Skip to content

Miksi Suomessa ei kannata pitää teollista toimintaa – koska suomalainen työ on hintaansa nähden tuottamatonta

syyskuu 3, 2012

Tuottamattomasta työstä ei kannata maksaa kovinkaan paljoa, ei ainakaan enempää kuin työn tuotto on. Kyseessä on yksi terveen toiminnan perusedellytyksiä ja sen pitäisi olla kaikkien tiedossa. En usko, että kukaan on asiasta kanssani eri mieltä.

Siksi onkin mielenkiintoista, että meidän kustannustasomme on pompannut melkoisesti verrattuna esimerkiksi Saksaan eikä palkkatasomme todellisuudessa ole tällä hetkellä mitenkään heikko moneen muuhunkaan Euroalueen maahan verrattuna. Mutta kannattaako suomalaisille maksaa niin hyviä palkkoja?

Yksi tapa arvioida sitä onko palkoista johtuva kustannustaso kohdillaan on arvioida tekemämme työn tuottavuutta verrattuna meidän kannaltamme kiinnostaviin maihin. Onneksi asiasta on olemassa varsin luotettavia OECD:n laskelmia. Katsotaanpa miltä tilanne näyttää meidän kohdaltamme vuotta 2011 koskevien laskelmien osalta:

Korotonta kertomaa.

Käytännössä nuo OECD:n luvut yksiselitteisesti kertovat, että tehtyä työtuntia kohden suomalaisella tuottavuudella ei voi kehua. Olemme vain hiukkasen parempia kuin monen parjaama Espanja, mutta selkeästi heikompia kuin koko Euroalue. Tehdyn suomalaisen työtunnin hinta ei siis saisi olla paljoa korkeampi kuin espanjalaisen työtunnin.

Ei ihme, että Ruotsi, Ranska, Saksa ja Tanska ovat meitä rikkaampia koska noissa maissa tehty työntunti on huomattavasti suomalaista vastinettaan tuottavampi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suomalainen työ on muuttunut tuottavuuteensa nähden liian kalliiksi.

Perinteisesti tällainen tilanne on ratkaistu devalvaatiolla. Mutta kuinkas nyt? Seuraammeko Kreikan viitoittamalla tiellä?

Edit: Heikko tuottavuus koskee siis koko kansantaloutta, ei pelkästään teollisuutta. Kokonaisuudessaan kustannustasomme on aivan liian korkea kansantaloutemme tuottavuuteen nähden – tämä siis riippumatta siitä missä toiminta on erityisen tuottamatonta ja missä tuottavampaa. Seuraamme joka tapauksessa hyvää vauhtia Kreikan antamaa esimerkkiä tuloihin ja tuottavuuteen nähden aivan liian korkeista palkoista.

Edit2: Olen käyttänyt termiä ”palkat” tarkoittamaan työn kokonaiskustannuksia. Eli sekä bruttopalkkoja että työn sivukuluja. Tämä tarkennuksena.

Mainokset

From → Uncategorized

4 kommenttia
 1. Dodi permalink

  Duunariako sitä jo syytetään, katso allaoleva linkki:
  http://ariojapelto.blogspot.fi/2011/03/tyon-hintako-tyottomyyden-syy.html

  • Työn tuottavuuden tekijöitä ovat muutkin seikat kuin duunarin ahkeruus – esimerkiksi teknologia, organisaatio yms. Työn tuottavuus kuitenkin yksiselitteisesti määrittelee sen kuinka paljon työstä kannattaa maksaa.

   Minä mielelläni maksaisin työntekijöille viisinkertaisen palkan nykyiseen nähden jos heidän tuottavuutensa kuusinkertaistuisi. Mutta jos heidän tuottavuutensa tuottama hyöty on vähäisempi kuin kustannukset, niin palkanmaksu loppuu lyhyeen.

   Mikäli tuottavuus on korkea voivat palkatkin olla korkeita. Alhainen tuottavuus ja korkeat palkat ovat malli, jota on Kreikassa kokeiltu varsin näkyvin seurauksin.

   Siinä mielessä Ojapelto kirjoittaa joko vastoin parempaa tietoaan tai ei tunne yritystoiminnan lainalaisuuksia.

   Edit: Yksi tapa nostaa tuottavuutta on keskittyä tekemään asioita, joista joku on valmis maksamaan korkean hinnan. Tuollainen työ ei kuitenkaan pysty kattamaan koko kansantaloutta.

 2. härkäräikkä permalink

  Olisi mielenkiintoista tietää lukemat teollisuudelle, joka on tärkeää Suomen viennille, mutta ei noita tilastoja oikein mistään saa. Yritin itse laskeskella työn tuottavuutta yleisesti teollisuudelle karkeilla luvuilla ja sain sille hieman parempia lukuja kuin koko kansantaloudelle. Mikä on näkemyksesi Suomen teollisuuden kilpailukyvystä?

  • Veikkaukseni on saman suuntainen kuin sinunkin: (vienti)teollisuuden tuottavuus lienee selkeästi parempi kuin koko kansantalouden. Valitettavasti ei ole kovaa dataa heittää kehiin, mutta katsellaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: