Skip to content

Vastuuttomuutta suomalaisten työntekijöiden työpaikkojen kanssa – SAK:n Lyly tekee europolitiikkaa kunnallisvaalien alla

syyskuu 2, 2012

Bongasin Ylen sivuilta jutun, jonka mukaan SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly puolustaa euroja ja Suomen eurojäsenyyttä. Minun täytyi lukea juttu pariin kertaan että kykenin sisäistämään mitä Lyly oikein tuossa sanoin.

Jutun mukaan Lyly nostaa suomalaisen palkansaajan eurojäsenyydestä saamiksi hyödyiksi alhaisen inflaation ja matalat korot. Vai niin, ilmeisesti vaalit ovat lähestymässä ja demareilla on hätä kun eurokriisi senkun pahenee ja euro-on-hallituspuolueille-pyhä-asia.

Syynä siihen, että demareiden on vaikea sanoa poikkipuolista sanaa eurosta ja eurojäsenyydestä, vaikka eurojäsenyys on ollut kilpailukyvyllemme tuhoisaa, on tietenkin eurojäsenyyden historiassa. Meidät johdattivat eurojäsenyyteen Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö. Tämän vuoksi järkevän europolitiikan tekeminen on lähes mahdotonta sekä demareille että kokoomukselle. Joutuisi tunnustamaan, että tulipa tehtyä koko Suomen itsenäisyyden ajan tuhoisin talouspoliittinen päätös.

Käsitys matalan inflaation riemuista on aika mielenkiintoinen. Yksi OECD-maiden matalimmista inflaatioista on pitkään ollut Japanissa, jossa teollisuus on ollut hätää kärsimässä aina siitä alkaen kun BoJ päätti jostain kummallisesta syystä 1990-luvun alussa, että inflaatio-on-pahasta-me-halutaan-nollainflaatio. Ei ole voinut pahemmin kehua Japanin vähäisen inflaation riemuilla.

Toinen kummallinen Lylyn väite liittyy matalaan korkotasoon. Onko matala korkotaso automaattisesti mikään työntekijöiden kannalta mielekäs tavoite? On tietenkin kivaa jos omasta lainasta maksaa alhaista korkoa, mutta alhaiset korot kertovat myös alhaisista tuotto-odotuksista, mitkä taas eivät ole ollenkaan niin kiva juttu.

Ilmeisesti Japani, jossa on ollut alhainen inflaatio ja matalat korot pitkään ovat siis eräänlainen duunarin paratiisi? Maa, jossa duunareiden reaalitulot ovat laskeneet ja kansantuote pienentynyt? Maa, josta teollisuus on karannut ulkomaille juuri liian korkean valuuttakurssin ja alhaisten tuotto-odotusten vuoksi? Maa, jossa työttömyys on sodanjälkeisen ajan korkeimmalla tasolla juuri samaan aikaan kun inflaatio on ollut alhaista ja korot matalia?

Totta kyllä on, että koska Japanilla on oma valuutta voi Japani viimeisessä paniikkipaikassa painaa riittävästi jenejä valtion mielipuolisen valan maksamiseksi. Suomella ei ole sitä mahdollisuutta koska meillä ei ole omaa keskuspankkia. Valtionvelkamme kyllä kasvaa ihan kiitettävää vauhtia, mutta eiköhän se Japanin taso tätä menoa ole ihan realistinen tavoite.

Uskomatonta, että Suomen suurimman palkansaajajärjestön puheenjohtaja puolustaa julkisesti toimintamallia, joka on järjestön jäsenistön etujen vastaista.

On masentavaa, että SAK:n Lyly on valmis myymään suomalaisen palkansaajan turvatakseen demareiden kunnallisvaalimenestyksen.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: