Skip to content

Luuleeko joku oikeasti että jos Suomi palaisi markkaan, niin markan arvo vahvistuisi eikä sille mitään voitaisi?

syyskuu 4, 2012

Hämmästyttävän usein törmää väitteisiin, joiden mukaan markan arvo vahvistuisi mikäli Suomi päättäisi siirtyä omaan valuuttaan nimeltä markka. Mielenkiintoiseksi väitteen tekee se, että moni väitteen esittäjistä vetoaa markkinoiden vaikutukseen ilmiön aiheuttajana. Lisäksi vedotaan auktoriteetteihin eli johonkin talousasiantuntijan titteliä kanniskelevan henkilön kommenttiin siitä, että niinhän se markka vahvistuisi.

Jos joku talousalalla toimiva esittää moista vakavissaan, niin suosittelisin alan vaihtoa. Sillä tuolloin on markkinoiden toiminnan ymmärrys jäänyt valitettavan vähäiselle. Erityisesti rahapolitiikan ymmärrys on talousihmiselle luvattoman heikkoa.

Kelluvan valuutan arvo on seurausta kysynnän ja tarjonnan vuorovaikutuksesta. Kuten Sveitsin keskuspankin esimerkki on osoittanut, niin pienen avoimen talouden kuten Sveitsin keskuspankki kykenee painamaan omaa valuuttaansa käytännössä rajattomasti. Suomeksi tuo tarkoittaa kykyä laskea oman valuutan arvoa miten paljon huvittaa.

Keskuspankki voi yksinkertaisesti päättää, että maan oma valuutta maksaakin vaikka 0,5US$ aikaisemmin 0.87US$ tason sijaan. Keskuspankki tekee tempun ilmoittamalla että yhdellä jenkkidollarilla saa kaksi yksikköä keskuspankin itsensä hallinnoimaa valuuttaa. Tuon jälkeen keskuspankki vain ”painaa” riittävästi omaa valuuttaansa jokaiselle sitä haluavalle.

Mikään markkina ei kykene ostamaan niin paljoa vaikkapa Sveitsin frangeja, että SNB joutuisi päästämään CHF:n vahvistumaan yli haluamansa tason. Poliittisista syistä SNB saattaa joutua luopumaan sidoksesta, mutta mitään taloudellista syytä moiselle ei ole.

Koska Suomen talous on aika viheliäisessä kunnossa verrattuna vaikkapa Sveitsin talouteen, niin en vastaaviin nousupaineisiin usko. Mutta oli paineita tai ei, niin Suomen pankki kykenee yksiselitteisesti laskemaan euroeron jälkeisen markan arvon niin alas kuin ikinä haluaa.

Toisin sanoen markka vahvistuisi vain jos sen annettaisiin vahvistua. Kelluvan valuutan voi aina devalvoida jos sattuu huvittamaan.

Mainokset

From → Uncategorized

4 kommenttia
 1. Teemu. O. permalink

  Jotenkin nyt vaan uskoo ekonomisteja enemmän kuin nimimerkillä kirjoittavaa blogistia. Että semmottis!

  • Mikään ei kuitenkaan estä perehtymästä asiaan myös omaehtoisesti. Olen tässä blogissani linkannut Riksbankenin johtajiin kuuluvan Lars E. O. Svenssonin tutkimukseen, joka kertoo saman asian. Tämä siis mikäli tarvitaan auktoriteetteja, sillä vastaavan tason ekonomisteja ei Suomessa ole yhtään.

   Uskoisinko ennemmin Lars E. O. Svenssonia vai jotain suomalaista ekonomistia? Ei vaikea valinta, Svenssonia.

   Ai niin, kannattaa lukaista myös SNB:n pääjohtaja Jordanin asiaa koskevat puheet/kannanotot. Muistaakseni olen linkannut niihinkin.

 2. Et sillee permalink

  Pankin omia asiantuntijoita kaikista viimeiseksi kuuntelisin, totuus vaan on, että loppujen lopuksi ihminen pyrkii ajattelemaan vaan omaa etuaan ja sen lauluja laulat kenen leipää syöt. Tutustuttuani talouteen olen huomannut yksityiset pankit koko talousjärjestelmän suurimmaksi ongelmaksi.

 3. Pekka permalink

  Ei itseasiassa tarvitse uskoa ketään, koska tätähän on jo kokeiltu käytännössä siellä Sveitsissä.
  Ja se toimi hyvin. Jos ei usko omia silmiään, ekonomistit tuskin voivat auttaa.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_franc
  On 6 September 2011 the SNB set a minimum exchange rate of 1.20 francs to the euro saying ”the value of the franc is a threat to the economy”,[15] and that it was ”prepared to buy foreign currency in unlimited quantities.”[16] In response to the announcement the franc fell against the euro, to 1.22 francs from 1.12 francs[17] and lost 9% against the U.S. dollar within fifteen minutes.[18] The intervention stunned currency traders since the franc had long been regarded as a safe haven.[19]

  On olemassa toinen paljon kiinnostavampi kysymys liittyen valuuttojen arvoon. Jos eurokriisiä aletaan hoitaa pääosin EKP:n avulla, kuinka se vaikuttaa Euron kurssiin muihin valuuttoihin verrattuna ja Saksan (satelliitteineen) Euron ulkopuoliseen kilpailukykyyn. Tasapainottaako raaka-aineiden kallistuminen siinä tilanteessa Saksan luonnottoman korkean kilpailukyvyn. Jos ei, onko seurauksena kauppasota?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: