Skip to content

Onko eurojäsenyys ollut viennillemme hyväksi – pitääkö väite markkinoiden avautumisesta paikkansa?

elokuu 22, 2012

Julkisessa sanassa on ollut jonkin verran väitteitä siitä, että eurojäsenyys on avannut viennillemme markkinoita. Katsotaan muutamaa tilastoa ja mitä niistä voisi päätellä.

Ensiksi katsotaan tavaravientiä pelkälle Euroalueelle eurojäsenyytemme aikana:

Kuten kuvasta näkyy, niin aluksi vienti laski, sitten nousi ja on nyt jälleen suurin piirtein samalla tasolla kuin eurojäsenyyden alussa. Euroalueen vientimme on toisin sanoen noudattanut aika lailla tarkkaan Euroalueen suurta buumia. Vertailun vuoksi onkin syytä katsoa tavaraviennin kehitys kaiken kaikkiaan.

Tavaravienti muualle kuin Euroalueelle on selvästikin toipunut paremmin kuin vienti Euroalueelle. Lisäksi ilmeistä on, että eurojäsenyys ei ole ollut tavaraviennin kannalta mikään oleellinen asia, ei varsinkaan 2008 alkaneen kriisin alun jälkeen. En äkkiseltään kyennyt päättelemään miten merkittävä osuus EU-jäsenyydellä on, voi hyvinkin olla merkittävä, mutta eurojäsenyys ei ole ollut mikään positiivinen tekijä ainakaan näin pikaisella katsomisella.

Koska palveluviennistä puhutaan paljon, niin katsotaanpa sitäkin:

Palveluvienti on näköjään kasvanut eniten Euroalueen ulkopuolelle ja palveluviennin kasvu Euroalueelle on ollut itse asiassa suhteellisen vähäistä verrattuna palveluviennin kokonaismäärän kasvuun. Jälleen voi päätellä, että eurojäsenyydestä ei ole ollut mainittavaa hyötyä.

Kaiken kaikkiaan väitteet eurojäsenyyden autuaaksi tekevästä vaikutuksesta vientiin ovat ilmeisen harhaisia. EU-jäsenyys on mitä todennäköisimmin vaikuttanut huomattavan positiivisesti koska EU:lla on sopimuksia ympäri maailmaa ja toisten EU-maiden markkinat ovat paremmin avoinna kuin ennen. Mutta eurojäsenyyttä ei moiseen ole tarvittu.

Toisin sanoen eurojäsenyys ei mitenkään ilmeisesti ole ollut viennille erityisesti eduksi – jos olisi ollut, niin vienti Euroalueelle olisi vetänyt paremmin kuin on. EU-jäsenyys taas on mitä todennäköisimmin ollut eduksi.

Tällä hetkellä näyttääkin siltä, että eurojäsenyydestä on viennin kannalta enemmän haittaa kuin hyötyä.

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
  1. noonez permalink

    hyvät käppyrät.
    Sietäis saada enemmän julkisuutta, kun noita väitteitä Euron parhaudesta Suomelle toitotetaan joka päivä.

    • Totta. Juuri euron puolustajat ovat esitelleet lukuja kaikkein vähiten. Syynä lienee se, että niitä euron autuutta todistavia lukuja ei pahemmin löydy. EU-jäsenyys on ollut selvästi hyväksi viennille, euro ei.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: