Skip to content

Kuinka kullan hinnan käy kun hyperinflaatiota ei näyttäisikään tulevan?

elokuu 18, 2012

Financial Timesissä on artikkeli kullan hinnan kehityksestä. Kuten artikkelissa todetaan, niin hinta on tullut huipustaan alas. Syynä lähinnä se, että Kiina ja Intia, jotka ovat olleet suurimpia ostajia, eivät olekaan ostaneet fyysistä kultaa ennakoitua tahtia.

Moni spekulaattori on hankkinut kultaa turvautuakseen tulevaa hyperinflaatiota vastaan. Mutta sitä ei ole vieläkään tullut vaikka neljä vuotta on jo odotettu. Inflaatio on vieläpä mokoma painunut ennätysalas Euroalueella eikä ole mainittava USA:ssakaan.

Kullan hintaa ovat mitä ilmeisimmin nostaneet kullasta innostuneiden odotukset pikaisesta ja rajusta inflaatiosta. Mutta inflaatio on antanut odottaa itseään eikä esimerkiksi Jenkkilän inflaatio-odotukset oikein anna aihetta olettaa tilanteen muuttuvan kovinkaan pikaisesti.

Ei ihme, että usko pikaiseen inflaatioon alkaa heikkohermoisimpien kullan ostajien mielissä vähän heikentyä. Mikäli heikentyminen on riittävää, niin kullan hinnalle voi käydä nyt samoin kuin 1980-luvun alussa, jolloin moni sijoittaja poltti hintakuplan puhjetessa näppinsä ja pahasti.

Koska itselläni ei ole kullassa kiinni mitään muuta kuin uteliaisuutta, niin tilanteen seuraaminen tuottaa ylimääräistä hauskuutta. Hauskuutta lisää se, että inflaatiolla pelottelu oli ihan perus kansantaloudellisten analyysien perusteella hölynpölyä kuten nyt on käytännössä nähty.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: