Skip to content

Kriisimailla menee entistä huonommin ja sitä iloitaan edistymisenä – Spiegelin juttu

elokuu 31, 2012

Spiegel uutisoi, että kriisimaiden taloudet olisivat kääntymässä. Artikkeli sanoo rivien välissä enemmän kuin varsinaisessa tekstissä – kuten suuri osa muutakin eurokriisiä koskevaa uutisointia. Muutama kohta ansaitseekin erityishuomiota.

Ensimmäinen raportin huomio on, että Kreikassa ovat työvoiman yksikkökustannukset pudonneet 15% vuodesta 2010. Hienoa, mutta saman aikaisesti Kreikan talous on supistunut 27% huipustaan. Tämä tarkoittaa siis nominaalista supistumista. Vastaavasti Irlannin talous on IMF:n lukujen mukaan supistunut 24% huipustaan ja Espanjan talous 15% (luvut ovat NGDP henkeä kohden laskettuna). Tuo nominaalien tulotason supistuminen tarkoittaa käytännössä katastrofia velkaisille kotitalouksille, sillä velkoja ei ole leikattu samaan tahtiin.

Jokainen asuntovelallinen voi miettiä mitä tapahtuu jos ”sisäinen devalvaatio” leikkaa bruttopalkoista pois vaikkapa 20%. Kuinka monelta jää laina maksamatta ja kämppä päätyy vasaran alle? Veikkaisin, että aika monelta.

Toinen mielenkiintoinen seikka on se, että raportissa suitsutetaan kriisimaiden kykyä saada CAB-lukunsa parempaan tilaan. No, totta kai tuonti tipahtaa jos talous putoaa siinä määrin kuin kriisimailla on pudonnut. Selitykseksi riittäisivät pelkät työttömyysluvut, jotka vuoden 2012 osalta ovat IMF:n ennusteen mukaan Irlannille 14,5%, Kreikalle 19,4% ja Espanjalle 24,2%. Vuoden 2012 ennustettu työttömyys on kaikissa maissa pahempi kuin kertaakaan aikaisemmin koko kriisin aikana.

Kolmas tuossa jutussa esiin tuleva seikka kertoo karua kieltään kriisimaiden rahapoliittisesta tilanteesta. Suora lainaus:

Exporters are suffering from the fact that the crisis is making it virtually impossible for potential buyers in other euro-zone countries to obtain bank loans. In Greece, in particular, companies have practically no way of borrowing money right now, the report stated.

Todella tylyä kertomaa. Kriisimaissa yritysten lainansaantimahdollisuudet ovat olemattomat, mikä tarkoittaa noiden maiden talouksille täysin sopimatonta, liian tiukkaa rahapolitiikkaa ja siitä seuraavaa erittäin vaikeaa lainansaantia. Niittaa myös Saksan vientikoneen kun asiakkaat eivät kykene ostamaan mitään.

Toisin sanoen kriisimailla menee käytännössä entistä huonommin. Mutta valitsemalla sopivat mittarit voidaan sitäkin iloita menestymisenä samalla kun vielä jollain lailla menestyneiden euromaiden taloudet alkavat sakata juuri siksi, että kriisimaat ovat tipahtaneet vetäen muun Euroalueen perässään.

Sarkastisena loppukommenttina voikin sanoa, että ilmeisesti kriisin hoito on onnistunut täydellisesti kun tätä vauhtia koko Euroalue on kohta samassa tilassa kuin PIIGS-maat. Onhan sekin tasaavaa ja solidaarista europolitiikkaa kun suistetaan kaikki yhtä surkeiksi.

Hyvin menee, mutta menköön.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
  1. You’ve got mail.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: