Skip to content

Espanjan luhistuminen jatkuu – tätä ei korjata ilman EKP:n painokonetta tai omaa valuuttaa

elokuu 20, 2012

Viimeisimmät Banco de España:n julkaisemat luvut Espanjan monetaarisesta luhistumisesta ovat karua katsottavaa. Luvut alkavat olla sitä luokkaa, että Espanjan ”pelastaminen” edes samalla tavoin kuin Kreikkaa ”pelastetaan” ei enää onnistu millään muulla keinolla kuin keskuspankin toimenpiteillä. Eurovaltioiden veronmaksajilla ei yksinkertaisesti ole kykyä tämän hoitamiseen verovaroista.

Sitten varsinaisiin tilastoihin. Poimin parhaat kuvat Espanjan keskuspankin omista raporteista. Halukkaat löytävät tarkemmat luvut pankin sivuilta.

Espanjan talouden koosta johtuen luvut ovat niin suuria, että koko Suomen kansantaloudella paikattaisiin ehkä Barcelonan alueen ongelmia. Jonkun aikaa.

En kykene keksimään kuin kaksi tapaa Espanjan luhistumisen estämiseksi: Espanja ottaa käyttöön oman valuutan ja antaa sen arvon devaltoitua tuntuvasti tai EKP painaa niin paljon rahaa, että kaikille varmasti riittää.

Painokoneen käytössä tosin on se ongelma, että Bundesbank vastustaa.

Espanjalla tilanne on akuuttina päällä. Espanjan on jo mittakaavasyistä mahdotonta mennä Irlannin tai Kreikan tietä, muilla Euroalueen valtioilla ei yksinkertaisesti ole riittävästi rahaa Espanjan pyörittämiseen samalla tavoin Irlantia ja Kreikkaa on ”pelastettu”.  Vain EKP omaa keinot tilanteen korjaamiseksi.

Oikea sana on setelirahoitus.

 

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: