Skip to content

Keskuspankkien itsenäisyys – onko itsenäisyydelle todellisia perusteita?

elokuu 15, 2012

Tämän meneillään olevan kriisin rahapoliittinen luonne sekä aina avuliaan EKP:n edustajien viimeaikaiset lausunnot siitä, että poliitikkojen pitää toimia eikä EKP:n, on saanut minut harkitsemaan uudelleen aikaisemmin selviönä pitämääni ajatusta keskuspankin riippumattomuudesta. Nykyisellään keskuspankit kuten EKP, FED ja BoJ voivat tehdä taloudelle millaista vahinkoa tahansa ilman, että niiden johto on kenellekään vastuussa yhtään mistään.

Pääasialliset syyt, joiden vuoksi olen alkanut miettiä uudelleen keskuspankin itsenäistä asemaa ovat:

  1. Keskuspankki on saanut valtuutuksensa rahapolitiikan hoitamiseen valtiolta, jonka johto on (demokratioissa) demokraattisesti valittu.
  2. Keskuspankki, joka on immuuni demokraattiselle prosessille on hyvin epäilyttävä organisaatio.
  3. Jokainen vaikutusvaltainen organisaatio tarvitsee valvontaa edes demokraattisten vaalien tuoman mekanismin kautta. Valvonnan ulkopuolelle lipsahtanut organisaatio saattaa päätyä toteuttamaan jotain käytännössä nerokkaan tuhoisaa toimintamallia ja periaatetta juuri siksi, että se on mahdollista eikä siitä seuraa rangaistusta.
  4. Kaiken valvonnan ja vastuun ulottumattomiin pääseminen on hyväpalkkaisen virkamiehen unelma. Käytännössä kokemus onkin osoittanut, että valvonnan ulkopuolelle lipsahtaneen virkamiehen puhumattakaan virkamiesjoukosta työteho ei ainakaan parane eikä toiminnan järkevyys lisäänny.
  5. Koskemattomuus tuottaa lisäksi melkoisen määrän elitismiä ja tietoisuuden tuosta koskemattomuudesta. Vähän tyyliin ”Syökööt leivoksia”.

Tätä kirjoittaessani tuli mieleeni muun muassa EVM:n työntekijöiden suojattu asema. Vaikka EVM:n palkkalistoilla oleva suomalainen tekisi tietoisesti Suomelle suuren vahingon olisi hän kaiken rankaisutoiminnan ulottumattomissa. Ei mikään hyvä edellytys tehokkaan ja järkevän toiminnan synnyttämiseksi.

Alan vähitellen taipua ajatukseen siitä, että keskuspankkien ei pitäisi olla täysin riippumattomia. Olen siis vähitellen samaa mieltä kuin presidentti Ronald Reagan, jonka mielestä FED:n riippumattomuus ei ollut järkevää. Joulukuussa 1984 hän yrittikin saada FED:n riippumattomuuden kumottua ja Paul Volckerin taloutta kiristävän rahapolitiikan enemmän kasvua tukevaksi.

Tuossakin unohdetaan se, että FED oli suoraan USA:n hallituksen määräysvallassa toisen maailmansodan alusta aina vuoteen 1951. Syynä se, että hallitus yksinkertaisesti koki rahapolitiikan liian tärkeäksi tuossa tilanteessa, että se olisi voitu jättää pankkiirien huoleksi.

Ai niin, lisäksi yksi erityisesti EKP:n osalta sen riippumattomuuden oikeutusta heikentävä piirre on se, että juuri ne samat keskuspankkiirit jotka jaksoivat joka käänteessä muistuttaa rahapolitiikan järkevyyden merkityksestä talouden hyvälle kehitykselle kieltäytyvät täysin hyväksymästä pienintäkään vihjettä siihen suuntaan, että heidän itsensä toteuttamalla rahapolitiikalla olisi mitään tekemistä Euroalueen taloutta kohdanneen hidastetun katastrofin kanssa.

Tämä siitä huolimatta, että yksinkertaisimmatkin rahapoliittiset ja kansantaloudelliset analyysit kertovat EKP:n virheellisten päätösten olleen suurimpia syitä ongelmien laukeamisessa ja toipumisen osoittautumisessa käytännössä mahdottomaksi. Samat analyysit kertovat, että ainoa toimija, joka voisi muuttaa kurssin on EKP. EKP kuitenkin kieltäytyy kaikesta vastuusta ja kaikesta toiminnasta.

Oli kieltäytymisen syynä joko aikaisemmin huomioimani rahapolitiikan sopivuus Saksalle ja Bundesbankin rooli EKP:n päätöksenteossa tai mikä tahansa muu seikka, niin EKP:n tietoinen politiikka, joka syöksee suuren osan Euroaluetta taloudelliseen katastrofiin on kauhistuttava esimerkki siitä miksi täysin riippumaton keskuspankki on vaarallinen.

Valtion johdolla täytyy olla viime kädessä mahdollisuus lähettä vaikka armeija pidättämään keskuspankin johto mikäli rahapolitiikka on osoittautunut lähinnä vaaralliseksi. Mutta EKP:n tapauksessa tempun tekeminen ei onnistuisi esimerkiksi Espanjan, Italian tai edes Ranskan hallitukselta mitenkään helposti – puhumattakaan Suomen hallituksesta.

Virkamiehet, jotka eivät ole vastuussa kenellekään muulle kuin itselleen ovat vaarallisia.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: