Skip to content

Helsingin Sanomat 22.8.2012, eurokriisi ja älyllisyyden puute

elokuu 22, 2012

Mikael Pentikäinen kirjoittaa Euroalueen kriisistä Helsingin Sanomien nettisivulla. Kirjoituksessaan hän nimeää tilanteen yhdeksi perustavankaltaiseksi syyksi poliittisen epä-älyllisyyden.

Ellei itse aihe olisi niin vakava, niin tuntisin melkoista huvittuneisuutta siitä, että Pentikäinen itse syyllistyy kirjoituksessaan uskomattomaan epä-älyllisyyteen. Ehkä hänen puolustuksekseen on sanottava, että samaan sivistyksen ja älyllisyyden puutteeseen syyllistyvät monet suomalaiset tiedotusvälineet. Itse asiassa ei äkkiseltään tule mieleen yhtään, joka ei syyllistyisi samaan epä-älyllisyyteen ja suoranaiseen perusosaamisen puutteeseen.

Milton Friedmanin tieteellisen uran tuottamien tulosten jälkeen ei kenellekään pitäisi olla epäselvää, että velkakriisit ovat aina nominaalisia kriisejä. Liian alhainen nominaalinen kasvu sekä nominaalinen verotulojen puute ovat aina rahapoliittisia ilmiöitä. No, oikeastaan asian olisi pitänyt olla selvä jo Irving Fisherin uraa uurtavan rahapoliittisen työn jälkeen. Toisin sanoen velkakriisit ovat käytännössä aina ratkaistavissa rahapoliittisin keinoin – kuten edellisen suuri lama 1930-luvulla ratkaistiin luopumalla kultakannasta. Täytyy myöntää, että joissain tapauksissa saattaa myös fiskaalisesta puuhastelusta olla hyötyä ennen kaikkea ihmisten odotusten muokkaamisessa.

Suurena syynä koko Euroalueen ongelmiin on juuri alueella harjoitettu rahapolitiikka, joka on mitoitettu Saksan taloudellisen ja poliittisen ilmapiirin mukaan. Muun muassa Helsingin Sanomien koko huomio tuntuu keskittyneen pelkästään sekä koti- että ulkomaiseen fiskaaliseen puuhasteluun. Euroaluetta kuristava rahapolitiikka sekä EKP:n ilmeiset, vaikutuksiltaan hyvin vakavat virheet ovat jääneet huomiotta.

Kaiken kaikkiaan kertoo hyvin yllättävästä talouspoliittisesta epä-älyllisyydestä, että maan suurimman sanomalehden pääkirjoituspalstalla ei ole pahemmin otettu kantaa Euroalueen ongelmien rahapoliittiseen luonteeseen.

Itse asiassa olen samaa mieltä kuin Pentikäinen: koko kriisi sitä koskevine keskusteluineen sekä analyyseineen että ratkaisuehdotuksineen on osoitus huomattavasta epä-älyllisyydestä.

Samalla tavoin kuin Suomi on luopunut talouspolitiikan toisesta perusulottuvuudesta, rahapolitiikasta, on rahapolitiikka tuntunut kadonneen kokonaan lehtien ja vaikuttajien sekä niin sanotun älymystön edustajien analyyseistä ja julkisista puheenvuoroista. Se jos mikä on todellista epä-älyllisyyttä.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
  1. Tätä esiintuomaasi rahapoliittista ongelmaa ei voida tuoda esiin, koska silloin kävisi ilmi, että euro ja euroinstituutiot ovat syvältä /c:stä. Siksi Pentikäinenkin löytää ne ”tavalliset epäillyt”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: