Skip to content

Onko eurokriisin vakavimmat vaikutukset taloudellisia vai poliittisia – eliitti ei ymmärrä mitä tekee

heinäkuu 26, 2012

Yksi tämän eurokriisin vakavimpia seurauksia ellei vakavin tulee olemaan Euroalueen poliittisen kartan uudelleenkirjoitus. En kykene ymmärtämään poliittisen eliitin lyhytnäköisyyttä tuossa asiassa.

Ennustan, että tähän astiset poliittiset muutokset ovat vasta alkusoittoa. Muistetaan jo, että Irlannissa valta vaihtui aika dramaattisilla lukemilla kun Fianna Fáil hävisi vaalit. Kreikan vaalit, jotka nostivat lähes tyhjästä vakaviksi poliittisiksi voimiksi äärivasemmiston ja äärioikeiston olivat minusta vasta alkusoittoa tulevalle. Koska lähestymme taloustilanteessa 1930-luvun lukemia, niin historiaa lukemalla voimme arvioida miten jatkossa tulee käymään.

Kun rikkaiden Euroalueen maiden keskiluokka tuntee euron epäonnistuneet pelastusyritykset lompakossaan muuttuu peli aivan toiseksi. Poliittisen eliitin harhaanjohtavat kertomukset tilanteen helposta hoidettavuudesta ja vaikkapa linjauksista ”ei koske Suomea” tulevat vielä kummittelemaan poliittisella kentällä ja kauan. Status quon romahtaminen taloudellisessa mielessä on tähän mennessä aina johtanut rajuihin poliittisiin muutoksiin, joissa aikaisempi poliittinen eliitti on tuskin jäänyt merkittäviin asemiin.

Todellisen äärioikeiston ja äärivasemmiston nousu lienee luonnollinen seuraus tämänhetkisen kehityksen vaikutuksista.

Nykyinen poliittinen eliitti mitä todennäköisimmin pystyisi pitämään valtansa olemalla rehellinen ja tekemällä päätöksensä perinteisen realpolitik-ajattelun mukaisesti pelkästään oman maansa ja oman kansansa etuja ajatellen. Nykymenolla valta tulee vaihtumaan kaikissa maissa, joissa yltiöidealistinen ja reaalitodellisuudesta irrallaan oleva europolitiikka johtaa keskiluokan elintason laskuun. Suomi on mitä suurimmalla todennäköisyydellä yksi noista maista – ainakin ellei kurssia korjata ja heti.

Potentiaalinen äärioikeiston ja äärivasemmiston nousu ovat vähän eri asia kuin viime eduskuntavaalien maata järisyttävältä vaikuttanut jytky. Mikäli meno jatkuu nykyvauhtia, niin tuleva poliittinen myrsky on aivan muuta, johon verrattaessa jytky oli pelkkiä väreitä vesilasin pinnalla.

En mitenkään pysty ymmärtämään syitä sille, että poliittinen eliitti sekä Suomessa että monessa muussa Euroalueen maassa tuntuu vain lisäävän vauhtia poliittisesti itsetuhoisalla tiellä.

Toivon olevani tässä ennustuksessani väärässä. Toivon yllättyväni iloisesti.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: