Skip to content

EKP:n suunnitelmassa ei rahapoliittista järkeä – liittovaltion synnyttäminen väkisin lienee tavoitteena?

syyskuu 6, 2012

Bloomberg uutisoi EKP:n uudesta suunnitelmasta. Bloombergin juttu täällä. Rahapoliittisessa mielessä suunnitelma vaikuttaa täysin järjettömältä. Tämä siis sillä oletuksella, että juttu pitää paikkansa.

Käytännössä suunnitelma ei tarkoita rahapolitiikan löysentämistä missään järjellisessä mielessä. Mikäli uutinen pitää paikkansa, niin se tarkoittaa suoraa tukea niille maille, joiden velkakirjoja ostellaan. Mikään toinen kansantalous kuin kohteena oleva kansantalous ei pääse nauttimaan EKP:n ostosten positiivisista vaikutuksista. Täysin käsittämätöntä, sillä EKP:n pitäisi keskuspankkina turvata vakaa ja luotettava rahapoliittinen ympäristö koko Euroalueelle.

Tuo suunnitelma ei sitä uutisoidussa muodossaan tee. Kaiken lisäksi uutisoitu ostosten vaikutusten sterilointi tarkoittaa rahapolitiikan de facto tiukentamista joissain Euroalueen maissa. Esimerkiksi Suomelle tämä tarkoittaa mitä ilmeisimmin entistä tiukempaa rahapolitiikkaa, mikä heikentää talouden kasvuedellytyksiä vaikeuttaen valtion rahatilannetta entisestään ja lisäten valtion velkaantumista.

Toisin sanoen EKP:n suunnitelma on rahapoliittisessa mielessä Suomen kannalta parhaassakin tapauksessa epäedullinen.

Mielenkiintoiseksi ja kunnolla jännittäväksi uutisen tekee seuraava kohta:

Draghi will stress conditionality of the program tomorrow, with the ECB likely to stop buying the bonds of any government that fails to meet the conditions it agrees to when it signs up for aid from Europe’s rescue fund — a precondition for ECB action — two of the people said. Another proposal is for the ECB to sell the bonds it has bought if a country doesn’t comply with the conditions, two of the officials said.

Ostosten ehdollisuus tarkoittaa sitä, että mikäli hallitukset eivät muuta lainsäädäntöään ja toimi muutenkin EKP:n haluamalla tavalla, niin EKP ampuu noita maita rahapoliittisella tuhoamissäteellä. Tuo tuhoamissäde ja sen pelkkä uhka merkitsevät valtioiden budjettien räjähtämistä palasiksi ja valtion alueelle toimivien yritysten toimintaympäristön merkittävää rahapoliittista epästabiiliutta.

Rahapoliittisessa mielessä EKP:n suunnitelma on täysin järjetön ja suorastaan vahingollinen. Valtapoliittisessa mielessä suunnitelma on mainio, EKP saa suoran vallan yli valtiollisten hallitusten ja vaaleilla valittujen demokraattisesti toimivien toimielinten.

Suunnitelman mukaan EKP:n valta ohittaa noiden maiden lainsäädännön ja luo maille varjohallitukset, joilla on todellinen valta. Euroalueen valtiot ovat luovuttaneet rahapoliittisen vallan EKP:lle ja toteutuessaan suunnitelma siirtää myös finanssipoliittisen ja lainsäädännöllisen vallan de facto EKP:lle.

Ei tarvita mitään hankalia sopimuksia liittovaltiosta, EKP hoitaa asian täysin demokraattisen päätöksenteon ulkopuolella.

Toteutuessaan suunnitelma tarkoittaa tukipakettia anoneen maan demokratialle kuoleman suudelmaa.

On vain ajan kysymys milloin tulee meidän vuoromme.

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
  1. Koska eurosta saa äänestää ? permalink

    Euron ihanuus se jaksaa vaan puhuttaa, kuinka ihmeessä pystytään toimimaan samassa valuutassa jos pitää samaanaikaan kilpailla ulkomaankaupassa (tuonti & vienti) ?
    Ruotsalaiset toimivat aikoinaan tässä meitä fiksummin, liittyivät EU:hun, mutta eivät Euroon.

  2. Pekka permalink

    On totta että meidän vuoromme tulisi. Epäilen kuitenkin että tämä loppuu ennen kuin jono meidän edessämme on tyhjä.
    Tuho jota Euro saa aikaan on niin kamalaa.En myöskään näe mitään ulospääsyä tästä tilanteeseen joka olisi stabiili. En näe muuta mahdollisuutta kuin Euron purkaminen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: