallinen kännykkäviennin käppyrä – mistä selitys?

syyskuu 10, 2012

Otin uteliaisuuttani Tullin tilastoista Suomen kännykkäviennin käppyrän. Sen muoto on hyvin mielenkiintoinen.

Tarkoitukseni oli katsoa toisiko Nokian kännykkävienti jotain valaistusta siihen miksi Suomen palkkataso pomppasi vuoden 2005 jälkeen. Tullin tilastojen tuottama käppyrä ei kuitenkaan ollenkaan vastannut odotuksiani. Käppyrässä on käsittämätön nousu vuoden 2006 aikana.

Vuoden 2008 jälkeinen pudotus oli odotuksiani vastaava. Mutta mistä tuo vuoden 2006 huima nousupiikki? Mitä tapahtui? Onko tilastointi muuttunut vai mistä on kyse? Joka tapauksessa viime aikojen romahdus on ollut huima.

Olisin kiitollinen mikäli joku Nokiaa ja sen toimintaa paremmin tunteva kykenisi antamaan selityksen tuolle huimalle nousulle.

Edit: Erään (keskustelupalsta)kommentoijan pyynnöstä mukaan myös kännykkätuonti:

Vallan mielenkiintoista. Ehkä Salon tehtaan keskittyminen huippumallien viimeistelyyn näkyy tuossa. Mutta joka tapauksessa korutonta kertomaa siitä miten kännykkävalmistus Suomessa on kehittynyt. Hyvät selitykset yhä tervetulleita.

Edit2: Sain toisaalla kommentin, jonka mukaan kännyköitä (lähes valmiita tai jo täysin valmiita) kannatti syystä tai toisesta raijata Suomeen tuolloin halvalla ja myydä kalliilla ulos. Tuo selittäisi ilmiön. Lisäksi tuo selittäisi aikaisemmin ihmettelemäni ilmiön, jonka mukaan jo vuosituhannen vaihteesta laskutrendille lähtenyt hi-tech -vienti olisi yht’äkkiä pompannut ylöspäin juuri noina vuosina. Toisin sanoen aikaisemmassa viestissäni täällä esittämäni ihmettely hitekki-viennin hiipumisesta jo vuosituhannen alusta alkaen oli aiheellista. Itse asiassa tuo ilmiö ilmeisesti piilotti vaarallisen trendin, johon olisi pitänyt osata reagoida. Mutta vieläkään ei olisi myöhäistä devalvoida.

Ai niin, mutta perskutarallaa, sehän ei ole mahdollista kun on euro.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: