Skip to content

Tekeekö EKP politiikkaa keskuspankkina toimimisen sijaan?

elokuu 20, 2012

Lukaiskaa Karl Whelanin kirjoitus Forbes-lehdestä. Kirjoituksen mukaan EKP teki tuntuvassa määrin politiikkaa keskuspankkina toimimisen sijaan painostaen Irlantia hakeutumaan EMU-IMF -kuvioon eli käytännössä luopumaan taloudellisesta itsenäisyydestään. Kirjoitus löytyy täältä. Mikäli kirjoituksen faktat pitävät paikkansa – pidän niitä hyvin paikkansapitävinä koska muualta kuulemani seikat vihjaavat samankaltaiseen toimintaan toisten kriisimaiden osalta – on EKP keskuspankiksi hämmästyttävän aktiivinen poliittinen toimija.

EKP varjelee itsenäisyyttään mutta ei ilmeisestikään yhtään arkaile sekaantua itsenäisten valtioiden politiikkaan.

Ylikansallinen instituutio, jolla on oma poliittinen agenda ja joka hallitsee talouspolitiikkamme toista kulmakiveä eli rahapolitiikkaa.

Vaikuttaa aika pelottavalta kun katsoo Irlannin, Kreikan, Portugalin ja piakkoin myös vähän isompien maiden kohtaloa.

Tämäkö on se Euroopan ydin missä haluamme olla mukana?

Mainokset

From → Uncategorized

11 kommenttia
 1. Gondo permalink

  Tietenkin EKP:llä tulee olla valtaa, eihän sillä ole muuten mitään uskottavuutta. Eurooppa on valtioiden yhteenliittymänä niin jäässä ettei vaikeiden päätösten teosta tunnut tulevan mitään. EKP voi auttaa kiperässä tilanteessa, ja hyvä niin.

 2. Eli on vain hyvä asia jos kansallisen lainsäädännön ja demokraattisten mekanismien ulottumattomissa olevat virkamiesmandariinit voivat haluamallaan tavalla sekaantua valtioiden sisäisiin asioihin?

  Tästä olen rajusti eri mieltä. Jos keskuspankki harrastaa demokratian kannalta vahingollista politiikkaa, niin demokratialla pitää keinot puuttua asioihin. Nyt ei ole ellei eurosta eroamista lasketa.

 3. DeFacto permalink

  kun puhutaan finanssijärjestelmästä ylipäätään niin kannattaa tutustua

  https://docs.google.com/file/d/0B9TMDnzhBdvRUlpjQ1o5M0RGX00/edit?pli=1

  (siellä se on tyhjentävästi selitetty)

 4. DeFacto permalink

  ei tietenkään ja toivoisinkin, että pystyisit siinä esitettyjä väitteitä kyseenalaistamaan ?

 5. miksi ihmeessä joku kellarikaveri olisi onnistunut keksimään taloustieteistä ihan uudet näkökulmat, ja miksi ihmeessä muiden pitäisi ottaa tämä ”hopea on rahaa, Mises valepuvussa, spämmätty ympäri nettiä”-ajattelu vastaan todistusvastuullisina? Siitä vaan peer review-prosessiin, ja palaa asiaan, kun tuubasi on läpäissyt tieteellisen seulan.

  • DeFacto permalink

   Eihän asia mikään uusi ole, eikä asialla ole vain yksi kaveri mutta internetin tuoma vapaus ilmaista mielipiteitä on varmasti tässä merkittävä tekijä, toinen on maailmalla oleva huikea velanmäärä ja kun sitä vaan tuntuu olevan kaikilla niin uteliaisuuttaan ihminen etsii tälle selitystä. Ymmärrän täysin nykyisiä taloustutkijoita, että sitä vaan opppii elämään valheenkin kanssa jos vaan on aina elänyt, joulupukkiinkin niin moni mielellään uskoo.

 6. tämän on muutamakin taho hyvillä argumenteilla ampunut alas, mutta kun se ei riitä – se spämmätään keskustelupalstoille yhä uudestaan ja uudestaan. En ihan oikeasti jaksa alkaa rivi riviltä kumoamaan dokkaria. Ymmärrän täysin nykyisiä ebolakani-evankelisoijia, että sitä vaan oppii elämään valheenkin kanssa jos vaan on aina elänyt, joulupukkiinkin niin moni mielellään uskoo.

  • Ehkä parhaiten moneen pureva on ebolakanin väite siitä, että raha on velkaa. Useille fiat-raha nyt vain on pirun vaikeasti ymmärrettävä asia.

 7. DeFacto permalink

  eli epäselväksi jäi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: