Skip to content

Nuorisotyöttömyys joissain EU-maissa – Euroalue tuhoaa tulevaisuuttaan

elokuu 17, 2012

Yleisesti ottaen korkea nuorisotyöttömyys kertoo siitä, että kyseisellä kansantaloudella on vakavia ongelmia ja lisää ongelmia luvassa. Valmistumisen jälkeinen ensimmäinen kunnon työpaikka tai muuten vain ensimmäinen kunnon työpaikka on oleellisen tärkeä nuoren tulevan työuran kannalta.

Nuorten tuleva työura on oleellisen tärkeä koko kansantalouden kannalta. Asiallinen työpaikka ja kohtuullinen toimeentulo nuorille on varmimpia keinoja saada koko talous pyörimään kunnolla sekä polku kaikkien vaurastumiseen. Vanha sanonta siitä, että sen minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa pätee monessa asiassa. Työnteko ja työmoraali kuuluvat tuollaisiin asioihin. Lisäksi niillä on merkitystä koko talouden menestymisen kannalta.

Otin uteliaisuuttani pikku käppyrän muutamasta EU-maasta. Valitan, että datat ovat vähän vanhoja sillä tämän vuoden lukuja ei ole mukana, mutta trendi on noinkin vanhoista datoista nähtävissä.

Näyttää olleen euroaika suuri menestys Irlannille, Espanjalle, Kreikalle ja Italialle myös tässä mielessä. Eiköhän meidän suhteellisen kilpailukykymme rapautuminen tule pikapuoliin näkymään myös näissä luvuissa – ilmeisesti meillä Suomessa asioita on kaunisteltu julkisen velanoton avulla.

On kyllä totta, että mikäli nuorisotyöttömyys on nousukautena ollut yli 20% kuten Ranskassa, Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa, niin maan työmarkkinoita ei voi kehua kovinkaan dynaamisiksi. Mutta kyllä nuo käppyrät kertovat tylyä kieltään yhteisvaluutan vaikutuksista myös tällä sektorilla. Jos kilpailukyky rapautuu, niin nuorisotyöttömyys on yksi niistä negatiivisista indikaattoreista, jotka pomppaavat ylös koska ei ole niitä oman valuutan tuomia mekanismeja, joilla nuorten tekemän työn hinta voitaisiin skaalata kilpailukykyiselle tasolle. Myöskään Euroalueen alhainen pohjainflaatio ei anna tilaa tuolle skaalaukselle.

Kiitos euro. Miljoonat nuoret Italiasta, Kreikasta, Irlannista ja Espanjasta kiittävät sinua.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: