Skip to content

Kommentti menneeseen uutiseen – ärsytyksen kohteena Kreikan euroeron kauhistelu

heinäkuu 31, 2012

Verkkouutiset nostaa suurella riemulla esiin European Policy Centre -nimisen puulaakin tutkijoiden kauhistelun Kreikan mahdollisesta euroerosta ja sen vaikutuksista. Sekä tuo verkkouutisten juttu että EPC:n henkilökunnan sepustus ovat sen verran ärsyttäviä, että en voi vastustaa kiusausta kommentoida.

Ensimmäinen ärsytyksen aihe on se, että Verkkouutiset mainostavat lausuntoja tutkijoiden tekeleinä. Okei, katsotaan sitten minkälaisia tutkijoita on kyseessä. Ensimmäisenä kirjoittajana mainitaan Fabian Zuleeg ja toisena kirjoittajana Janis A. Emmanouilidis.

Ensimmäinen temppu on tutkia mitä herrat ovat kirjoittaneet aikaisemmin – tämä siis noin niin kuin tieteellisessä mielessä. Google tarjoaa hauskan välineen nimeltä Google Scholar tuohon temppuun (pyysin apua tämän osan selvittämiseksi joten pyydän mahdollisia heikkouksia anteeksi). Kummallakaan herralla ei ole kovinkaan montaa tieteellistä julkaisua, jotka olisivat kiinnostaneet ketään toista tieteen tekijää. Tuo ei tietenkään tarkoita sitä, etteivät kaverit olisi tehneet hyviä juttuja, mutta kaikesta huolimatta termin tutkija käyttö tuntuu hieman yliampuvalta – todellisia tiedemiehiä ei kuitenkaan ole kysymyksessä.

Tämä akateeminen iloittelu ei ole tarkoitettu kyseisten herrojen mollaamiseksi vaan ensisijaisesti Verkkouutisten juttuun kohdistuvaksi kritiikiksi. Mutta koska toimittajatkin ovat ihmisiä, niin into esittää omaan näkemystä tukevat asiat mahdollisimman positiivisessa valossa ovat luonnollista käyttäytymistä. Niin minäkin teen.

Koska niin sanottuja tutkijoiden ja analyytikkojen tekemisten tuloksia kannattaa aina lukea niiden omassa viitekontekstissaan, niin tässä tapauksessa ainakin itse kiinnitin erityistä huomiota kommentaarin (siis ei tutkimus vaan kommentaari, vähän sellainen vakavammin tehty HeSarin vieraskynäkirjoitus) kirjoittajien sidosorganisaatioon, joka on European Policy Center.

Katsotaanpas millainen instanssi tuo EPC oikein on. He sanovat olemassaolonsa oikeutuksesta, että:

The European Policy Centre (EPC) is an independent, not-for-profit think tank, committed to making European integration work. The EPC works at the ”cutting edge” of European and global policy-making providing its members and the wider public with rapid, high-quality information and analysis on the EU and global policy agenda. It aims to promote a balanced dialogue between the different constituencies of its membership, spanning all aspects of economic and social life.

Kyseessä on siis eräänlainen integraation tukiorganisaatio. En jaksanut katsoa mistä suurin osa heidän rahoitustaan tulee, mutta eiköhän tuo missio kerro riittävästi. Kaikki mitä nuo herrat ja rouvat sanovat pitää tulkita noiden silmälasien lävitse.

Kreikan varsinaisesta erosta he kirjoittavat seuraavasti:

how exactly to prevent a bank run, capital flight or even mass migration, and how to deal with a sovereign debt default on such a scale.

No hei, tämä on helppo. Jonkun sopivan pankkien kiinniolopäivän aikana vain määrätään kaikki ulkomainen rahaliikenne kiinni ja ilmoitetaan, että kaikkien kreikkalaisten kotitalouksien ja yritysten sekä muiden yhteisöjen euromääräiset velat ovat nyt sitten drakmamääräisiä täysin riippumatta siitä mistä velkoja on peräisin. Koska Kreikan armeija on melkoisessa iskussa, niin samalla voidaan sanoa, että jos joku ei ole tyytyväinen, niin voi tulla saatavansa hakemaan. Rajat kiinni on ennenkin pelittänyt kovan paikan kanssa, joten miksipä ei nyt?

What will stop citizens in crisis countries from demanding their own deposits back if they see long queues in front of Greek banks?

Ei mikään, mutta eihän noita jonoja voisi syntyä koska Kreikan pankeista voisi nostaa vain drakmoja. Euromääräiset tilit olla historiaa, olla drakmoja.

A state unable to pay wages even to its police and soldiers, a worthless currency with hyperinflation, the inability of any business to raise capital and therefore to invest, the complete breakdown of essential public services, political radicalisation with polarisation and maybe even violence: these things would not just be on the cards – they would be highly likely. Greece would be in danger of becoming a failed state, potentially destabilising the Balkans.

Tuohon on nyt aivan puhdasta tuubaa. Valtio, jolla on oma fiat-raha ei voi edes periaatteessa joutua tilanteeseen, jossa se ei kykene maksamaan virkamiesten palkkoja. No, valtio voi omaa typeryyttään ajautua moiseen tilanteeseen, mutta se on sitten tietoinen valinta, ei mikään luonnonlaki. Vähän sama juttu kun janoon voi kuolla vaikka vieressä olevasta raanasta tulisi juomakelpoista vettä. Lisäksi inflaatiovaara on riippuvainen liikkeellä olevan rahan määrästä. Jokin 40% devalvoituminen olisi vain hyvästä, mutta ei se tarkoittaisi mitään hyperinflaatiota koska kotimaisten tuotteiden ostamiseen käytettävissä olevan rahan määrän ei tarvitsisi kasvaa hyperinflaation käynnistävää vauhtia.

Ihme pelleilyä tuo hyperinflaatiolla pelottelu vaikka edellytykset hyperinflaation syntymiseen on tunnettu jo kymmeniä vuosia.

Kaikkein paras kohta tuossa kommentaarissa on mielestäni seuraava:

We are in danger of forgetting why we became a European Union: to bind all states in Europe together to safeguard democracy and prevent conflict.

Mitenkäs se Kreikan väliaikainen komission nimittämä pääministeri tai Italian virkamieshallituksen synty? Entä Portugali? Siis hei, kun aikoinaan luin George Orwell -nimisen kirjailijan teoksen 1984, niin kuvittelin ettei moista voisi läntisissä demokratioissa tapahtua. Uuskieltäkin pidin vilkkaan mielikuvituksen synnyttämänä ajatusleikkinä. Mutta Euroalueella on tapahtunut nyt kaikkea jännää ja uuskieli on voimissaan. Melkoista uuskielestä puhua demokratiasta ja rauhasta tässä yhteydessä. Tulee mieleen juliste:

Lukekaa tuo Orwellin kirja 1984, sillä jokainen, joka ei ole tuota kirjaa lukenut on menettänyt paljon, sillä se soveltuu kaikkien vallastaan juopuneiden ja ihmisten manipulointiin pyrkivien tahojen ymmärtämiseen. Olivat ne kommunistisia, byrokraattisia, plutokraattisia tai muuten vain vallastaan kiinni pitämiseen pyrkiviä.

Mutta takaisin tuohon Verkkouutisten juttuun. Tuo uutinen on erittäin tarkoitushakuinen ja sen ensisijainen tehtävä on sama kuin alkuperäisen kommentaarinkin – hämärtää todellisuutta ja saada lukija pitämään todellisuutena jotain, mikä ei suinkaan ole totta eikä edes todennäköistä.

Itse asiassa jatkuva elätettävänä oleminen ja velkadeflaatiossa pyöriminen on todennäköisempi radikalisoija Kreikan poliittisessa kentässä kuin omaan valuuttaan siirtyminen ja sen pikkuinen devalvoituminen.

Jokaisen taloudesta kiinnostuneen pitäisikin vannoa, että:

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
 1. Tuomas permalink

  Kuinka monta tieteellistä julkaisua olet kirjoittanut ja kuinka laajasti ne ovat kiinnostaneet muita tieteen tekijöitä ?
  Tämä vain tieteeläisessä mielessä, jotta voimme arvioida kirjoitustesi tasoa.

  • Tsk, tsk. Jos jotakuta väitetään tutkijaksi, niin hänen tieteellinen tasonsa määritellään julkaiduiden määrän ja niihin tehtyjen viittausten perusteella. Tieteellisen työn arvioinnin peruskriteerejä on vertaisarviointi, juttu saadaan periaatteessa läpi vasta kun se on hyväksi havaittu muidenkin kuin kirjoittajan ja hänen työnantajiensa taholta. Jos joku ei ole tutkija, niin hänen työtään määritellään muilla perusteilla.

   Mutta joo, kyllä sitä joskus on tullut hairahduttua tuohon tieteelliseenkin kuvioon ja ihan onnistuneesti. Jääköön tuo nyt sitten ilkeän heiton tasolle minulta, sillä tämä nimimerkin takaa kirjoittaminen on tällä hetkellä minulle parempi ratkaisu.

   • Tuomas permalink

    Aivan, tieteellisen työn arvioinnissa käytetään omia hyväksi havaittuja käytäntöjä. Se selvä se.

    Tuli vain mieleen kysäistä lukiessani juttuasi ja kun muistui mieleeni kirjoituksesi jossa kerroit – seuraa ehkä hieman karrikoitu osio – Kreikan eron eurosta tapahtuvan kuin hyvän haltijan taikasauvan heilautus, kaikki muuttuu yks kaks hyväksi ja kreikan kansa elää onnellisena.

    Kukaan ei tiedä mitä maksaa ja tapahtuu silloin, mutta täysin kiistatonta on prosessi pitkäaikainen ja vaikutuksiltaan varsinkin kreikkalaisille varsin ikävä. Pelkästään teknisesti vaatii pitkiä neuvotteluja ja asioiden valmisteluja.
    Se ei todellakaan tapahdu ilmoitusasiana viikonlopun aikana.
    Tämä vuoksi heräsin minäkin kyselemään.

    Näin eläkeläisukkona en kerkiä aina seuraamaan kirjoituksiasi. Luen niitä kun on sopivasti aikaa. Usko tai älä niin lueskelen juttujas ihan mielelelläni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: