Skip to content

Pelko pois – markan yliarvostus euroeron jälkeen on harhainen pelko

elokuu 5, 2012

Yksi tämän kriisin aikana esille tulleista kummallisista väitteistä on lähes taianomainen hokema siitä, että mikäli Suomi eroaisi Euroalueesta, niin kärsisimme valuutan arvon rajusta noususta. Toisin sanoen tuon väitteen perusolettamuksena on se, että neo-FIM yhtäkkiä pomppaisi arvoltaan verrattuna muihin valuuttoihin. Tuota väitettä on viljelty sekä erilaisissa julkisuudessa esiintyneissä kommenteissa ja muun muassa Suomen eurojäsenyyttä käsittelevässä GnS Economics –firman raportissa, joka löytyy täältä (yritän palata tuohon raporttiin ja muihin Suomen euroeroa koskeviin rapsoihin joskus myöhemmin). No, tuo väitehän on yksinkertaisesti hölynpölyä.

Väittää vääräksi todistamiseksi riittää oikeastaan yksi ainoa sana, joka on: SNB.

Kuten SNB on tämän kriisin aikana osoittanut oikein havainnollisesti, niin keskuspankki, joka ei turhia hörhöile, kykenee painamaan oman fiat-rahansa arvon haluamalleen tasolle. Yksikään keskuspankki, joka on tosissaan päättänyt heikentää oman valuuttansa arvoa ei ole siinä koskaan epäonnistunut. Hermot ovat tietenkin saattaneet pettää ennenaikaisesti, jolloin valuutan arvo on sitten päästetty nousuun. Mutta tuolloin onkin enemmän kyse hermoista kuin asian vaikeudesta tai mahdottomuudesta.

Toisin sanoen on niin, että jos Suomi eroaisi Euroalueesta, niin pelottelut Suomen markan rajusta arvonnoususta ja sitä kautta syntyvästi lisähankaluudesta viennille ovat perusteetonta pelottelua. Tuollainen olisi mahdollista ainoastaan siinä tapauksessa, että Suomen pankki käyttäytyisi ammattitaidottomasti ja typerästi.

Mikäli Suomen pankki hoitaisi oman leiviskänsä eron jälkeisessä tilanteessa, niin markan arvoa kannattaisi mieluummin painaa alas kuin antaa nousta tai pitää entisellään. Valuutan arvon alaspainamisella eli rahapoliittisilla keinoilla voisi lisäksi potkukäynnistää Suomen talouden kuten kommentoin täällä.

Tämä siis olettaen, että markkaan oikeasti kohdistuisi nousupaineita. En ole noista paineista kovinkaan varma, sillä en pidä kansantaloutemme fundamentteja niin hyvinä kuin usein annetaan ymmärtää.

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
  1. ikuturso permalink

    Olisit voinut aloittaa viimeisellä kappaleella.

    Siis kuten hommaforumin talouskeskustelussa tätä puitiin, niin AAA-hype voi hyvin saada Suomen Markan arvon pompsahtamaan heti mahdollisen euroeron jälkeen. Jos siinä vaiheessa aletaan painaa rajusti rahaa, voi seurauksena olla kurssisyöksy AAA-hypen haihduttua hirvittävän setelinpainantaoperaation jälkeen.

    Itse uskoisin, että Markan arvo voisi nousta, ja mielestäni ennen korjaavia operaatioita pitäisi odottaa hetki markkinoiden tasaantumista. Siksi aihe on ihan huolestumisen arvoinen, koska saattaisimme joutua muutaman kuukauden elämään yliarvostetunkin valuutan kanssa.

    Mutta kuten kirjoitat, Tilanne olisi Suomen Pankin korjattavissa koska tahansa. Mutta hätiköimään en lähtisi.

  2. Oma veikkaus on myös maltillisesti heikomman markan puolella – 5-10% todnäk. Euroa vastaan kurssin asettuminen on sitten ihan oma juttunsa. Rahapolitiikan hyvä puoli on, että sitä voidaan säädellä. Tasapainoilua kahden tekijän – kilpailukyvyn ja tuontienergian välillä – sitähän se olisi. Olisi hyvä eritellä aina, tarkoitetaanko mahdollisen tulevan markan kurssimuutoksella suhdetta euroon, korivaluuttoihin vai taalaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: